Пенсионните фондове се отбраняват - доходността ни е положителна

Според асоциацията изчислената "реална доходност" от КФН не обхваща целия период на съществуване на фондовете
2 фев 2015 17:52, Бойчо Попов
8
Пенсионните фондове се отбраняват - доходността ни е положителна
Снимка: Reuters

Реалната доходност, разпределена по партидите на осигурените лица в пенсионните фондове за периода 30.03.2002-30.09.2014 г., е положителна - в размер на 5,56% за периода, или 0,464% годишно.

Това се казва в отворено писмо на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) по повод изнесената според нея невярна информация от КФН по време на заседанието на Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание през миналата седмица.

Припомняме, че по време на заседанието КФН представи информация, според която за последните десет години средната реална доходност на УПФ е минус 0,16 на сто на годишна база, а за периода е минус 1,75 на сто.

Според асоциацията изчислената "реална доходност" от КФН е за периода от 2004 г. до края на 2014 г. и не обхваща целия период на съществуване на универсалните пенсионни фондове, за който средствата на осигурените лица са управлявани и върху тях е начислявана и отчетена доходност.

Освен това зам.-председателят на КФН Ангел Джалъзов признава, че при правенето на изчисленията е използвана остаряла методика и тепърва КФН ще приеме нова такава. Според БАДДПО това означава, че в конкретния случай данните, изнесени от КФН, се употребяват политически, за да се потвърди вече зададена политическа теза, че средствата на осигурените лица се управляват лошо, а не за търсене на обективната истина за реалните резултати от дейността.

Разминаванията в данните за доходността на фондовете се дължат не само на различната методика на изчисления, но и на различни периоди на измерване. Поради това данните не могат да бъдат съпоставими, смятат от асоциацията.

„Смущаващ е фактът, че на заседанието на Комисията по бюджет и финанси на НС не бяха поканени представители на пенсионноосигурителните компании, което говори за липса на прозрачност и желание за диалог, в който ние сме готови да участваме. Такъв подход не е в интерес на българските граждани и не гарантира прозрачно провеждане на промените в пенсионната система“, завършва писмото.

Всичко по темата четете в Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: пенсионна реформа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Максим Гелков преди 9 години
Защо не се пише за този период колко е "реалната" доходност на банковите депозити или ако бъдем още по - консервативни на държавните ценни книжа??? Задължително ни взимат парите а доходността е = 0 ( както се вижда в добрия случай )
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Банките даваха по 9- 10 % лихви за този период....
4
0
 
1
 
! Отговори
непукист преди 9 години
"Реалната доходност ... е положителна ... или 0,464% на година" много не разбирам от финанси,но това не са ли 46 стотинки на 100 лева и къде е по-точно печалбата ,че нещо не мога да я видя?
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И кой лъга народа до днес?! И защо?Да си ходи!!!
2
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
И В ТЕЗИ ФОНДОВЕ ПАРИ -----ЧАКАЙТЕ ОТ УМРЯЛ ПИСМО
1
0
 
0
 
! Отговори
ten преди 9 години
taman po tv ibc 20 bulgarian pensioneri se hvalyat ot tesi fondove s visoki hubavi bulgaria pensii po 45£ za 1 mesets.