Корпоративни интереси зад избора на КЕВР

Има пречки за прозрачността на регулатора, смята Еленко Божков
3 апр 2015 12:35, Екип на Bulgaria On Air
3
Корпоративни интереси зад избора на КЕВР
Снимка: bgonair.bg

Изборът на новия състав на Комисията за енергийно и водно регулиране е базиран на политически и корпоративни интереси, коментира енергийният експерт и бивш член на КЕВР Еленко Божков в сутрешния блок на телевизия България Он Ер.

Самият той бе кандидат за член на комисията, но не бе избран при гласуването в пленарната зала вчера. Според Божков има няколко основни пречки за прозрачност и адекватни действия от страна на енергийния регулатор.

Дългосрочните договори в ТЕЦ Марица Изток, договорите с възобновяемите източници, както и преференциите за високо ефективно комбинирано производство са трите ключови проблема пред КЕВР. По думите му от това как членовете на комисията ще се справят с тях зависи бъдещето на ценовото развитие на електроенергията.

Божков изрази притесненията си и относно корпоративното и политическо влияние върху КЕВР. По думите му шансовете на политическа намеса са минимални. Не така обаче стоят нещата с корпоративните. Според него старите членове на комисията, които продължават дейността си, ще имат влияние върху цената за крайния потребител.

Притесненията му обаче са, че има членове, които биха могли да упражнят лобистки интереси. Те могат да попречат на волята на комисията да се справи с претенциите на електроразпределителните дружества. Божков допълни, че симпатизира на новия председател на КЕВР Иван Иванов.

Чуйте целия разговор с Еленко Божков във видеото на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
откъде ги намирате тези *** другари откъде
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Точно така е относно бъдещата дейност на КЕВР. Всички счетоводни баланси с искане за вдигане на цени ще бъдат с резолюция "ДА"

Спонсорирани публикации