Държавата не е виновна за съкращенията във "Видахим"

НЕК губи и заради тока от неефективни централи
Обновена: 16 мар 2015 12:35 | 15 мар 2015 17:10, Надежда Бочева
77
 Държавата не е виновна за съкращенията във "Видахим"
Снимка: БТА

Държавата и промените в Закона за енергетиката не са причина за съкращаването на около 300 работници във "Видахим", коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова на извънреден брифинг в Министерство на енергетиката, предаде БТА. Повод за коментара е очакваното съкращение на около 300 човека, работещи в завода.

"Информацията за съкращаването на около 300 човека в най-бедния регион в България - Видин е тревожна, но недоумявам защо като причина се посочват промените в Закона за енергетиката, които отскоро са в сила", каза министърът.

Тя обясни, че промените в закона са насочени към "стопяване" на дефицита в НЕК, който за 2014 г. е 644 млн. лева, а изцяло в системата - повече от 3 млрд. лева, посочи тя. По думите й една от предприетите мерки за свиване на дефицита е изваждане от енергийния микс на заводските централи и ТЕЦ, които произвеждат електрическа енергия по неефективен начин, какъвто е и случаят с "Видахим".

НЕК изкупува по преференциални цени произведената от "Видахим" енергия, като за периода 2011 -2013 г. видинското дружество е получило от НЕК 141 млн. лева, при общи приходи на "Видахим" за този период - малко над 170 млн. лева.

Това показва, че "Видахим" на практика се е превърнало в производител на електрическа енергия, отбеляза Петкова. По думите й цената, по която НЕК изкупува от "Видахим" енергията, е 140 лева на мегаватчас, а я продава за 125 лева на мегаватчас, с което НЕК е генерирал загуби от 15 лева на мегаватчас.

Само за 2013 г. "Видахим" е получила от НЕК 54 млн. лева, а разходите за заплати за този период са 4,5 млн. лева, посочи тя.

Не можем да позволим повече енергетиката на България и НЕК да търпят загуби и да генерират дефицит, защото настъпва критичен момент за сигурността на системата, подчерта министърът. По думите й това е наложило промените в законодателството и целите са енергетиката да излезе от колапс.

Според нея заводските централи биха могли да продават електрическа енергия на свободния пазар, където обаче цените са по-ниски. Анализът, който направихме за изкупуването на ток от заводските централи за 2014 г., показва, че генерираната загуба от НЕК е 231 млн. лева, каза още министърът.

Министър Петкова е напрАвила опит да се свърже с ръководството на "Видахим", с което ще иска да се срещне утре. Искам да обсъдим проблемите и да обясним на хората, че проблемът не е в държавата, опасявам се, че някой ще им обясни неща, които не отговарят на истината, добави тя. Според публично достъпната информация собственици на "Видахим" са три юридически лица, коментира още Теменужка Петкова.

Oще икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Големи далавери връткат родните мафиоти в БГ-енергетиката, а материалът се насъсква срещу чуждите ЕРП-та, които просто са едни нищо и никакви крайни мрежови оператори.
54
3
 
1
 
! Отговори
Мирослав преди 9 години
И защо лъже, че не е виновна държавата след като държавата променя закона и спира да купува тока от тази централа? Никой от тези хора които управляват или са на някакви ръководни позиции нямат за цел да ни помогнат и да оправят поне едно нещо в държавата! Дето се вика "Където и да бръкнеш, все вони"! Да върнем смъртното наказание и след това да ги осъдим на смърт всички!!! Събудете се хорааа!!!
53
2
 
3
 
! Отговори
Мирослав преди 9 години
То хубаво правят промени в закона за енергетиката, но защо с този закон не се намери някакъв баланс за всички, а трябва да *** най-бедните? Всичко рефлектира върху нашия джоб! Защо не промените изкупната цена от веи? Защо не намалите цените на мариците? Или те са наши хора и трябва да бачкат, а бедните хора от Северна България... Наистина вече незнам кога ще тръгне на добре тази държава..Трябва да се събудим като гражданско общество и да покажем, че ТЕ трабва да бачкат за нас, а не НИЕ за тях!
52
6
 
1
 
! Отговори
extremist преди 9 години
За Гого Дърт Капрал:Аз казвам ЧЕ ТОЧНО ДЪРЖАВАТА Е ВИНОВНА ЗА ТЕЗИ СЪКРАЩЕНИЯ НЕДУОМЯВАЩА ТЕМЕНУЖКЕ.Едно от предназначенията за заводския ТЕЦ е изгаряне на остатъчни отпадъци, като за целта се монтират очистващи газовете системи и естествено че произведената енергия не е ефктивна!!!!! СПРЕТЕ ДА БУДАЛКАТЕ ХОРАТА. 26% ОТ ДЕФИЦИТА НА НЕК СА ОТ ВЕИ-та изградени преди 5 години точно по времето на другаря БОРИСОВ и с неговата БГАГОСЛОВИЯ.
51
1
 
5
 
! Отговори
до 62 преди 9 години
Държавата изкупува тока по 140лв.мегват.час,а от Мариците над 200лв.ФАКТ.
50
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За всичко е виновен тиквата
49
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТЕЦ-Видин работеше с донбаски въглища и до преди няколко месеца бе много печеливш,работеше за износ,а сега го затварят.ЗАЩО?
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гуми няма, има ток - променлив, 50 херца, 220 волта. Екстра ток! За гуми идете при Бай Мишелин.
47
2
 
3
 
! Отговори
Къде сте, соросоиди? преди 9 години
Къде е пазарната икономика, къде са *** и неолибералите да защитят пазарната икономика, държавните дружества и народа от частните предприятия?
46
2
 
6
 
! Отговори
Да ви светна: преди 9 години
За тока от Мариците , Договора е направен така ,..че цялото население на България ГАРАНТИРА със ЛИЧНИТЕ СИ СМЕТКИ ,ЧЕ ЩЕ ПЛАЩА ЦЕНАТА ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ 20-ГОД.БЛАГОДАРЕТЕ ЗА ТОЗИ ДОГОВОР НА И.КОСТОВ И ОВЧИЯ!ДА ВИ Е ЗДРАВЕ!!!!!
45
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕК изкупува от Видахим ел. енергия по 140 лв., което е губещо, а от американските Марици изкупува по 240 лв., ама се пази пълно мълчание по въпроса. Що някой не повдигне въпроса държавата да спре да изкупува тока от Мариците? Продажни управници имаме!
44
2
 
3
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 9 години
До АнонименДа, ама са хитри андрешковците, изкуствено си увеличават разходите, за да оправдаят високата цена на тока. Парите се изнасят през всякакви вратички, консултанти, договори с фирми и тн.
43
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разкарайте ВЕИ-тата и Марица 1 и 3, там е най-голямата кражба.
42
2
 
10
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 9 години
С толкова голяма печалба поне да си бяха направили труда да направят някакво производство и да назначат още поне 300 човека, ама алчността им е безкрайна. Сега хората ще страдат, защото са решили да спрат далаверата, понеже се внасят пари в касите на други партии.
41
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре де, губите от този ток, от централа в най-бедната част на европа, но защо продължавате да изкупувате тока от топлофикация софия, на над 200 лв.?
40
6
 
6
 
! Отговори
sss преди 9 години
Gledaite hubavo mislete umno naesen kato glasuvate.....nakazatelen vod za GERB
39
3
 
6
 
! Отговори
до 27 преди 9 години
Като си толкова умствено развит,отговори си сам кой ток е по-евтин-от ТЕЦ-Видин,или от американските Марици или Вец-овете или соларните централи,сигурно знаеш,чии са.Печалбата за някои,макар и с цената на живота на умствено изостаналите-това е!
38
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пропаганда за ***. Само ГРОБ са способни на подобни глупости. Но там няма един с IQ над 50, което гарантира идиотията им!
37
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За тези вълшебства в енергетиката, да произвеждаш с безумна себестойност и да ти я изкупуват въпреки всичко сме чували още от първия мандат на ГЕРБ...! Самоотвержено Теменужка ни кара да гледаме в друга посока, че да не видим лъсналите голи заddници на бате Бойко и Лиляна Павлова! Нещо забравиха тези дни да ни осведомят какви са рейтингите на иначе така успешните министри, дето за два лева работа не могат да свършат!
36
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ясно, Теменужке - ние си знаем старата песен на нов глас. Станишев е виновен. Вие сте светата вода ненапита. Като се знаете какви сте некадърници, защо толкова се натискахте да управлявате.

Спонсорирани публикации