Фалшиво ли е оздравяването на еврозоната?

Бивш съветник на Барозу: Скромното подобрение не е резултат на германските политики
Обновена: 10 апр 2015 18:02 | 10 апр 2015 15:57, Миглена Иванова
15
Фалшиво ли е оздравяването на еврозоната?
Снимка: Архив Reuters

На пръв поглед икономиката на еврозоната изглежда като че ли най-накрая оздравява. Фондовите пазари са в добра форма. Доверието на потребителите ускорява ръста си. По-ниските цени на петрола, по-евтиното евро и количествените улеснения от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) се очаква да дадат тласък на растежа. Президентът на ЕЦБ Марио Драги твърди, че се наблюдава “устойчиво възстановяване”, а политиците в Берлин и Брюксел се позовават на признаците на живот в Испания и Ирландия като доказателство, че горчивите им предписания за фискална консолидация и структурни реформи работят.

Ако погледнем по-отблизо обаче, става ясно, че подобрението е скромно и може би временно, а не в резултат на политиките, подкрепяни от Германия, пише за онлайн изданието project-syndicate.org Филип Льогран, бивш съветник на предишния председател на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу. Вярно е, че според някои оценки икономиката на еврозоната ускорява ръста си, но това става далеч по-бавно в сравнение със САЩ и Великобритания. Затова и “възстановяване” може би не е точната дума за развитието на региона.

Като за начало, еднократният тласък от ниските цени на петрола вече избледнява. Заради рязкото обезценяване на еврото вносът на черното злато стана по-скъп. Политиците се разчитат на по-конкурентната валута за стимулиране на растежа. Те обаче вероятно ще бъдат разочаровани, посочва Льогран. Износът на еврозоната разчита на глобалните вериги за доставки и по-евтината валута осигурява по-слаб тласък в сравнение с преди. Износителите могат да изберат освен това да си приберат печалбите, а не да се стремят да разширят пазарния си дял.

През 2014 г. износът от еврозоната достигнаха близо 2 трлн. евро (2,6 трлн. щатски долара то това време) – повече от износа на Китай. Предвид нестабилното глобалното търсене бърз растеж на износа ще бъде трудно да се постигне. Във всеки случай, при условие, че износът е само една пета от икономиката на еврозоната, малко е вероятно той да стимулира по-силно възстановяване, докато вътрешното търсене остава слабо.

Според модела на ЕЦБ обезценяването на еврото с 10 на сто през последната година (в реално, търговско претеглено изражение) може да подкрепи растежа с 0,2%, посочва Льогран.

Ползите от количествени улеснения вероятно също няма да са кой знае какви. Спадът в разходите по заемите на правителствата е малко вероятно да даде силен тласък на растежа, тъй като правилата на Европейския съюз изключват фискална експанзия. Като цяло фискална позиция на еврозоната се очаква да остане без промяна тази година, с малки изключения.

Количествените улеснения подобряват условията за финансиране на няколко компании от еврозоната, достатъчно големи, за да атакуват капиталовите пазари. Но дори и в САЩ и Великобритания, където пазарите играят много по-голяма роля в областта на корпоративните финанси, ръстът на цените на активите не направи почти нищо, за да насърчи потребителите да харчат или фирмите да инвестират. Напротив, инвестициите в слабата реалната икономика са далеч по-малко привлекателни от перспективата да се спечелят лесни пари.

Повечето фирми в еврозоната разчитат на банково финансиране и докато кредитните условия се подобряват, банковото кредитиране не помръдва, допълва още Филип Льогран. Докато банките – зомбита са обременени с проблемни кредити, това е малко вероятно да се промени.

Бързият растеж на Испания и Ирландия напоследък често се приписва на рецептата на Германия за фискална консолидация и мерки за повишаване на конкурентоспособността на износа. Всъщност, нищо не може да бъде по-далеч от истината.

Испания едва ли е пример за успешна фискална корекция. Напротив, нейното възстановяване съвпадна с облекчаването на екстремните икономии, наложени през 2011-2013 г., които насърчиха домакинствата да харчат повече, въпреки стагнацията на заплатите. Дори и така обаче, икономиката на страната още  е далеч от предкризисната ситуация, особено по отношение на безработицата. Бюджетният дефицит на Испания достигна 5,7% през миналата година – най-високият в ЕС, а публичният дълг през тази година вероятно ще мине 100% от БВП.

Ирландия - най-бързо развиващата се икономика в ЕС през миналата година, също не потвърди целесъобразността на политическите предписания на Германия. Малката и изключително отворена икономика на страната се възползва от силните си страни – ниски данъци за бизнеса, квалифицирана работна ръка, гъвкавост, а и от благоприятните външни условия, особено силното възстановяване на основните й партньори САЩ и Великобритания.

Икономиката на Ирландия обаче още не се е върнала към мащабите отпреди кризата. Безработицата още е с двуцифрени стойности, вътрешното търсене е потиснато, а заради спасяването на банките данъкоплатците продължават да плащат тежка цена.

Икономиката на еврозоната ще е в малко по-добра форма през 2015 г., но не заради политиките, подкрепяни от Германия. Много е вероятно да има временен отскок, но не и да стартира устойчиво възстановяване. За да преодолее напълно последствията от рецесията, еврозоната трябва да прочисти банките, да редуцира дълговете, да отстрани причините за огромния недостиг на инвестиции, да премахне пречките пред бизнеса, както и да се предпази от дефлационния натиск на германския меркантилизъм, заключава Филип Льогран. Ако не го направи, еврозоната няма да избяга от проблемите си скоро.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Статията цитира бивш съветник на Барозу.... те бившите са най-компетентни, затова са бивши!
11
2
 
1
 
! Отговори
Пламен преди 9 години
ЕС е по-силен от всяка една от страните членки в него, взета поотделно. Това е съюз на силни икономики и дори когато е най-зле, пак е силен. Обърнали сте форума на стадион и най-смешното е, че най-некомпетентните коментират най-яростно. Момчета, що не четете повече, а се надпсувате във форума? На тия, които го отричат ще им кажа, че само за тази година у нас от ЕС безвъзмездно ще влязат 6 милиарда. Всеки Български политик е наясно, че без Европа сме загубени, политиката ни е ясен знак за това.
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Статията е "родена" в кулоарите на CIA.Америка никога не е била искрен приятел на ЕС.Всички ЧУХМЕ "*** EC"........ от смръдливите устенца на служител на външно министерсво на САЩ
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС е разложен труп на който юдейските кукловоди които създадоха това недоносче ЕС се опитват сега да го реанимират като му правят изкуствено дишане
8
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
До Анонимен ТОЧНО--КЛИНИЧНА СМЬРТ---ПОСТОЯННО МУ ПРЕЛИВАТ ЕВРОКРЬВ БЬЛГАРСКА УКРАИНСКА ПОЛСКА----БАЛКАНСКА КРЬВ И ИЗХОДА Е ЯСЕН---НЕМА ДА ГО БЬДЕ
7
2
 
4
 
! Отговори
Няма страшно преди 9 години
Който има свободен капитал - сега е момента за инвестиции! Нивата на риск сега са много ниски защото каквото и да стане ЕЦБ ще печата до дупка (нямат избор) и борсите ще вървят нагоре. Дори и Гърция да фалира и да я изритат от евро зоната. Това ще има краткосрочен ефект и няма да повлияе на дългосрочната тенденция.
6
2
 
3
 
! Отговори
Няма страшно преди 9 години
Кризата приключи още 2013г. Сега икономиката на ЕС се намира в началото възходящ икономически период(България не влиза сметката). Сега е идеалния момент за инвестиции в европейски акции. Тия трилиони евро със нулева лихва които сега започва да ги раздава ЕЦБ трябва да се вложат някъде. Една част ще бъдат раздадени под формата на кредити но по голямата част ще бъде инвестирана на борсите което неизбежно ще доведе до сериозно покачване на индексите през следващите 3-5 г.
5
5
 
3
 
! Отговори
кратък съм 2 преди 9 години
а от ниската цена на еврото ще се стимулира износа за държавите извън еврозоната.Дори в България която е трета дупка на кавала има раздвижване и във имотите и във транспорта.Кредитния рейтиг се покачва във държавите като Исоания и Ирландия а ниските лихви стимулират инвестициите и растежа.
4
3
 
2
 
! Отговори
кратък съм преди 9 години
По не компетентна статия не бях чел до сега а не съм много млад вече. Сега сържавите не теглят кухи кредити а заради Немската политика пръскат със колкото разполагат.Автомобилните фирми продават повече коли а имотите бележат бум в еврозоната,наемите скачат и дори в някой държави се говори за таван на наемите според района им.Заради иконом. в последните години от догодина правителствата ще разполагат със повече пари след като са намалили дълговете си.От вис.цена на горив.ще влиза повече акциз.
3
6
 
2
 
! Отговори
Стамат преди 9 години
Thumb down за ЕС!
2
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така наречените развити държави имат огромна задлъжнялост и ежегодно теглят нови заеми , с които покриват стари и т.н. Всичко е една огромна лъжа и заблуда за овчия електорат, който се интересува само от настоящето. Не че имат особен избор...
1
3
 
11
 
! Отговори
... преди 9 години
dumi na viatura

Спонсорирани публикации