Петър Чобанов: Не съм спал за КТБ, следвах правилата!

За фалита на КТБ са отговорни тези, които я управляваха, заяви той
Обновена: 1 апр 2015 11:50 | 1 апр 2015 11:50, Надежда Бочева
2
Петър Чобанов: Не съм спал за КТБ, следвах правилата!
Петър Чобанов. Снимка: БТА

За фалита на КТБ трябва да се търси отговорност от тези, които я управляваха за начина, по който го правеха. Оттам нататък е отговорен „Банков надзор” на БНБ, затова трябва да се потърси отговор на въпроса какво точно е правил надзорът и можел ли е по някакъв начин да се намеси в управлението на банката.

Това каза депутатът от ДПС и бивш финансов министър в кабинета „Орешарски” Петър Чобанов пред bTV. Припомняме, че вчера премиерът Бойко Борисов го обвини, че той заедно с бившия министър-председател Пламен Орешарски носят вина за кризата в КТБ, включително заради изтеглянето на парите на държавните компании от банката.

„Сагата с държавните пари се завъртя много по-отдавна. Още Симеон Дянков даде указания за държавните предприятия, когато си избират банка. После служебният кабинет вдигна нивото, като не трябваше да се допуска концентрация над 25% (за парите на едно държавно дружество в дадена банка – б. р.). Ние приложихме наредбата. От февруари 2013 г., когато имаше 860 млн. лв. на държавни предприятия в тази банка, към поставянето под надзор те намаляха до 250 млн. лв. - това са около 600 млн. лв. за година и половина“, обясни Чобанов. Той посочи, че тази мярка е била добра, тъй като диверсифицира риска.

„Премиерът каза – Чобанов и Орешарски са спали. Чобанов не спеше. Същата седмица имаше спекулативна атака към втора банка, цялата банкова система се клатеше. Беше договорена държавна подкрепа с ЕК за цялата банкова система. Няма двоен стандарт. Европейската комисия писа, че ликвидно се подпомага само стабилна и здрава банка, а за първата имаше съмнения за капиталов недостиг“, каза той.

Ако е имало атака срещу Корпоративна търговска банка, тя е била отвътре в самата банка заради начина, по който е управлявана, което е отклонение от нормалната банкова практика и надзорните изисквания, допълни бившият финансов министър.

По повод вчерашното заседание на временната парламентарна комисия за КТБ, на което бяха изслушани квестори и одитори, той припомни: „Вчера квесторите ясно казаха, че банката е финансирана по нездрав модел и голяма част от кредитите са плащани с нови кредити. Има кредити, предоговаряни по 25 пъти. Дали по този начин банката може да остане стабилна? Къде е контролът – точно това се опитва да установи комисията“, заяви Чобанов и посочи, че не той е трябвало да контролира банката, а надзорът в БНБ.

Чобанов, който е член на временната комисия, заяви, че е нормално той да участва в нея, също и бившият председател на бюджетната комисия Йордан Цонев. Той допълни, че няма да си налага мнението, но ако има въпроси, ще отговаря. Нямало е как да знам какво е ставало в КТБ, не съм бил овластен за това и не съм пращал хора да проверяват какво е ставало в банката, настоя той.

На въпрос дали е парадокс, че от министър на БСП Чобанов е станал депутат от ДПС, той обясни, че втората партия го е спечелила с последователността на своите действия и предложението КТБ да бъде разделена на добра и лоша банка. Но поради липсата на политическа подкрепа банката не е била оздравена, допълни той. „В кризисни ситуации ДПС прояви повече последователност“, смята Чобанов.

Той подчерта, че депутатът от ДПС Делян Пеевски не е участвал в управлението на КТБ. На въпрос дали Пеевски и Цветан Василев са се скарали, Чобанов отговори: „Предстои да видим, но какво значение има това за управлението на банката? Банката е управлявана по начин, който я прави нестабилна във времето и като прекъсне свежият приток на пари, такива банки стигат до своя естествен край“.

Запитан дали Владислав Горанов се справя като финансов министър, Чобанов даде положителна оценка.

За своята работа той коментира: „Следвах правилата. Опитах да направя всичко възможно банката да продължи да функционира. Внесох актуализация на бюджета и договорих ликвидната подкрепа с Брюксел“.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
Е не е спал ! Нарочно си е затварял очите !