Енергетиката – нажежена до червено

Споразуменията с US централите са глътка въздух, според Петкова
Обновена: 9 апр 2015 14:25 | 9 апр 2015 11:24,
26
Енергетиката – нажежена до червено
Теменужка Петкова. Снимка: БТА

Ситуацията в енергетиката е нажежена до червено, коментира в ефира на БНТ енергийният министър Теменужка Петкова. Тя се надява, че постигнатите споразумения с AES Гълъбово и ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 ще дадат глътка въздух за сектора.

Припомняме, че вчера представителите на двете "американски” централи и НЕК подписаха споразумение, което предвижда намаление на цената за разполагаемост – с 14% за AES и със 17% за другата централа. По този начин НЕК ще плаща с около 100 млн. лева годишно по-малко на двете централи.

Цената за разполагаемост е по-висока от цената на произведената енергия и реално общественият доставчик има интерес двете централи да работят, а не да поддържат мощностите си в готовност за производство.

Тези споразумения обаче ще влязат в сила, когато Националната електрическа компания (НЕК) изплати напълно своите задължения към двете централи. Министърът уточни днес, че Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще изтегли кредит, за да бъдат покрити задълженията на държавната енергийна компания. Тя допълни, че част от 700-те млн. лева, които НЕК дължи на централите, веднага ще бъдат насочени към Мини Марица Изток, към които те имат задължения.

Ако споразуменията влязат в сила, те ще доведат до намаляването на дефицита в държавната енергийна компания. Това е много важно за финансовото състояние на НЕК, но и й ще даде основание да не поиска увеличение на цената на тока, добави министърът.

Предприети са действия за елиминиране на несправедливостта и към цената на електричеството за износ също ще бъдат добавени "задълженията към обществото” – добавка за зелена енергия, обясни още Теменужка Петкова. Това беше поискано от бизнеса по време среща с управляващите с мотива, че страната изнася по-евтина енергия и така подпомагаме чуждия бизнес.

Държавните компании от сектор енергетика се подготвят за зимния сезон и инвестират в мрежата, каза още Петкова. Кризата от началото на март тя обясни с тежката зима и обилните снеговалежи. За непочистените дерета отговорност носят и държавните дружества, и ЕРП-тата, допълни министърът.

През 2015 г. Електроенергийният системен оператор (ЕСО) е предвидил да инвестира 90 млн. лева в мрежата, за да не бъде допусната ситуация като тази от този март, заяви Петкова.

Петкова коментира и строителството на 7-ми блок в АЕЦ "Козладуй" и Westinghouse. Тя потвърди, че преговорите с американската компания продължават. На този етап от Westinghouse не са съгласни да бъдат стратегически инвеститор в проекта, защото нямат такава практика досега.

Петкова обаче припомни, че според първоначалните планове инвеститор в проекта трябваше да бъде компанията-майка – Toshiba, а Westinghouse трябваше да е изпълнител на проекта. След оттеглянето на Toshiba обаче Westinghouse е заела нейното място, тоест те вече са влезли в роля на стратегически инвеститор.

„Според мен е рано да се отпише "Южен поток”, каза още Петкова, като обясни, че страната ни още не е получила официално писмо от руската страна за прекратяването на проекта, въпреки че краят му беше обявен още миналата година от руския президент Владимир Путин.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
ДРУГАРКО ПЕТКОВА 1 ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛИТЕ НЕ СА АМЕРИКАНСКИ А БЬЛГАРСКИ---ДОГОВОРИТЕ С ТЯХ СА ВЬВ ВРЕДА НА БЬЛГАРИЯ И СЛЕДВА ТЯХНОТО РАЗТРОГВАНЕ-2 АКО НЕ СИ ОТВОРИТЕ ОЧИТЕ ЗА ДА ВИДИТЕ ВРЕДИТЕ ОН ТЕЗИ ДОГОВОРИ --СЛЕДВА ЧЕРВЕН КАРТОН ОТ НАРОДА ----ИЗГОНЕТЕ ЕРП--ЕТАТА ПРЕКРАТЕТЕ ДОГОВОРИТЕ С АМЕРИКАНСКИТЕ КРЬВОПИЙЦИ
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мали от таз глътка въздух май повече няма да можем да дишаме,,,
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
въпреки ес националните предатели наречени правителство оставиха американските крадци да обират още българия.анатема.вън янките от българия
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
spomnyate li si edin bivsh politik na ime IVAN KOSTOV koyto podpisa i zagrobi BALGARIA s dogovorite s amerikancite. KADE LI E PROKURATURATA I ZASHTO LI NE SE SAMOSEZIRA?
16
0
 
7
 
! Отговори
ceci_ преди 9 години
До Gifa"А защо са задлъжняли та сега кредит ще теглят." Защото !!!Държавата!!! ги задължава да изкупуват ел. е-я от американските ТЕЦ-ове и ВЕИ-та по високите цени на които !!!Държавата!!! се е съгласила. От друга страна НЕК е длъжен да продава на социални!!! цени които същата тази държава е измислила. Т.е. НЕК е длъжен да работи на загуба.Освен това, НЕК не може да си реализира проектите (Белене) заради полит. завои, от там ще дойдат още загуби.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
....от къде на къде НЕК ще плаща всичко до стотинка на Ковачки, Мовачки и други мафиоти, а на един сериозен инвеститор - не? Защо се врещи толквоа много срещу тези централи след като цената на микса на НЕК е 125 лв, а изкупната цена на едната централа около 100, а на другата около 120? Т.е. техните цени са под средната на НЕК, а истинският проблем идва от фотоволтаиците за 400 лв и вятърки за по 200-300, но те са собственици на разни мастити депутати и им е по-лесно американците да са виновни.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много е трогателно как се опитват да изкарат тези 2 не особено големи централи виновни за състоянието на енергетиката, за задлъжнялостта на НЕК, за безумните закони с които се разреши ВЕИ-бумът, за "независимата ДКЕВР", за КТБ и за пенсионната и здравна реформи?!?!Вместо тихо и кротко да се преговаря и да се опитат да бъдат склонени за преговори, да ни влязат в положението заради осраните си ***, ние се джафкаме с тях, а хората имат правото да ни осъдят за милиарди заради този дълг.....
13
0
 
6
 
! Отговори
ceci_ преди 9 години
"към цената на електричеството за износ също ще бъдат добавени "задълженията към обществото добавка за зелена енергия"Колко мило, ГЕРБ отново ще докарат нещата до там че БГ електричеството ще е непродаваемо на външния пазар, т.е. АЕЦ-а и НЕК ще продават по-малко и ще печелят по-малко... за сметка на това ще транзитираме румънска енергия за Турция и Гърция...Господи, откъде се намират толкова калинки/теменужки които мразят "клета майка България"
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DOKATO IMA TEC VIDIN RUSE I VARNA SHTEE VSE TUI
11
2
 
5
 
! Отговори
Gifa преди 9 години
НЕК, БЕХ - *** по веригата Създадени явно с идеят "Един хора трябва да взимат едни пари". Били задлъжняли. А защо са задлъжняли та сега кредит ще теглят. А кой ще го плаща е ясно.
10
1
 
7
 
! Отговори
да-м преди 9 години
Ами нали всичко трябва да се продаде на чужденци без пари, защото държавата била лош стопанин? А българинът добър роб...
9
0
 
9
 
! Отговори
селяниии прости преди 9 години
Калинки, Теменужки, Трайчовци и резултата е БГ в криза ,разруха и изолация.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Теменужке, Теменужке и ти ли Бруте???
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има земя-кълбо-екватор,който се огрява непрекъснато в хиляди километри.Само един пояс от фотоволтаици там и ще има ток без пари в целия свят!Доказано е,че ако ползваме само 15% от слънчевата енергия,няма да итрябват никакви други цетрали в нито една точка на света!
6
1
 
5
 
! Отговори
чекист преди 9 години
Тази дама е "бавноразвиваща " се. За какъв "южен поток" говори след като ни изолираха дори на срещата в Будапеща. Тепърва ще "ручаме жабетата" които пуснаха във водата Плевнелиев и Боко.А тук госпожа Теменуга е редактирана. Тя каза, че актуализацията обща е 31%-съответно 14 и 17%Като прибавим към това и откровенията на Борисов да шлифера му и българските мерцедеси кгава ясно какви хора карат влака наречен България.
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв въздух бе, американците ще си лапнат парите, а за нас заемите. Зелената енергия изсмуква парите с тази висока цена, но никой нищо не прави, нали са техни.
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Немците *** ли са,че затвориха 20 атомни централи и сложиха фотоволтаици?При нас обаче трябва да се пробута старата технология с въглищата да се тровиме заради братята американци!На времето,когато се редяхме на опашка за мобифони(радиотелефони),вече се произвеждаха GSM-и,обаче няколко години ни набутваха мобифоните.С всичко е така в БГ!
3
2
 
5
 
! Отговори
alk преди 9 години
prodaite i AEC-a na amerikanci i chakaite BG da prosperira
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американците вън от Енергетиката,а соларните и водните централи д продават под цената на АЕЦ!Е тогава ще се оправим!А цената на тока да падне на половина от сегашната,за да дойдат ивеститори да направят заводи в БГ!Чак тогава ако има нужда може да се прави нова АЕЦ!
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Даваш ни едни 700 милиона, които си взел като кредит, за да спестиш 1 милиард за десе години. Танту за кукуригу. Боко, Боко, така ако я караш, скоро ще закриваме.