Русия се отказва от транзита на газ през Украйна от 2019?

Москва насочва усилията си към новите мощности
Обновена: 14 апр 2015 07:05 | 13 апр 2015 20:44, Веселина Йорданова
322
Русия се отказва от транзита на газ през Украйна от 2019?
Снимка: архив, Ройтерс

Много е вероятно Русия да се откаже напълно от транзита на природен газ през Украйна от 2019 година, когато изтича настоящият договор, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от агенция "Новости".

Според Новак Москва ще насочи всичките си усилия по изграждането на новите газопреносни мощности до границата на Турция и Гърция, което ще обезмисли продължаването на договора с Киев, допълва БНР.

По-рано директорът на руската компания Алексей Милер заяви, че "Газпром" не изключва възможността да участва в проекти за строителство на газопроводи в Европа, включително и такива, които са част от Европейския енергиен съюз.

Милер уточни, че става дума за проекти, които ще бъдат инфраструктурно продължение на "Турски поток". По думите му при строителството на "Турски поток" "Газпром" ще работи в рамките на третия енергиен пакет.
 
Взехме решение за строителството на магистрален газопровод по дъното на Черно море в направление Турция и създаването на газопреносни мощности до границата на Турция и Гърция, до границата на Европейския съюз. Всички рискове, най-вече времевите, по създаването на по-нататъшната газопреносна мрежа, са отговорност на Европейския съюз, каза той.

Ръководителят на "Газпром" говори на конференция на Валдайския клуб по европейската енергийна сигурност.

В изказването си Милер подчерта, че ако цената на руския газ бъде еднаква за всички европейски държави, то тя ще бъде с максимални стойности и прогнозира, че азиатските пазари ще се превърнат в основен фактор за ценообразуването на синьото гориво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
3
 
8
 
! Отговори
стари градски преди 9 години
Хъб Боколина,от тук преминавидях го азио,Боже моййй
98
3
 
13
 
! Отговори
Priest преди 9 години
Бързо бегайте за нови опорни точки. Това изявление е равносилно на обявяване на война на ЕС. Поне малко запознати с трендовете в енергетиката, ще ви кажат, че до четири години газът в Азия ще поскъпне няколко пъти, а търсенето дори повече. Това е един от най-лошите сценарии за развитие на Евро икономиката. Остава обречена на скъп руски газ, още по-скъп втечнен газ от САЩ. Тези хора не се шегуват и щом са го казали това, значи 100 пъти са премислили, премерили, преценили. Нещата вървят на лошо...
97
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Споко, ние ще се топлим с обещанията на ЕС и щатите. *** народ, алчни, продажни и *** политици. Дали въобще БГ ще я има след 15-20г.?
96
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А няма да има Турски поток, както няма да има турски АЕЦ построени от руснаци.Ето примерно днес започна строителството на една такава в Турция от "Росатом".А вие си лайте.Песовете си лаят - тръбите си вървят.
95
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние станахме място за американски бази, като Косово, всички проекти ни заобикалят. То това явно е била и целта на плана Ран-Ът.
94
1
 
12
 
! Отговори
ами преди 9 години
ВСИЧКИ ОКОЛО НАС МИСЛЯТ ЗА СЛЕД 19 ГОДИНА,САМИ НАШИТЕ СЕ ПРАВЯТ НА ИНТЕРЕСНИ,ТАРТЮ,ФОВЦИ,СМЕШНИЦИ,ТЕ СИ ПЛЕТАТ КОШНИЦАТА,САМО НАШИТЕ ЩЕ ПРАВЯТ ПРАЗНИ ХЪБОВЕ.ЩЕ СТАНЕ КАКТО ПЪР.СВ.ВОЙНА,ЗАОБИКОЛЕНА,БЕДНА,МНИТЕЛНА,АМЕРИКАНСКА БАЗА ОТ ГАВРОШОВЦИ.АБЕР ДА ВИ Е, САМОНАДЕЕНИ ПОПЛЮВКОВЦИ.,ФИЛЧЕТА,ГЕЙЧЕТА И ДРУГИ МРАЗЦИ.
93
17
 
3
 
! Отговори
Опаа! преди 9 години
Газпромите пак хвърлят пушилка! Само дето забравят една подробност, че някой трябва да иска да им купува газта! Иначе ако искат и до Южна Африка може да си прекарат тръби!Изнудвачи!
92
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърция ще бъде наказана с Велика Македония, Велика Албания, български излаз на Бяло море и турска Източна Тракия. Отдавна беше време. Така че газопроводът ще мине покрай Гърция, а те ще си останат с руската база на Пелопонес.
91
1
 
6
 
! Отговори
до 202 преди 9 години
Как да го осъзнаят като са постоянно дрогирани
90
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наиграхте ли се господа демократи? Наиграхте се...Сега има да замазвате, замазвате, замазвате... а миризмата как ще я скриете?
89
1
 
22
 
! Отговори
rustam преди 9 години
Газта си е руска и тя решава на кой колко и на каква цена да продава колкото до транзита през украйна ще бъде спрян не толкова заради украйна а за това че тръбата е и собственост на сина на байдън или не се сещам но има ам. Пари всичко опира до щатите и русия кой кого а украйна скро може и да я няма хохлите и те *** като българите
88
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До кримски българин---защото имат договори-просто е.
87
9
 
6
 
! Отговори
кримски българин преди 9 години
Абе защо чак 2019г? Не може ли другия месец?Само обещават..ха..ха
86
3
 
21
 
! Отговори
Комунизмът победи преди 9 години
Китайският комунизъм победи. Мейд ин Чайна, Народна република Китай. САЩ имат за партньор комунистически Китай, там си правят айфоните и сандалите и всички американски ***.
85
1
 
2
 
! Отговори
Всичко е комунистичч преди 9 години
Комунистите лаптопите изграждат, комсомолците след тях вървят. Мейд ин Народна република Китай.
84
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Кво не можеш да разбереш - за разлика от нас Гърция има суверенитет."................гърция ще има газопровод кога цъфнат налъмите, защото в Европа закона значи закон, комунист ***, ... а вместо газопровод скоро гърция ще има фалит благодарение на Ципрас червения комунист, това е което ти не можеш да разбереш, селянин червен !
83
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Националните гербопредатели предизвикаха трета национална енергийна катастрофа.
82
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ - Гражданите за Енергийно Разбиване на България успяха да разорят енергийната система. Сега тръбите на Булгаргаз може да отидат за скрап, както тръбите на "Напоителни системи".
81
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не мога да разбера как Русия очаква да премине с новия газопровод в ЕС? Правилата са еднакви на всяка една граница, без значение дали опира с Гърция, България или Румъния.
80
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Россия несет прямую военную угрозу европейской безопасности. Что заставило министров обороны страны Северной Европы принять столь жесткий меморандум

Спонсорирани публикации