В сделката за БТК Василев се договаря със себе си

Прозира взаимодействие с Кремъл, смята бившият икономически министър Трайков
25 мар 2015 11:55,
15
В сделката за БТК Василев се договаря със себе си
Снимка: архив Булфото

Връзките между Цветан Василев и Пиер Луврие (директор и единствен акционер в компанията LIC33) са повече от очевидни. Изглежда, че в случая Василев се договаря със себе си. Това заяви пред Нова телевизия Трайчо Трайков, бившият икономически министър от първото правителство на ГЕРБ.

Вчера беше съобщено, че специално създадената компания LIC33 ще придобие дялове в БТК ("Виваком"), военните заводи "Дунарит" и "Авионамс", НУРТС и пийпълметричната агенция "Гарб".

Веднага след като сделката беше обявена публично, правителството поиска инвестиционната група LIC33 да предостави информация за произхода на средствата, с които реализират придобиванията на дялове от юридически лица, осъществяващи дейност на територията на страната. Едва след като се анализира предоставената информация, правителството ще прецени дали да влиза в контакт с групата.

Още по темата

Според бившия министър на икономиката и енергетиката Василев е открил човек, който да го представлява.

"Не съм сигурен, че сделка има. Всеки може да промени собствеността на офшорни фирми по веригата. Тези сделки не могат да се осъществят без участието и съгласието на кредиторите. Кредитор е КТБ, но индиректно се явява държавата чрез Фонда за гарантиране на влоговете", изтъкна Трайков.

Той допълни, че държавата трябва да прояви интерес по казуса, защото въпросните  900 млн. евро, които са дългове на компаниите към КТБ, трябва да си ги взима държавата. Наред с това става дума за стратегически активи на България, а и част от въпросните компании, купени за 1 евро, подлежат на надзора на Комисията за регулиране на съобщенията.

Той изтъкна, че инвеститорите така и не са казали дали ще могат да покрият задълженията на фирмите. По думите му тук става дума за стратегически активи и за прозиращи връзки с Кремъл.

Финансистът Кольо Парамов изтъкна, че сумата от 900 млн. евро, за която беше казано, че ще покрие дълговете на компаниите към КТБ, е занижена два пъти.

По думите му още 17 завода са под ръководството и собственост на Цветан Василев, "в тях са активите на банкера и трябва да се прекрати опитът тази собственост да се прехвърли на съмнителни лица и офшорни фирми”, каза финансистът.

"Квесторите в КТБ по искане на Иван Искров заблудиха цяла България. Те обезцениха всички активи на банката до такава степен, че да може тя да бъде фалирана", заяви Парамов.

Според него сега започва трето действие на аферата „КТБ”, където ще видим кои са основните играчи, а Цветан Василев излиза като основен играч. „Вече е ясно, че Цветан Василев е основен играч в банката, неговите авоари и активи в КТБ бяха за над 5 милиарда лева".

Той смята, че предложението КТБ да бъде разследвана и проучвана и за периода 2009-2013 година е правилно, така щяло да се види какви са реалните активи на трезора и кой е създал нейната икономическа мощ и кой зад кого седи.

Още по темата четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Брей, тоя Трайчо колко бил умен! Обаче, все си мисля, че някой му говори в ухото.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че Кремъл седи зад цялата далавера е ясно още от самото начало!!!!!Сега се чудят --как да прикрият участието му ....защото явно от ЕС , ще ги санкционират и ще изгорят доста хора ако гръмнат и медиите!Работата е :ХЕМ СЪРБИ---ХЕМ БОЛИ!!!Хем трябва да се задоволи ЕС /откъдето идват парите/....хем , трябва да се прикрие Кремъл /..от чиято пета колона зависи властта им у нас/!Кофти е да въртиш едно дупе --на ДВАМА МЕРАКЛИЙ!!!/....не всяка ку""а го може..ха,ха,хааааааа../
10
2
 
1
 
! Отговори
вложител преди 9 години
По-добре на тези инвеститори, които все пак ще върнат 900 милиона в КТБ, отколкото в ръцетена лешоядите FAT BOY & Co.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въпросът е как КТБ да бъде окрадена повече пъти. засега са май само 2 или 3 пъти, сега се прави опит за още. Сметката разбира се я плащаме всички ние.
8
0
 
5
 
! Отговори
за 7... преди 9 години
За глухите ---камбаните не бият по няколко пъти.....нито за ***
7
3
 
5
 
! Отговори
Кон преди 9 години
Не виждам връзката с Кремъл. Някой може ли да ми я покаже, или обясни?
6
2
 
5
 
! Отговори
Вили преди 9 години
Малее, Пеевски е впрегнал целия си ресурс за да се опита да прекъсне тази сделка, ама явно, че няма да стане. А с това си поведение, незивестния до преди няколко месеца Пеевски става още по-черен в очите на хората, които се надяват тази сделка да си остане факт и да си получават заплатите навреме.
5
3
 
3
 
! Отговори
жаки преди 9 години
Едва ли Цв.В. има думата изобщо. Просто трябва да се спасят тия компании и добре, че се появил някой желаещ да ги вземе изобщо.
4
1
 
3
 
! Отговори
Иванова преди 9 години
До ЗмейАми явно не е добре. По-добре е да се остави всичко да фалира и да приключваме направо.
3
2
 
5
 
! Отговори
Змей преди 9 години
Абе я ми кажете не е ли добре в държавата да влязат 900 млн. от БТК и не знам колко от останалите предприятия? Че взех да се обърквам!
2
3
 
7
 
! Отговори
Сотир преди 9 години
Ако се договаряше с вас щяте да сте доволни нали?
1
2
 
5
 
! Отговори
Мария преди 9 години
Отново поредните глупости изсипани по адрес на Луврие и програмирани от Пеевски. Полза от фалит нямаме, бе хора, разберете го!

Спонсорирани публикации