Държавата трудно ще успее да блокира сделката с LIC33

Експерт: Не е основателно да се искат гаранции от инвеститорите
25 мар 2015 13:15, Екип на Bulgaria On Air
33
Държавата трудно ще успее да блокира сделката с LIC33
Снимка: bgonair.bg

Държавата трудно ще намери механизъм за блокиране на сделката с LIC33, заяви в сутрешния блок на Bulgaria On Air финансистът и бивш изпълнителен директор на Агенцията за приватизация Тодор Николов.

LIC33 придоби контролираните от Цветан Василев дялове в БТК, НУРТС и "Фърст Диджитъл", "Дунарит", "Авионамс" и ГАРБ, а кабинетът обяви, че иска информация за произхода на средствата по сделката.

Тодоров уточни, че ако страна по една сделка е Агенцията за приватизация, такива механизми има, ДАНС може да проучи капиталите, с които оперират инвеститорите и евентуално да не се даде съгласие. Когато обаче сделката е между двама частни инвеститори, не е основателно да се искат гаранции. Златната акция на държавата в БТК вече не е активна, припомни той.

Още по темата

Големият въпрос е каква е целта на държавата, която трудно ще намери механизъм за блокирането на сделката, допълни експертът. Според него е важно да има възможност финансисти с висок авторитет да участват в законодателните процеси и да се изясни накрая какво се е случило в КТБ.

Финансистът изтъкна, че LIC33 не е познат за инвестиционна общност инвеститор „и като че ли няма сериозни инвестиционни сделки“. По думите му основната цел на компанията изглежда е придобиването на контролирани от г-н Цветан Василев активи.

"Така че, това е един защитен ход от страна на г-н Василев да не позволи тези компании да бъдат овладени или от негови противници или от българската държава във връзка с покриване на задълженията на КТБ", коментира Тодоров.

Той подчерта, че случаят с LIC33 продължава финансовата война между бивши партньори. 

"Целта на тази финансова война в началото беше овладяване на контрола в КТБ и контрол на компаниите, чиято покупка е финансирана от КТБ. По това нищо не се е променило", заяви финансистът.

По думите му единственото позитивно нещо досега от случилото се около КТБ е, че не е допуснато дестабилизиране на банковата финансова система. Той обаче подчерта, че това се дължи по-скоро на доброто състояние на банките, а не на институциите, които ги контролират.

Чуйте целия разговор с Тодор Николов във видеото на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
няма какво да се коментира ако сегашната власт т.е. ББ не е в играта няма как да стане това
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Все повече се убеждавам, че тоя инвеститор бръкна в нечие канче на много високо ниво, затова е цялата патаклама.
4
3
 
3
 
! Отговори
Краси преди 9 години
Защо трябва да се блокира? Този ли ще дава пари на работниците ?
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние сме спокойни - Томислав Дончев авторитетно заяви, че наблюдавал сделките, явно само за да си обогати общата култура и да понаучи това-онова от големите играчи.За пореден път държавата е беззъба и напълно безпомощна в тази ситуация, източването продължава, отговорни и виновни - няма, сметката я плащат - обикновените мишки!!
2
2
 
12
 
! Отговори
Ха,хааааа...ДГД преди 9 години
...и защо да не е "основателно"....?????ЗА ДА МИНАТ "МОСКОВСКИТЕ НОМЕРА" ЛИ...??!!
1
2
 
22
 
! Отговори
Momo преди 9 години
А казваха, че циркът бил умрял в днешно време...Заповядайте, Дами и Господа в цирк "Република България"!

Спонсорирани публикации