Вертикалният газов коридор и "Набуко" - шансовете ни

Така ще се постигне енергийна независимост, смята експерт
22 апр 2015 15:42, Екип на Bulgaria On Air
39
Вертикалният газов коридор и "Набуко" - шансовете ни
Снимка: bgonair.bg

Съвместната инициатива на България, Румъния и Гърция за изграждане на вертикален газов коридор, както и евентуалният рестарт на проекта "Набуко" са реални шансове страната ни да постигне сериозно ниво на енергийна независимост. Това коментира експертът от "Българския енергиен форум" Димитър Иванов в ефира на България Он Ер.

Според него вертикалният коридор ще стане факт заради подкрепата на ЕС, а "Набуко" може да бъде възобновен чрез "отпушване" на газовите доставки от Туркменистан - процедура, която се разглежда от секретариата на Енергийната харта в Брюксел.

По отношение на обвинението на ЕК, че "Газпром" злоупотребява с господстваща позиция, Иванов допусна, че Русия няма да прибегне до крайни мерки като спиране на доставките през Украйна, тъй като подобно действие ще доведе до сериозни икономически последствия за Москва.

"Газпром" е съден от отделни страни членки на ЕС за монопол и досега винаги е губил делата, макар размерът на санкциите да е бил смекчаван от съда. ЕК възнамерява да наложи глоба на руската газова компания в размер на 10% от нейния оборот. Ако се вземе предвид периода 2009-2011 г., по неофициална информация сумата може да надхвърли 3,5 млрд. евро.

Чуйте целия разговор с Димитър Иванов във видеото на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
чуй преди 8 години
ама дека е газот???
25
3
 
3
 
! Отговори
майорски преди 8 години
Хе хе ...сега се чудим кой ни *** в гащите ....Русия ни винивна че Българските политици оакаха ситуацията!А глейте сега как ще се избършат !
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С любимия лаф на американските агенти, за така наречената "енергийна независимост" ще ни фалират. Изкараха си платените клакьори "експерти" които ни обясниха колко скъп ще е АЕЦ-а, а се оказа, че е най-евтиното предложение изобщо на пазара и как нищо не печелим от ЮП.Сега сме независими - нищо от нас не зависи. Няма го Южен поток, няма АЕЦ Белене, но за сметка на това всички храненици на различни НПО, финансирани от САЩ, продължават да се напъват за митичната енергийна независимост. Докога?!?
23
0
 
3
 
! Отговори
А не преди 8 години
До 55Dnes подписаха вертикалния газов коридор между Гърция, Б-я и Румъния.
22
2
 
5
 
! Отговори
ШУ преди 8 години
Този "експерт" го знаем....той не беше ли от лобистите за шистов газ, май е един от тях...???!!!Коридори много, но с какво ще ги пълните, със *** пръдни ли ?
21
1
 
9
 
! Отговори
55 преди 8 години
Вертикални фантазии и лъжи!
20
3
 
0
 
! Отговори
Hasan преди 8 години
Tova 6te e nay golyamata glupost Turtsiya ako dade otklonenie za Balgarıya .
19
1
 
4
 
! Отговори
Бати преди 8 години
До Венелин900 км по дълбокото дъно на Ч. Море при ниски температури това е химера.
18
2
 
5
 
! Отговори
ЕКСПЕРТЪТ ИВАНОВ преди 8 години
е толкова експерт колкото НАБУКО е нещо друго освен ОПЕРА.
17
5
 
7
 
! Отговори
Венелин преди 8 години
до БатиНадай се ти! Путин ги купува гърците даже не за 5, за 2 милиарда евро и тръбата ще е негова. Ако има някой който да е клекнал това са точно гърците. Ние, както винаги, ще си умираме прави де.А понеже някой коментира къде ще иде тръбата от Гърция - ще иде в Македония и от там в Сърбия. И там тръбите са руски и ЕС няма думата. От там пък ще иде в Унгария и Австрия. Така, че си има много смисъл от този газопровод.
16
6
 
6
 
! Отговори
Бати преди 8 години
До ВенелинПутин ще клекне. Всичко е пушилка няма да има нито турски нито южен. Единствено рентабилно е От Крим до Варна. С византиец по добре да си нямаш работа.
15
6
 
12
 
! Отговори
Венелин преди 8 години
Пускат ви някакви "експерти" да ви баламосват и вие се радвате като *** на шарена обвивка от бонбон. Някакъв набуко, някакъв накуко, някакви вертикални газопроводи. Ясно е, че газопроводите ни заобиколиха и губим. Сега, гербистите и "експертите" им колкото и да обясняват, че ще докарат газ от не знам кой си стан - полза никаква.Като спре газта през Украйна, шистов газ в бидони от кисело зеле ли ще карате, какво ли? Или великия вожд от Банкя пак ще реве, че гърците и турците не са лоялни?
14
6
 
7
 
! Отговори
Бати преди 8 години
Странджата е прав, Руснаците в чудо, ще се видят. С византиец който си е имал работа знае. Но сами се натресоха, като не искат Европейски правила, ще консумират византийски.
13
5
 
9
 
! Отговори
ПСС преди 8 години
Само не разбрах от какво е тази независимост - ще дойде същата руска газ, само че през 2 (ДВА) посредника. Набуко няма да има - Иран е единствената възможност за този проект и те (даже ако им свалят санкциите, което не ми се вярва) гледат в друга посока (посоки).Та ако може някой да обясни на мен, тъпанара. Благодаря.
12
2
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
"България е между пет европейски страни, където "Газпром" има между 50 и 100 процента пазарен дял и им е налагал необосновано високи цени, злоупотребявайки с положението си на доминиращ доставчик на газ. Освен това той недопустимо е свързвал ценообразуването с участието си в контрола върху инфраструктурата."
11
9
 
10
 
! Отговори
БОЙКО ЦАР преди 8 години
Вертикален поток, директно от руския газ през Гърция. Когато сам не си търсиш интереса всеки ще те подминава и никой няма да те уважава.Набуко стигна само до фаза идея, докато Руснаците ще построят "турския поток", а това че ние се отказваме като безволеви *** при най малката заплаха си е наш проблем.Гледайте Гърция и се учете, пак са в Европа, плащат им за да не фалират и те търсят интерес и на изток.Баламуркат ви с пътищата, но те май не оправят държава, все така си затъваме.
10
7
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
*** сега ще разбере как се краде газ... - това в Украйна нищо не беше...
9
9
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Браво на таварисшч *** и Русия... - успяха със сетни усилия да привлекат един доста богат и платежоспособен клиент, който ще го спаси от рецесията... - е как кой... - Гърция разбира се...
8
11
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До АнонименЕС обаче не глобява Украйна, че краде руски газ.----------------- Че защо ЕС да глобява Украйна за това? Да се краде от руснаците е богоугодно дело.
7
8
 
7
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 12,логиката не ви ли подсказва, че е абсолютно безсмислено Газпром (респ. Русия) да се лиши от изградена 100% транзитна система на Украйна, за да прати газ в Турция и Гърция, която да стига там и дотам? Като преди това се вътри някакви колосални суми за газопровод, който не е ясно въобще ще изнася ли в пълния си обем? Като още не е подписано нищо с нито една от страните, през които ще "минава" въпросния газопровод?

Спонсорирани публикации