Увеселителните паркове - новата мания на Китай

До 2020 г. компания Dalian Wanda планира да отвори 12 нови парка
6 апр 2015 14:21, Бойчо Попов
3
Увеселителните паркове - новата мания на Китай
Снимка: архив Ройтерс

По е най-мързеливата панда в света. Въпреки че По изяжда невероятно много китайски парени хлебчета, китайската филмова индустрия се ядосва, че Kung Fu Panda не е китайско изобретение, а такова на американското анимационно студио DreamWorks. Но поне Народната република скоро ще има първия в света тематичен парк Kung Fu Panda.

За почти 3 млрд. долара DreamWorks възнамерява да открие в икономическия център на Шанхай заедно с китайски партньор тематичен парк, посветен изцяло на радващите се на огромна популярност в Китай анимационни герои. И това не е всичко. Очаква се през идните години народната република да бъде наводнена от десетки увеселителни и тематични паркове, пише DPA.

Само на няколко километра от строителната площадка на Dreamworks друг американски концерн – Disney, строи нов Дисниленд за около 5 млрд. долара. Очаква се в началото на следващата година Мики Маус и приятелите му да отворят вратите на шестия в света увеселителен парк на американската увеселителна компания. Така в Китай ще изникне втория Дисниленд, след като такъв първо бе построен в Хонконг. И също така в непосредствена близост китайската компания Haichang ще изгради изкуствен полярен и океански парк с полярни мечки и пингвини.

Пекин се опитва да не изостава. Градските власти в столицата успяха да накарат американския гигант NBCUniversal да вложи 3 млрд. долара в клон на прочутото си Universal Studio в китайската столица. Universal Studio е известно със своите хитови холивудски филми. Откриването е насрочено за 2019 г. BBC обмисля да изгради в Китай парк, посветен на Шерлок Холмс, а японската компания за играчки Sanrio планира да вложи 200 млн. долара в парк, посветен на Hello Kitty.

Най-амбициозните проекти в момента обаче има китайският гигант в сферата на забавленията Dalian Wanda. Основателят на компанията Уан Дзиенлин стана богат от бизнеса с недвижими имоти, като в момента управлява над 160 търговски центъра и 70 луксозни хотела в цял свят. От 2012 г. компанията му е собственик на AMC Group, най-големият кино оператор в САЩ. В момента Wanda попада в заглавията на пресата с планираното поглъщане на холивудското филмово студио Lionsgate. В Китай Wanda иска да изгради около десетина увеселителни паркове.

Най-напреднал е строежът на Wanda Movie Park в град Ухан, който има 10 млн. жители. В непосредствена близост до парка с класически атракциони е и основната атракция - гигантско 5D кино с 800-тонен LED екран с площ над 200 квадратни метра. Всеки ден се прожектира така нареченото Хан-шоу. Става дума за 90-минутно, бомбастично и оборудвано с всички технически подобрения шоу, в което участват и живи акробати. Темата: националните постижения на Китай. Артистичният директор е Франко Драгоне, който стана известен с изграждането на най-успешната канадска циркова група Cirque Du Soleil. В дванадесетте си тематични паркове Wanda възнамерява да инвестира повече от 20 милиарда долара до 2020 г.

И така – манията по тематичните паркове в страната е в разгара си. При това в цял Китай вече има стотици увеселителни паркове. Повечето от тях са създадени от китайските местни власти през деветдесетте години. Много китайци още тогава са били големи фенове на героите на Дисни. Но по това време американският концерн е показвал малко интерес към развиване на бизнеса в Китай.

Ето защо китайците започнаха да създават собствени Дисниленди, включително и имитация на Двореца на Пепеляшка. Но на китайските оператори им липсва усета да се грижат адекватно за имитационните увеселителни паркове. Повечето от тях днес са занемарени и отчитат спад на приходите. В увеселителния парк Shijingshan в северната част на Пекин от повече от десет години не е влизало дете. И вероятно скоро официално ще фалира.  

Повече новини за развлекателната индустрия можете да прочетете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Страна, в която има частен сектор и купища милионери и милиардери е всичко друго, но не и комунизъм драги мой номер едно :)Прочети дебилщините на другаря Маркс и ще разбереш, че в Китай е установен върл капитализъм от държавата със всичките му присъши спекулативни балони и борсови машинации.Колкото и да ви се иска на червените кхмери, такъв растеж не е възможен в комунистическа държава с национализирана икономика.Историята го доказа стократно, включително и при нас :)

Спонсорирани публикации