Лукарски ще проверява оръжейните складове

Частни фирми складирали продукция в складовете на ВМЗ - Сопот
Обновена: 23 мар 2015 09:56 | 23 мар 2015 09:52,
12
Лукарски ще проверява оръжейните складове
Складът в с. Иганово, където стана взрива. Снимка БТА

Ще има проверки в оръжейните складове в страната, съобщи икономическият министър Божидар Лукарски в ефира на БНТ. Той уточни, че всъщност е наредил проверката още преди взривовете до с. Иганово. Причината е, че е имал сигнали, че частни фирми складират продукция в складовете на държавното предприятие и е искал да уточни тази информация.

Според него няма нищо странно, че фирмите са търсили складовете на ВМЗ - Сопот, защото те са със специално покритие за защита от инциденти.

Още по темата

В момента се анализират причините за пожара, довел до взривовете край с. Иганово, и тогава ще бъде търсено кой носи отговорността за случилото се, допълни още Лукарски.

Той смята, че случаят е съвсем различен от ситуацията с взривилите се цехове на бившия военен завод „Миджур” в Горни Лом. Там се утилизираха боеприпаси, а край Иганово има само складове, в които не работят хора, а имат само двама охранители.

„Единият е подал сигнала, а по-късно и двамата са били евакуирани”, обясни министърът.

Припомняме, че в събота след пожар се взриви склад на ВМЗ – Сопот, като за щастие при инцидента няма пострадали. Експерти обясниха, че взривната вълна е била нагоре и не се е разпространила настрани, което е запазило останалите складове в региона. Ситуацията вече е овладяна и се очаква по-късно днес експерти да влязат в складовете.

При взрива в Горни Лом на 1 октомври загинаха 15 души.

В ефира на БНТ Лукарски беше категоричен още, че правителството не извършва „политическа метла” и няма политически назначения, но пък това масово е било извършвано от правителството на Пламен Орешарски. Икономическият министър посочи, че не е уволнявал партийни назначения, ако хората си вършат работата. Пример за това е директорът на ВМЗ – Сопот Иван Стоенчев.

Божидар Лукарски отхвърли и съмненията, че не работи добре с парламентарната група на Реформаторския блок и с вицепремиера Томислав Дончев, посочвайки, че доказателството за добрата работа с Дончев е стартиралата преди дни ОП „Иновации и конкурентоспособност”.

Министерството е обявило и конкурс за избор на директор на програмата, стана ясно още от думите на министъра.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
Х преди 9 години
Когато в склада се водят 20 000 снаряда ,аот тях под масата са продадени около 10 000 и очакваш ревизия ,какво правиш?Много просто пращаш работниците в къщи и взривяваш. *** ,че доказвай колко са били вътре.
9
0
 
2
 
! Отговори
jitie i stradanie преди 9 години
The best expert - expert of old language.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Божо манчестъра знае.....
7
2
 
5
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
В складовете не работели хора. имало само двама охранители. Нормално. Охранители на МРЗ явно не ги броят за хора. Отилизация чрез взривяване на складове е икономически изгодна, и се практикува масово в ***.
6
2
 
6
 
! Отговори
Хипотеза! преди 9 години
Я да видим сега! Значи имаме склад с ракети, струващи много пари! Изнасяме повечето и ги продаваме, а една част оставяме в склада за достоверност! После слагаме малко взрив, защото ракети е трудно да се самовзривят верижно, и после имитираме пожар! Готово, взехме парите, а следите заметени! А няма и жертви! Всичко е по план!На печелившите честито!
5
2
 
1
 
! Отговори
123 преди 9 години
За взрива са виновни ДПС!
4
1
 
5
 
! Отговори
кк преди 9 години
"....а край Иганово има само складове, в които не работят хора, а имат само двама охранители."Ей, Богу! Този ходи и на място и не разбра за какво става въпрос : Край Иганово има Монтажен завод за боеприпаси, а склада за готова продукция/въпросния/ е част от този завод."...не е уволнявал партийни назначения, ако хората си вършат работата. Пример за това е директорът на ВМЗ Сопот Иван Стоенчев." - Точно Стоенчев е най за махане...А Лукарски назначи в Борда... Л. Джапаров от СДС... И защо???
3
1
 
5
 
! Отговори
ЛУКАРСКИ и НЕНЧЕВ преди 9 години
Двете поредни ОТКРИТИЯ-КАЛИНКИ на БОСА с прякор ТИКВАТА. На коя ли бензиностанция ги е срещнал. Или е ритал мачле с тях.
2
3
 
4
 
! Отговори
ТЪПАКЪТ СЕДЕСАР преди 9 години
ЛУКАРСКИ да търси бръмбарите в ПРАЗНАТА си ЧУТУРА
1
2
 
5
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Лукарски,спешно решете с воения министър,да задели една рота войници която да носи караулна служба по охрана на складовете с боеприпаси.Гавра със сигурноста на държавата е,складовете с...бомби да се охраняват от цивилна охрана.Войник на пост,с автомат трябва да ги пази.Това ако направиш,ще си спестиш много главоболия за в бъдеще и непридвидени човешки жертви.

Спонсорирани публикации