Новата КЕВР със заявка да удържа цените на тока

Споразуменията с US-централите влизат в цената още от 1 юли
Обновена: 14 апр 2015 14:01 | 14 апр 2015 13:54,
10
Новата КЕВР със заявка да удържа цените на тока
Снимка: flickr

Въпреки че новите споразумения с ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" и AES Гълъбово са все още принципни и зависят от изпълнението на някои фактори, предвиденото в тях намаление на цената за разполагаемост ще влезе в сила още от новия регулаторен период, тоест от 1 юли 2015 година.

Още по темата
Това заяви новоизбраният председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти след първото открито заседание в новия състав на регулатора.

Той уточни, че работните групи на КЕВР са проверили сметките на енергийното министерство и могат да потвърдят, че за регулаторния период до 30 юни 2016 година от постигнатите договорки с двете американски централи дефицитът в НЕК ще бъде намален с около 100 млн. лева.

150 млн. лева от „дупката“ в електрическата компания ще бъдат покрити от увеличението на цената на електричеството от 1 октомври 2014 година. Тепърва предстоят анализи и обсъждания в регулатора с колко ще намалят дефицита приетите законови промени за ограничаването на изкупуването на електричество от неефективно производство.

Припомняме, че според анализите на енергийния министър Теменужка Петкова през 2014 година загубите на НЕК от изкупуването на тази електроенергия са били в размер на 231 млн. лева.

С всички тези стъпки се цели да се намали дефицитът в държавната компания до нула или близко до нула, което да повиши доверието в НЕК, категоричен е Иван Иванов. Той обаче все още няма разчети дали това ще позволи да се намали цената на тока за потребителите.

„Ще се стремя цените на електроенергията да се задържат“, заяви той, но допълни, че това зависи и от други, външни за Комисията фактори. Каква ще бъде цената на електроенергията на регулирания пазар ще стане ясно към края на юни, допълни още новият председател на КЕВР.

Той каза, че всички енергийни дружества са подали своите ценови заявления за новия регулаторен период и сега започват анализите. „Ще проследя изцяло ценообразуването по всички дейности, по които КЕВР има отношение“, каза той.

Надеждите на Иванов са това да е последното решение на КЕВР за цената на електричеството и оттук нататък цените да се определят не административно, а на свободния пазар. По негово мнение моделът на либерализация трябва да бъде всички генериращи мощности да излязат на свободния пазар, а преференциалните цени да бъдат начислени в таксата „задължение към обществото“.

На този етап обаче не е ясно кой ще поеме тежестта на тази такса.

Освен това ще е необходима и промяна в правилата за търговия, приети от енергийния регулатор през 2014 година, защото те облагодетелстват само един участник на пазара, допълни още Иванов. Той беше категоричен още, че ще работи в тясно сътрудничество с регулаторите в Гърция и Румъния за създаването на регионална енергийна борса.

По отношение на преговорите със зелени централи, заявени от премиера Бойко Борисов преди седмица, Иванов заяви, че енергийният регулатор не участва в разговорите.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Договор с производител за цената нарушава закона за конкуренцията.
7
0
 
1
 
! Отговори
ЕU citizen преди 9 години
Изобщо не ме интересува дупката в лъжливите баланси на КЕВ и НЕК. Интересува ме1. Как е станала таз дупка - кой е взел парите, за да се образува дупката и дали ще бъде съден и осъден, а преди това обвинен от прокуратурата и съда на ДПС2. Как така не се спазват директиви на ЕС за реално потребление от КЕВР? Нали Директивите на ЕС са закони за страните-членки. Т.е. защо КЕВР не е в ЕС и ме праща и мен вън от ЕС?
6
0
 
1
 
! Отговори
Мото преди 9 години
Новата Кевър - като старите кеври.
5
1
 
0
 
! Отговори
Юруд преди 9 години
Що трййш бе, ти ток не плащаш ли, па вода, па газ, па парно? Трийш, тий, трий, пак няма да ти стигне предатеството и на онзи свят ще ти се пише на твоя, не на господарите ти на сметката. Па ще си вриш в казана, а господарите ти ще се кефят. Юруд.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жалка работа - Не е нормално цената за разполагаемост да е по-висока и то в пъти от цената за реално произведена енергия.
3
0
 
9
 
! Отговори
Въпрос преди 9 години
Цената за разполагаемост , което не е произведена енергия , а пари плащани по юридически и икономически измислици , била намалена с по 15 % и това водело до намаление на дефицита със 100 милиона годишно.Това е недоизказано твърдение , в което липсва частта , как за останалите до 100 % -85% , на американците ще се плащат 600-700 милиона годишно.Това е братска помощ от ,,богатият български народ , за ,,бедният американски по голям брат.защо народа го правят на глупав нашите политици , по точно търгаши , едва ли има нормално обяснение.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американските централи пак ли ще са на практика спонсорирани от държавата с уникалните договори за изкупуване на тока от тях? Евтиния от атомната централа за износ, а за нас скъпия американски и "екологичен" ток?
1
2
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Цената на тока е непосилна за повечето български граждани.Не за удържането и, а за намаление трябва да се говори !

Спонсорирани публикации