Moody's предупреди, че ще понижи рейтинга на Гърция

Атина не иска повече "спасителни пари с известни условия от ЕС и МВФ"
8
Moody's предупреди, че ще понижи рейтинга на Гърция
Снимка: Reuters

 Moody's постави под наблюдение кредитния рейтинг на Гърция заради несигурността около резултатите от преговорите между страната и кредиторите й, съобщава Ройтерс.

Новото коалиционно правителство на премиера Алексис Ципрас се опитва да предоговори спасителната програма за страната, включително и да отпише част от дълговете на южната ни съседка и да прекрати действието на мерките за икономии, посочва агенцията.

През тази седмица Ципрас, заедно с финансовия министър Янис Варуфакис, обиколи европейските столици в опит да получи подкрепа от европейските си партньори. Крайният резултат обаче е все по-дълбоката изолация на Атина.

“Ключовият двигател на решението за преразглеждане на кредитния рейтинг на Гърция към понижение е високото ниво на несигурност по отношение на резултатите от преговорите между Гърция и нейните официални кредитори”, посочва рейтинговата агенция в официално изявление.

“Резултатът може да има отрицателни последици за способността на Гърция да посрещне нуждите си от финансиране и ликвидност и вероятността от неизпълнение на задълженията на страната по държавните ценни книжа”, допълва се в съобщението.

 Вчера рейтинговата агенция  Standard & Poor's понижи кредитния рейтинг на Гърция до В- от В заради ограниченията пред достъпа до ликвидност за гръцките банки, припомня Ройтерс.

Вчера гръцкото правителство заяви, че не иска повече “спасителни пари с известни условия от Европейския съюз и Международния валутен фонд”, пише CNBC.

Атина продължава да се стреми към мостово споразумение, което да действа до подготвянето на нова програма за реформи, но не и “не на нов спасителен пакет със срокове, инспекции и други”.

Финансовите министри на еврозоната се събират на извънредно заседание през следващата седмица, за да обсъдят как да се процедира с финансовата подкрепа на Атина. Председателят на Еврогрупата наскоро коментира, че това ще бъде последният шанс на Гърция да кандидатства за удължаване на срока на спасителната програма, тъй кто някои от държавите ще се консултират с националните си парламенти.

Сегашната спасителна програма изтича на 28 февруари, а шансовете за финансиране на страната през пазарите са минимални.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия агенции са пълна измама. Дълга на Русия е 2-3% към БВП а всички се скъсаха да го намаляват като в същото време САЩ дължи над 100% от БВП пък техния е най-красивия. Как става тая работа?
5
0
 
1
 
! Отговори
до 5 преди 9 години
Ами ако дойдат извънземни...........
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Moody's постави под наблюдение кредитния рейтинг на Гърция заради несигурността около резултатите от преговорите между страната и кредиторите й."Дреме им на гърците за МЪДИ'с.
3
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
PUTIN 4 WORLD LEADER ? ? ? Украинците поне се борят, а националистите от ,,Атака,, са с знаменце в едната ръка и лубрикант в другата.
2
1
 
10
 
! Отговори
PUTIN 4 WORLD LEADER преди 9 години
Това е птедупреждение и напомняне на новото правителство да внимава, че трябва да слуша. Иначе рейтинга пада - бизенса също. Това се нарича фиансово оръжие, узнудване, тероризиране. А всички агенции от този тип са Американски.Преди седмица понижиха рейтинга и на Русия.
1
10
 
8
 
! Отговори
мегало молакия преди 9 години
Тези се надяват да извият ръцете на ЕС докато *** дерибейства в Украйна. Залогът е голям - рискът също. Навремето Багрянов също се пробва да разчита на Руски обещания и после го разстреляха за да не ги изпълнят. Тъжен но естествен край за предателите.

Спонсорирани публикации