До март приключват преговорите с американските ТЕЦ-ове

Дефицитът на НЕК достига 3,3 млрд. лева, твърди Теменужка Петкова
13 фев 2015 14:10, Миглена Иванова
5
До март приключват преговорите с американските ТЕЦ-ове
Снимка: Reuters

До края на март се очаква да приключат преговорите с двете американски централи – ТЕЦ "AES Гълъбово" (бившата ТЕЦ "Марица Изток 1") и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3", за дългосрочните договори за изкупуването на произведения от тях ток.

Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол.

Припомняме, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) поиска Националната електрическа компания (НЕК) да предоговори цените за изкупуване на енергията на централите като една от мерките за преодоляване на дефицита в енергетиката.

Според данни, цитирани от Петкова, дефицитът на НЕК достига 3,3 млрд. лева, като текущият дефицит само за 2014 г. е 598 млн. лева. Дълговете към доставчици са за над 1,1 млрд. лева.

Енергийният министър изрази оптимизма си за изхода от преговорите, защото страната ни “среща разбиране от собствениците на централите”.  

Петкова посочи, че Министерството на енергетиката е предприело и други мерки за стабилизиране на енергийния сектор. Тя припомни, че Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е започнала проверки в ТЕЦ “Марица Изток 2”, НЕК, както и в двете американски централи. Предстои Агенцията да започне проверки и в останалите големи енергийни дружества.

Резултатите от проверките ще бъдат анализирани и ще послужат като основа за взимане на “правилни управленски решения”, коментира Петкова. Тя допълни, че в средносрочен план се планира и пълната либерализация на пазара на енергия и стартиране на енергийна борса.

Министерството работи и по анализ на балансиращия пазар на енергия, след което заедно с ДКЕВР, ще предприеме коригиращи мерки, коментира Петкова.

Министърът не се ангажира с краен срок за приключване на арбитражното дело на ЕВН срещу България. Тя посочи, че се водят преговори и с другите електроразпределителни дружества, за да се избегне завеждането на арбитражни дела срещу страната.

Теменужка Петкова обясни, че се планира и сравнителен анализ на разходите на други държави, които са модернизирали ядрени мощности, във връзка с удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ “Козлодуй”. Тя припомни, че първият етап от процеса – обследването на съоръженията, е вече приключил, и в момента тече вторият етап, който за пети блок трябва да приключи през 2016 г., а за шести – през 2018 г.

Петкова увери, че в бизнес програмата на АЕЦ до 2019 г. са предвидени необходимите средства за втория етап от процеса и припомни, че за цялостната модернизация на двата блока са нужни 270 млн. евро.

Петкова каза още, че ще се подготви нова енергийна стратегия, която да отговаря на новия пакет “Климат и енергетика” на Европейската комисия, дебатът по който в момента тече.
 
Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
7
 
! Отговори
Батко преди 9 години
Така те ще си разсрочат изплащането и дори малко да падне цената, то те ще си ползват централата още до края на ресурса и ще ни ограбят не със 6, а с 20 милиарда. Кой е луд да си разсрочва кредит със 17.5% лихва. Е, това го правят безгръбначните калинки и бойковци.
2
1
 
15
 
! Отговори
Батко преди 9 години
Управляващите са на път да направят поредното престъпление спрямо българския народ, като удължат договорите на крадливите американски ТЕЦа. Има още около 10-11 години да изплащаме тези ТЕЦове на американците, които си договориха да бъде с лихва 17.5%, което им докарва печалба от 6 милиарда лв. След като изплатим ТЕЦовете, те ще минат в български ръце и ще произвеждат вече евтин ток. Американците обаче не искат да изпускат кокала и сега искат да удължат договора за задължително изкупуване.
1
1
 
19
 
! Отговори
666 преди 9 години
защото страната ни среща разбиране от собствениците на централите. Хахахахахаха - Теменужке, някой май ти е откъснал цветенцето !! Собствениците на централите се интересуват единствено от печалбата, за дълговете и състоянието на народа им е точно през електропровода.Стига сте приказвали празни приказки от страната на Алиса!