Искаме пари от плана "Юнкер" за летището в Стара Загора

Икономическото министерство предложи три нова проекта за финансиране по инвестиционния план на ЕК
6 мар 2015 15:03, Миглена Иванова
5
Искаме пари от плана "Юнкер" за летището в Стара Загора
Снимка: www.freeimages.com

Министерството на икономиката е предложило три нови проекта да бъдат включени в списъка, с който България кандидатства за финансиране със средства от плана „Юнкер“. Това съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от БСП Георги Божинов.

С пари от новия инвестиционен инструмент искаме да се финансира летището в Стара Загора и превръщането му в международен авиационен и карго център и връзка между Европа и Азия, обяви Лукарски.

Още по темата
Вторият проект, който ведомството предлага за финансиране по линия на инвестиционния механизъм на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, е „Тракия икономическа зона“ като един от големите центрове на индустрията у нас, коментира още министърът.

Третият проект, предложен от икономическото министерство, е с наименование „Зелена алтернатива“ и ще се реализира край Пазарджик, като идеята е да се произвежда продукция с високо и доказано качество.

И трите проекта ще се реализират на принципа на публично-частното партньорство, коментира Божидар Лукарски.

Икономическият министър припомни, че Министерският съвет одобри вече списък с проекти за финансиране по плана „Юнкер“, но по думите му правителството е трябвало да реагира за един ден. Затова впоследствие Министерството на икономиката е провело селекция на проекти, които да отговарят на характера и целите на плана, както и на нуждите на бизнеса и средата в България.

Същевременно Лукарски посочи, че за България координиращото ведомство по инвестиционния механизъм е Министерството на финансите, а това на икономиката е участващо.

Още икономически новини от Investor.bg


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
8
 
! Отговори
USA преди 7 години
ЕК Марица Изток е най-голямата щатска инвестиция в България и се намира край Стара Загора.Нормално е американците да искат летището да функционира там, още повече, че там е много стратегическо и за военно такова (Украйна и Ислямска държава са наблизо).
2
1
 
10
 
! Отговори
Предсказание преди 7 години
Май ще строят летище за транспортните самолети на НАТО, подготовка за война.
1
7
 
2
 
! Отговори
SD преди 7 години
Явно , ще се ползва за борба с пожарите .Друго не виждам.Работя в координация.

Спонсорирани публикации