Либерализираният енергиен пазар крие и недостатъци

Потребителят вече няма да може да се върне от свободния на регулирания пазар
Обновена: 6 мар 2015 14:39 | 6 мар 2015 14:39,
8
Либерализираният енергиен пазар крие и недостатъци
Снимка: Булфото

Един от приоритетите на правителството в енергийната сфера е либерализацията на енергийния пазар. Енергийният министър Теменужка Петкова обеща ресорното ù ведомство да направи „всичко възможно” за реализацията на идеята до края на тази година.

Либерализацията обаче може да се окаже поредната неоправдана надежда за намаляване на цената на електричеството, коментират специалисти.

На първо място не е задължително цените на електричеството за битовия потребител да намалеят – най-малкото защото той е прекалено малка единица на енергийния пазар и по тази причина няма да е в приоритетите на търговците за енергия.

И на второ място - цената ще зависи от действията на битовите потребители при избор на търговец на енергия.

Защо това е така?

Дори и при освободен пазар ще има възможност за битовите потребители да не излизат на свободния пазар, да търсят добър търговец, да договарят цените на електричеството и да преценяват разходите за пренос и всички останали такси. 

Пред журналисти членът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова коментира, че битовите абонати ще могат да купуват електричество от крайните снабдители - това ще бъдат сегашните електроразпределителни дружества - ЧЕЗ България, EVN България или Енерго – Про.
Цените на крайните снабдители ще бъдат определяни от енергийния регулатор.

При либерализацията най-важното за битовия потребител е да намери точния търговец, който има достатъчно енергия. Защото ако търговецът не може да доставя електричество, битовият потребител се връща отново в електроразпределителното дружество, но вече не в неговата роля на краен снабдител, а на доставчик от последна инстанция.

В момента цената на електричеството при тези доставчици е 171 лева за мегаватчас и в нея са включени всички разходи за балансиране на пазара .

И най-важното в случая е, че с излизането на свободния пазар битовите потребители вече няма да могат да се върнат на регулиран пазар, а при търсенето на нов търговец винаги ще се връщат при доставчиците от последна инстанция, обясни Харитонова.

Но в крайна сметка това е теорията, а реално промените в законодателството за либерализацията на енергийния пазар тепърва предстои да бъдат правени. Обещанията на правителството са това да стане през втората половина на годината.

Харитонова каза, че на този етап например в Закона за енергетиката моделът „единствен купувач” – общественият доставчик Национална електрическа компания (НЕК), не е променен и това е спънка за либерализацията на енергийния пазар.

Членът на ДКЕВР направи и коментар относно въвеждането на почасово тарифиране на цената на електричеството. Идеята се появи преди ден в публичното пространство и предвижда въвеждането на трета тарифа за електричеството, която ще покрива пиковото потребление сутрин и привечер.

За да бъде въдена такава тарифа, трябва да бъдат сменени всички електромери. Харитонова изчисли, че абонатите на електроразпределителните дружества са малко над 6 млн., а цената на новите устройства е между 100 и 150 евро.

За депутата от БСП – Лява България Таско Ерменков въвеждането на такава тарифа обрича работещитепотребители да ползват приоритетно само скъпа енергия.

И все пак, въпреки сочените от всички необходими финансови ресурси и недостатъци либерализацията е бъдещето на енергийния пазар. И дори да не доведе до намаляване на цените, то поне те ще бъдат определяни по пазарен начин, което е в основата на развитието на конкурентоспособна икономика.

Още икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Пич преди 9 години
Е че купувам токО директно АЕЦ-а .
7
0
 
8
 
! Отговори
продълж преди 9 години
Нямат краи далаверите на управляващите и все по-зле става! Няма сериозно производство и приходите в бюджета са само от ДДС от малките фирми, и облагането на физическите лица!Нама край грабежа на ресурси и раздаването им на офшорки! Няма край алчността на политиците, изхранването на държавния апарат! Никоя партия няма някаква що-годе читава визия за развитие, кадрите им неуки, но пък нагли,а приоритета им е единствено държавната субсидия!Няма бъдеще такава нация!!!
6
1
 
3
 
! Отговори
kj преди 9 години
Като чете изказването на Г-жата, човек придобива усещането, че всички, които се занимават с въпросната *либерализация* са ***!Пак извъртания, условности, ограничения и още куп дивотии, а идеята е просто, всеки, който иска да бъде включен със свои мощности, даже домакинствата с колектори, да се включи и да няма няма НЕК а борса за ток - с онлайн достъп.Същите простотии наделаха при приватизацията, вместо да листнат всички държавни предприятия на борсите и процесът щеше да се регулира сам,
5
1
 
5
 
! Отговори
ННН преди 9 години
Разбирате ли че тия пак ни баламосват.Имитират някаква промяна, а не се борят с монополите.Ерепетата ще са същите, е и ?
4
1
 
9
 
! Отговори
Ел.крушка преди 9 години
Голяма либерализация няма що. Свободния избор е дали да купя тока по 35 ст/квч от ЕВН или да купя тока по 35 ст/квч от ЧЕЗ.......
3
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
СТАТИЯТА НЕМА НИЩО ОБЩО С ЬС ЗАГЛАВИЕТО---КРАЙНИЯ КУПУВАЧ Е ПОТРЕБИТЕЛЯ А ТОЙ НЕМА ИЗБОР---ИЛИ ПЛАЩА ИЛИ РЕЖЕ ЕНЕРГОТО---БИЛО ЕВН ЕНЕРГО ПРО И ВСИЧКИ ЗАКАЧЕНИ ЕЛ МОШЕННИЦИ С ЕДНА ДУМА -----ФАЛШИФИКАЦИЯ НА ЛИБЕРИЛИЗАЦИЯТА ИЗХОДА Е ЕДИН НОО---ЕДВА ЛИ ПОДКУПИТЕ СА ВЗЕТИ И ЩЕ ИГРАЕ ОЛОВОТО
2
0
 
15
 
! Отговори
SD преди 9 години
То , при нас ,един регулиран пазар -майката си трака .
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да кака Пена от долно уйново вади таблета и прекарва няколко дена в търсене на търговец за ел за 5 лева - циркаджии.

Спонсорирани публикации