Българите казаха "за" в подкрепа на зимния туризъм у нас

Хора от различни сфери и професии се включиха в билборд кампания
30 мар 2015 15:11, Екип на Dnes.bg
16
Българите казаха "за" в подкрепа на зимния туризъм у нас
Снимка: PR

Лекари, музиканти, актьори, спортисти, ентусиасти на зимния туризъм и активния начин на живот казаха своето "за" в подкрепа на развитието на зимния туризъм чрез национална билборд кампания, която стартира от днес в цялата страна. Инициатор на позитивното послание е спортният деятел и медиен предприемач Димитър Агура, който безвъзмездно предоставя рекламни площи в своята мрежа от билборди.

Хората от всички сфери на обществото, възприели с ентусиазъм и ангажираност идеята, се включиха про боно в специална фотосесия, заснета от известния пловдивски фотограф Петър Пешев (автор на комерсиална и художествена фотография).
 
Своето "за" споделят от рекламните билбордове актьорите Башар Рахал и Ралица Паскалева, музикантът и продуцент Косьо Марков, вечно усмихнатият ТВ водещ Део, кулинарният екранен гуру Ути Бъчваров, звездната ни тенисистка Цветана Пиронкова и сноуборд шампиона на България Сани Жекова, кондиционният и фитнес треньор Симеон Христов, дерматологът доцент д-р Балабанова. 

Кампанията е и реакция на неясното бъдеще в развитието на планинските ни курорти, където за пореден сезон куп нерешени от години въпроси останаха висящи.

"Казваме своето "за" планинския туризъм – като ценен природен ресурс, като индустрия и възможност за икономически просперитет, като имиджов продукт на страната ни, като потенциал за физическо възпитание на децата ни чрез практикуване на зимни спортове и здраве за нацията", обяснява идеята на кампанията Димитър Агура.

"Планините ни са прекрасни през зимата, но имат огромен потенциал и за летен туризъм с разнообразни спортни активности, дадености за почивка, природни и исторически забележителности. Заради нерешени от години инфраструктурни проблеми сами обръщаме гръб на всичко това. Чудим се как да задържим чуждестранните туристи, които ни посещават.  Колкото повече българи се замислят върху отношението, което имаме сами към собствения си поминък и природа, толкова повече обществена енергия и национално единомислие ще акумулираме", добавя той.

Дългият зимен период тази година бе изпълнен със спортни емоции, а благоприятните атмосферни условия обещават ски по пистите и за Великден. Въпреки това сезонът бе белязан от пикове и спадове. Еуфорията от Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени отмина и ни приземи към нерешените от години инфраструктурни и екологични проблеми. Амортизираните ски съоръжения на Витоша и борбата с корояда, който изяжда гората, кошмарът в Пампорово поради прекъснатото електрозахранване, поголовната бракониерска сеч в планините са само част от тях.

Боровец, Пампорово и Банско, както и по-малките зимни курорти се борят буквално за всеки турист. На този фон и прогнозите за летния туризъм са твърде неблагоприятни. Индустрия, която дава работа на хиляди хора и носи милиони на България, сякаш е оставена на самотек и безкрайно люшкане.

Затова кампанията в подкрепа на зимния туризъм е "за" устойчиво развитие чрез споделена отговорност за екология и туризъм, физическо възпитание и спортни активности, национална концепция на всички нива и добра реклама. Дали ще запазим позициите си зависи от обществения консенсус, активната гражданска позиция и единство в защита на националните приоритети, природа и хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Иванов преди 9 години
До ПетровФонът е от Банско, добре да се изказвате запознат...
15
1
 
0
 
! Отговори
Петров преди 9 години
А защо фона на снимката е от Алпите, а не от някоя българска планина? А защо на фона на снимката няма писти, лифтове и влекове?
14
0
 
1
 
! Отговори
studenec преди 9 години
bravo! vednaga li kasaha "da"? ne kasaha li parvo "chakai malko"?
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами като има хонорари, то е ясно че ще се казва "ЗА".Дано не се сбъднат очакванията,които са на база предварителни заявки, но такова развитие ще има това лято, че скоро може и да се започне с бутането на готови сградите, заради отлив на туристи.А кажете в България ли искате почивка или в Турция,или Гърция?
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Строителната мафия застрои черноморието сега е ред на планинските курорти погледнете велнград строят и продават апартаменти застрояват яко
11
0
 
4
 
! Отговори
Гай Баньо преди 9 години
Понеже "развихте" летния сега ще "развивате" зимния...
10
1
 
1
 
! Отговори
Виля Лус преди 9 години
Много ясно го е написал 8-Петър....Зимен туризъм,да разбираме ски или сноуборд.Тези последните гледат обикновенния турист с голямо високомерие. Алпинистите са истинските зимни туристи. Искат да ни заблудят и да почнат сечта за нови писти и съоражения. Какво общо има борбата с корояда на Витоша със зимния туризъм. Искате да превърнете планините в това в което превърнахте морето-едно голямо сметище
9
2
 
2
 
! Отговори
Николай преди 9 години
Подкрепяйте... но после да не се чудите защо има толкова много свлачища - като ги няма горите. После може да търсим Банско в Разлог а ако се осъществи проекта на Витоша Бояна, Драгалевци и Симеоново може да слезнат под околовръснтия, забравихте ли какво стана преди няколко години и как караха каяк по водата точно на "южната дъга"
8
2
 
2
 
! Отговори
Петър Попангелов преди 9 години
Ама че билборд - от къв зор спортистка ще рекламира зимния туризъм - какво отношение има тя? Аз пък съм против зимния туризъм във вида в който е - все повече се оформя като елитарен туризъм. Зимният туризъм задължително трябва да включва и СПА дестинации каквито кой знае защо в БГ са кът - кът в страната с най-много топла минерална вода? Интересно можеше ли някой да посети село Баните в Родопите например. Бе в БГ зимният туризъм е за здрави млади и богати хора. Другите - за ***.
7
0
 
1
 
! Отговори
До Т. Георгиев преди 9 години
Такива като теб затвориха селското стопанство в България. Защото докато селянина работеше лез пари за да издуваш бузи, един ден отиде да работи в чужбина сега внасяме домати от Турция. Отиди в чужбина да видиш какви са цените!
6
0
 
5
 
! Отговори
Иво преди 9 години
супер инициатива, имаме нужда от развитие на зимните спортове. Икономиката ни и без това е тлкова зле, че е абсурдно сами да пречим на туризма
5
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Зелените затвориха АЕЦовете за да има търсене на газ. Сега искат да затворят планините. А градовете са *** от кучетаа. Комунистите си сменят името, но нрава никога!Аз не се паникьосвам от гродните им надписи по стените, а се амбицирам! Да накараме зелените комунисти да избършат изпражненията от улиците!
4
1
 
7
 
! Отговори
Т. Георгиев преди 9 години
Всички сме "ЗА" развитието на туризма ни. Но предполагам, че и повечето от нас са твърдо "ПРОТИВ" монопола и безумните цени в нашите курорти.
3
3
 
0
 
! Отговори
Боби преди 9 години
Май не Ви слуша тиквата вас
2
0
 
2
 
! Отговори
Частна немска езиков преди 9 години
Мили хора, дано повече от вас прочетат това - никога, никога не си записвайте детето в частно немско училище "Ерих Кестнер" в Люлин. Това, което преживя детето на сестра ми там е повече от чудовищно. Въпреки високата такса и усмихнатия директор - за цялото ни семейство настъпи истински ад. Малките деца са без надзор. След приключване на часовете има около 15 минути преди пристигането на бусчетата, които ги карат по домовете, а учителка не ги придружава в буса - просто си тръгват след часовете и ги оставят на произвола на съдбата и на агресията на по-големите. Взимат ти пари за обед в стола, хр
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абсолютно за!!!

Спонсорирани публикации