Държавата не е виновна за съкращенията във "Видахим"

НЕК губи и заради тока от неефективни централи
Обновена: 16 мар 2015 12:35 | 15 мар 2015 17:10, Надежда Бочева
77
 Държавата не е виновна за съкращенията във "Видахим"
Снимка: БТА

Държавата и промените в Закона за енергетиката не са причина за съкращаването на около 300 работници във "Видахим", коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова на извънреден брифинг в Министерство на енергетиката, предаде БТА. Повод за коментара е очакваното съкращение на около 300 човека, работещи в завода.

"Информацията за съкращаването на около 300 човека в най-бедния регион в България - Видин е тревожна, но недоумявам защо като причина се посочват промените в Закона за енергетиката, които отскоро са в сила", каза министърът.

Тя обясни, че промените в закона са насочени към "стопяване" на дефицита в НЕК, който за 2014 г. е 644 млн. лева, а изцяло в системата - повече от 3 млрд. лева, посочи тя. По думите й една от предприетите мерки за свиване на дефицита е изваждане от енергийния микс на заводските централи и ТЕЦ, които произвеждат електрическа енергия по неефективен начин, какъвто е и случаят с "Видахим".

НЕК изкупува по преференциални цени произведената от "Видахим" енергия, като за периода 2011 -2013 г. видинското дружество е получило от НЕК 141 млн. лева, при общи приходи на "Видахим" за този период - малко над 170 млн. лева.

Това показва, че "Видахим" на практика се е превърнало в производител на електрическа енергия, отбеляза Петкова. По думите й цената, по която НЕК изкупува от "Видахим" енергията, е 140 лева на мегаватчас, а я продава за 125 лева на мегаватчас, с което НЕК е генерирал загуби от 15 лева на мегаватчас.

Само за 2013 г. "Видахим" е получила от НЕК 54 млн. лева, а разходите за заплати за този период са 4,5 млн. лева, посочи тя.

Не можем да позволим повече енергетиката на България и НЕК да търпят загуби и да генерират дефицит, защото настъпва критичен момент за сигурността на системата, подчерта министърът. По думите й това е наложило промените в законодателството и целите са енергетиката да излезе от колапс.

Според нея заводските централи биха могли да продават електрическа енергия на свободния пазар, където обаче цените са по-ниски. Анализът, който направихме за изкупуването на ток от заводските централи за 2014 г., показва, че генерираната загуба от НЕК е 231 млн. лева, каза още министърът.

Министър Петкова е напрАвила опит да се свърже с ръководството на "Видахим", с което ще иска да се срещне утре. Искам да обсъдим проблемите и да обясним на хората, че проблемът не е в държавата, опасявам се, че някой ще им обясни неща, които не отговарят на истината, добави тя. Според публично достъпната информация собственици на "Видахим" са три юридически лица, коментира още Теменужка Петкова.

Oще икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
22
 
! Отговори
extremist преди 9 години
И да заключим НЕК изкупува на НЯКОЛКО пъти по високи цени енергията от ВЕИ-т, разбира се по заповед на държавата. 160 депутата са акционери,и/или собственици на ВЕИ-та. ЯСНО ли ви е ся що няма БЕЛЕНЕ.
14
2
 
19
 
! Отговори
extremist преди 9 години
Аз казвам ЧЕ ТОЧНО ДЪРЖАВАТА Е ВИНОВНА ЗА ТЕЗИ СЪКРАЩЕНИЯ НЕДУОМЯВАЩА ТЕМЕНУЖКЕ.Едно от предназначенията за заводския ТЕЦ е изгаряне на остатъчни отпадъци, като за целта се монтират очистващи газовете системи и естествено че произведената енергия не е ефктивна!!!!! СПРЕТЕ ДА БУДАЛКАТЕ ХОРАТА. 26% ОТ ДЕФИЦИТА НА НЕК СА ОТ ВЕИ-та изградени преди 5 години точно по времето на другаря БОРИСОВ и с неговата БГАГОСЛОВИЯ.
13
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
ДЬРЖАВАТА НЕ Е ВИНОВНА---ВИНОВНИ СА УПРАВНИЦИТЕ ---НЕМА ТАКЬВ ЛУД ДА КУПУВА ЗА 5 ЛЕВА И ДА ПРОДАВА ЗА 3---ТОВА ПОКАЗВА НАНВИ СТЕ ПРОСТАЦИ
12
5
 
14
 
! Отговори
видинчанин преди 9 години
Кажете ми нещо нормално във Видин , Враца , Лом , Монтана , Мизия и т.н. Това са градове с кметове от БСП , които мислят само за кражби , но не и за хората . И това е от 25 години , и ето го резултата . Нищо но от сърце .
11
4
 
17
 
! Отговори
Маде у Булгария! преди 9 години
Теменужке, кажи че го продавате на хамериканските като мариците 1,2. Поради что се плашите болкарски предатели да се наречете?
10
2
 
9
 
! Отговори
ss преди 9 години
A pitam az vaprosnata ministarka koi e vinoven a.kade e dargavata a? Ostavka mahaite se...provegdate genicid srechu naroda mi
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко са и кои са заводските централи в България от които купува ток НЕК? Не би трябвало да е трудно да отговорите на този въпрос.
8
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държавата НИКОГА не е виновна за НИЩО защото птосто НЯМА ДЪРЖАВА.*** избраха за премиетр г-н Никога Невиновен така че ВСИЧКО Е ТОЧНО.
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А защо не кашеш, че всъщност има интерес от западна фирма да купи "Видахим" и сега върви приватизация? Кажи си! Ей, Хора България Умира!
6
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То е ясно, че поскъпването на тока е неизбежно, но въпросът е че ТОВА ПОСКЪПВАНЕ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПЛАЩА ОТ НАРОДА! Трябва да се плати от тия, които от 1990-та до сега докараха енергетиката до това положение! Тия от Любчо Беровото правителство които дадоха съгласие за спиране на малките блокове в Козлодуй! Останалите живи другари на Луканов, които спряха почти завършения тогава АЕЦ Белене и разпродадоха оборудването и още един рейс безбожници!
5
4
 
18
 
! Отговори
Констатация преди 9 години
Тръгнете по селата са видите какви кметици-рептилии от ГЕРБ има. Малиииии.... страх !
4
2
 
29
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
Заводските електроцентрали пораждат загуби от 231 млн. лева годишно, а фотоволтаиците - от 600 милиона лв, но никой не ги маха. Ами далаверата ясна, да му мислят тези, които ще останат без работа.
3
4
 
23
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
значи НЕК може да субсидира загуби по мрежата и нелоялни клиенти (да не споменавам кои) но не може да сусбсидира в случав над 300 работни места на БЪЛГАРИ в един от най-бедните райони на България. И сега на кой синчето ще му е новия собственик?
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Петкова, явно си доста зле, но да ти обясня, да, държавата е виновна, защото е дала тази възможност и дружеството се е превърнало в производител на енергия, благодарение на тази държава и когато вие решите да направите едни промени, които не са на база на пълен отчет се получава така, че някой няма реално времето да се реорганизира. Това е вината на държавата и трябва да си я понесете. А, да, собствениците на трите дружества да ти ги назова ли поименно или сама ще си отвориш ТР и провериш!
1
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога гербераст си е признал вината? И с тези устни се храниш, лъжло!

Спонсорирани публикации