Ведомствените бензиностанции декларираха 12 335 съдове за гориво

96% от цистерните и варелите са за съхранение и зареждане с газьол
10 мар 2015 15:27, Десислава Попова
0
Ведомствените бензиностанции декларираха 12 335 съдове за гориво
Снимка: Булфото, архив

До изтичане на крайния срок - 9 март 2015 г., общо 6 218 собственици на ведомствени бензиностанции и други задължени лица подадоха данни за 12 335 собствени съдове или съоръжения за съхранение и зареждане с течни горива, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

Още по темата

96% от притежаваните съоръжения и съдове са за съхранение и зареждане с газьол, сочи обобщената статистика на приходната агенция.

Според данните, изпратени в НАП, най-много от задължените – 63%, имат бизнес в сферата на селското, горското и рибно стопанство.

Съдове и съоръжения са декларирали и 693 собственици, работещи в областта на транспорта, складирането и пощите.

Петима собственици са посочили като своя икономическа дейност създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения.

От декларираните данни става ясно още, че за зареждане и съхранение с гориво се ползват най-много стационарни цистерни – 6 545 броя (52%), а на второ място се нареждат собствените бидони (варели) – 34% от общо декларираните съоръжения и съдове.

Един собственик е декларирал също, че притежава вагон за съхранение на гориво.

Припомняме, че от началото на годината с промени в Закона за ДДС ведомствените бензиностанции бяха задължени да монтират фискални и нивомерни устройства, тъй като според анализ на данъчните за 30 на сто от продадените горива в страната не са платени акциз и ДДС. Земеделските производители, които имат резервоари в стопанствата, за да зареждат техниката си, са категорично срещу промените.

В хода на дебатите „за“ и „против“ промените от финансовото министерство обявиха, че всички ведомствени обекти са над 30 000 – значително повече от бензиностанциите за продажба на горива в страната, които са 3105.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации