Чакаме до 4% ръст на туристите през летния сезон

Спадът на руски и украински туристи ще бъде компенсиран, уверена е Ангелкова
26 фев 2015 12:06,
6
Чакаме до 4% ръст на туристите през летния сезон
Министър Николина Ангелкова. Снимка, архив Булфото

Прогнозите на Министерството на туризма за летния сезон показват ръст на туристите между 3 и 4%, каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред БНТ.

Тя потвърди, че министерството очаква спад по отношение на руските и украинските туристи, но компенсиране от пазари като Литва, Латвия и Беларус, където се очаква ръст от 40 на сто.

Още по темата
Очаква се ръст от 5% от Германия, 10% от Гърция и 10% от Сърбия. Очаква се повишение и от Турция, Полша, Чехия, отбеляза Ангелкова. Облекченията за визовите процедури за Украйна и Русия вече са в действие, така че с тези малки стъпки ще успеем да запазим броя на туристите от Русия и Украйна от последната година , а „спадът няма да бъде толкова голям“.

Очакванията на министерството са да се запазят същите нива на туристите от Великобритания, каза още Ангелкова. Британският пазар за нас е основен генериращ пазар, там ще имаме и туристическо аташе, така че оттам очакваме лек ръст с около 2%, каза министърът.

Ангелкова отново повтори, че МТ е категорично за втори лифт на Банско и допълни, че в момента фокусът е натам заради световното първенство по ски за жени, но усилията трябва да бъдат насочени като цяло за развитие на ски инфраструктурата по всички зимни курорти.

"Когато говорим за развитие на планинския и ски туризма, това не означава само Банско, Пампорово и Боровец. Означава всички възможности за развитие на малките ни курорти в Стара планина. Има огромни възможности“, поясни министърът.

По думите й има нарастване на интереса към кампанията за 50 малко известни туристически обекта в България и чрез нея се популяризират и самите общини. „Крепостта „Монтанезиум“ в Монтана е прекрасен пример как около туризма може да се създаде възможност за цялостно развитие и съживяване на региона“, коментира тя.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
33
 
! Отговори
Ко .. Не преди 9 години
Очаквай още 4% ръст на простотията ви ... и фалити в туризма ! С кое ще компенсираш руския и украинския пазар ... с американци ???
4
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Супер! Вдига се качеството на туристите.
3
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да се построи още едно летище по морето, защото се очакват над 20 полета на ден от сащ с туристи.
2
1
 
45
 
! Отговори
НИКОЛАЙ преди 9 години
ТАЯ ДЕТО НЕ Е ПОМИРИСВАЛА РАБОТА В ТУРОПЕРАТОР, ХОТЕЛ И АВИОКОМПАНИЯ ИЛИ Е МНОГО ***, ИЛИ Я ЛЪЖАТ В СПРАВКИТЕ ПОДЧИНЕНИТЕ И, ИЛИ И ДВЕТЕ. ЛЕТНИЯ СЕЗОН ЩЕ Е КАТАСТРОФА С ОКОЛО 30% СПАД НА ТУРИСТИТЕ СПРЯМО ПРЕДХОДНИЯ СЕЗОН.
1
1
 
42
 
! Отговори
кк преди 9 години
"Спадът на руски и украински туристи ще бъде компенсиран С АМЕРИКАНСКИ, уверена е Ангелкова

Спонсорирани публикации