България – Силициевата долина на Европа?

Страната трябва да се пребори с корупцията, коментира BBC
20 апр 2015 17:52, Елена Кирилова
205
България – Силициевата долина на Европа?
Снимка: Ройтерс

България е най-бедната страна в Европейския съюз, но има една индустрия, която показва постоянен и бърз растеж – IT секторът, пише BBC.

В свой материал медията поставя въпроса дали единственият сектор, който се развива толкова добре в България, може да издигне страната над бедността и да я превърне в Силициевата долина на Европа.

"Имаме клиенти от целия свят, включително от Южна Африка, Индия. Много добре представени сме на пазара в Централна Европа", твърди Петко Карамочев, български IT предприемач пред BBC.

По думите му, когато основава своята компания в началото на 2001 г., за едно работно място фирмата получава средно по 700 автобиографии от кандидати. Сега получава по 2-3, максимум 5 автобиографии.

"Изтичането на мозъци беше голям проблем в България и все още е голям проблем за нея, но за нас е много трудно да върнем хората обратно. Не става дума за заплатите, които плащаме, нито за осигуровките. Става дума за системата, за корупцията. Всички знаят, че тя е факт", допълва Карамочев.

България е сред най-корумпираните страни в Европейския съюз редом с Гърция, Италия и Румъния, посочва BBC, позовавайки се на данни на Transparency International.

"Нашата страна може да се превърне в Силициевата долина на Централна и Източна Европа. Индустрията е готова, стига страната да е готова да се бори с корупцията и да припомни на политиците, че тяхната роля е да служат на хората, а не да крадат от тях", категоричен е предприемачът.

От своя страна BBC припомня, че някога България е произвеждала 40% от компютрите в Източния блок. Тя е имала повече компютри на глава от населението от почти всяка друга страна, а IT индустрията е била на стойност 13 млрд. долара годишно.

Още новини за технологии от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-много да станем долина от силициев двуокис,което е основен материал за турските заводи на Шишеджам
51
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха-ха, визирам заглавието
50
2
 
18
 
! Отговори
+ преди 8 години
Да, 82,вярно е, че компютрите, които правехме са копия (или клонинги) на западни такива, но също е интересно да се отбележи, че вътре чиповете и хардуера поне на 80% бяха български! А, сега освен, че западни фирми експлоатират български мозъци за смешни пари.. Какво точно произвеждаме??
49
1
 
20
 
! Отговори
555 преди 8 години
Българските компютри от времето на соца работеха с краден софтуер. Нашите "специалисти" така и не можаха да разработят български софтуер. Нашенските процесори също бяха крадени.
48
4
 
17
 
! Отговори
БГ преди 8 години
Само пълен ненормалник може да твърди, че точно корупцията пречи на развитието на IT сектора.
47
2
 
19
 
! Отговори
до 72 преди 8 години
БЪЛГАРИЯ Е ЕДИНСТВЕНАТА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА, КОЯТО ПРЕЗ 80-ТЕ ПРОИЗВЕЖДА КОМПЮТРИ. ЕДИНСТВЕНАТА! ОТ ЦЯЛА ЕВРОПА.-Хайде сега пьк смехории! Компютри се произвеждаха също така в Русия, Норвегия, Англия, Холандия, Швейцария. Сърбия дори произвежда компютър "сглоби си сам".
46
1
 
15
 
! Отговори
ШибиРиби преди 8 години
Никой сериозен човек няма да се довери на корумпирана среда. В АйТи индустрията най важен е интегритета. Неизтеклите "мозъци" в БГ ще продължават да произвеждат високо квалифицорани крадци и скиминг устройства.
45
3
 
16
 
! Отговори
(++) преди 8 години
Това не е вярно 67! И те си произвеждаха компютри.. Какво точно искаш да кажеш?
44
4
 
25
 
! Отговори
(**) преди 8 години
Аз пък не разбирам кое точно му е позитивното на това да бачкаме за чужди фирми, като 90 на сто от това, което направим отива там от където е дошло, освен това ни плащат в пъти по-малко от колкото в която и да е развита държава??
43
1
 
20
 
! Отговори
()**() преди 8 години
Казах Индията на Европа, ама трие гадинката! Що така бе? Кое не е вярно?
42
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека бъдем реалисти всъщност негативните коментари са градивна критика
41
5
 
20
 
! Отговори
t-rex преди 8 години
Не мога да резбера само какви са тия негативни коментари под тази определено позинивна статия! Имам доста приятели ИТ-та и със сигурност знам, че там нещата се развиват стабилно с бързи темпове. Не мога да разбера какво лошо виждате в това? Сигурно предпочитате да има повече стругари да произвеждаме руски автомати за братска Русия вместо интелектуални продукти за гнилия западен капитализам?!
40
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Били сме N 1 по производство на компютри ? Оттогава е вицът ,,че сме изнесли 200 компютра за Япония, но не били компютри, а компоти, и не сме ги изнесли, а са ни ги върнали,,
39
2
 
22
 
! Отговори
t-rex преди 8 години
Ми то държавата само за ИТ-индустрията нямаше национална стратегия и то се оказва, че само тя върви напред!
38
4
 
28
 
! Отговори
Хаскюу преди 8 години
Откога на телефонистите за долар на клиент им казват ИТ специалисти ужас пълна скръб
37
6
 
23
 
! Отговори
Индиец преди 8 години
По точно БГ е IT *** за каква индустрия говорят с 5-6000 специалиста хахах
36
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е парадокс как може да сме толкова умни като човеци и толкова прости като народ
35
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 39Това е критерия за работа в пощите - циркаджия!
34
3
 
18
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 8 години
до Гошу 43 - вярвам ти , в Англия няма *** и корумпирани политици , тези българи работещи там със завършено образование като IT, УАСГи подобни инженерни спициалности си намират престижна работа ,с няколко месечни курса и накрая с тестово изпитване ако се вземат 100 %вземаш сертификат за мениджър , заплащането започва с 200 паунда на ден и може да стигне и повече от 500 в зависимост отговорността на работата- внук ми работи като инж. конструктор
33
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зависи какви ИТ специалисти - има Картинкаджии на които им викат софтуерни инженери , В HP България всяка слушалка е системен администратор.. Надува се един балон на негоден IT сектор който много лесно може да се пукне..

Спонсорирани публикации