България – Силициевата долина на Европа?

Страната трябва да се пребори с корупцията, коментира BBC
20 апр 2015 17:52, Елена Кирилова
205
България – Силициевата долина на Европа?
Снимка: Ройтерс

България е най-бедната страна в Европейския съюз, но има една индустрия, която показва постоянен и бърз растеж – IT секторът, пише BBC.

В свой материал медията поставя въпроса дали единственият сектор, който се развива толкова добре в България, може да издигне страната над бедността и да я превърне в Силициевата долина на Европа.

"Имаме клиенти от целия свят, включително от Южна Африка, Индия. Много добре представени сме на пазара в Централна Европа", твърди Петко Карамочев, български IT предприемач пред BBC.

По думите му, когато основава своята компания в началото на 2001 г., за едно работно място фирмата получава средно по 700 автобиографии от кандидати. Сега получава по 2-3, максимум 5 автобиографии.

"Изтичането на мозъци беше голям проблем в България и все още е голям проблем за нея, но за нас е много трудно да върнем хората обратно. Не става дума за заплатите, които плащаме, нито за осигуровките. Става дума за системата, за корупцията. Всички знаят, че тя е факт", допълва Карамочев.

България е сред най-корумпираните страни в Европейския съюз редом с Гърция, Италия и Румъния, посочва BBC, позовавайки се на данни на Transparency International.

"Нашата страна може да се превърне в Силициевата долина на Централна и Източна Европа. Индустрията е готова, стига страната да е готова да се бори с корупцията и да припомни на политиците, че тяхната роля е да служат на хората, а не да крадат от тях", категоричен е предприемачът.

От своя страна BBC припомня, че някога България е произвеждала 40% от компютрите в Източния блок. Тя е имала повече компютри на глава от населението от почти всяка друга страна, а IT индустрията е била на стойност 13 млрд. долара годишно.

Още новини за технологии от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако ИТ индустрията докарва повече пари от хотелите на мутрите, значи сме на налучкали правилната посока.
11
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали Кобурга ни набута в ЕС да може да окраде ,каквото си хареса,Костов разпродаде държавата на безценица,закри прдприятията и даде червен светофар на пладнешкото крадене.Това се счита вече за професия.Народът да се спасява.Пълен цинизъм.
10
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не сме силициева оина, а силиконова издатина.
9
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За секс туризъм и алкохолизъм сме номер едно. А силиконовата долина е между гърдите на Николета.
8
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-великото постижение на родната соц. изчислителна техника беше копирането на IBM-360
7
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи можело и без АЕЦ Белене да се опраим, щото цоциалистите обясняваха че без тази велика и неповторима атомна централа всички ще станем келнери и масажистки
6
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
индийците пишат програми, защо да не научим и нашите роми да правят същото
5
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ИТ сектора вече изпреварва туризна по дял на пирходите, хубавото при него е, че държаавта много не се бърка, не защото не иска, а защото управленците ни хабер си нямат от него
4
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До сориВ една държава трябва всякакви специалисти,а не само Ай Ти. Представи си да не става де, световен катаклизъм, ядрен взрив, няма инфраструктура, няма ток, няма компютри какво ще правим с тези Ай Ти специалисти?!
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това значи държавата и /или частни фирми да ПОХАРЧАТ пари да обучат IT специалисти..Хм това не го желаят,искат някой да похарчи пари ,за да може едни млади хора да похарчат време и усилия да се обучат ,и после само държавата и частните фирми да обират плодовете от млади квалифицирани и работещи /не ползващи соц.помощи/ хора.''Дайте да дадете'' -БГ нали трябва да се краде все пак ,комисионни да се вземат,кой ти мисли за бъдещи планове..Младите си се обучават и работят другаде ,за себе си :)))
2
7
 
26
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Бяхме силициевата долина по съветско време. Сега сме само силиконовата долина - освен силиконови *** нищо друго не изнасяме!-Бре, много ги надцени к.рвите! Износът на БГ е към 30 милиарда.
1
3
 
21
 
! Отговори
сори преди 9 години
Значи държавата трябва да направи всички възможно да обучи хиляди IT специалисти, за да задържи младите хора в БГ. Никак не е сложно, стига държавните ни мъже да имат поне грам акъл - а той липсва!

Спонсорирани публикации