Ядем 80% вносни плодове и зеленчуци

Унищожават сектора, алармират производители
Обновена: 23 апр 2015 08:05 | 23 апр 2015 07:50, Веселина Йорданова
39
Ядем 80% вносни плодове и зеленчуци
Снимка: архив, БулФото

Консумираме 80 на сто вносни плодове и зеленчуци заради унищожаването на сектора, коментира в интервю за БТА Мариана Милтенова, член на Управителния съвет на Националния съюз на градинарите в България.

Още по темата
"Основният проблем, който се случва в сектор "Плодове и зеленчуци", е в това, че през последните 15 години той умишлено  се унищожава и количествата произведена продукция стремглаво вървят надолу. Това е една от причините, заради която зеленчуците и плодовете в България са скъпи", каза експертът.

В момента чрез субсидиите се създава дисбаланс между отделните сектори и това преориентира земеделските производители към други производства, предимно на зърно, коментира Мариана Милтенова.

След 2007 г. директното плащане на площ облагодетелства зърнопроизводителите, които получават субсидия - 27-28 на сто относителен дял от себестойността на продукцията си, докато при зеленчуците това е 1,5 процента, а при плодовете - 3-4 процента, посочва тя.

По думите на Милтенова "това е политика, която се води умишлено, за да може да върви вноса и далаверата по границите и митниците, неплащането за вътрешнообщностните доставки на ДДС от 20 процента и т. н.".

Според Мариана Милтенова заради ембаргото с Русия нашите производителите на плодове и зеленчуци търпят допълнителни, и то най-вече индиректни, загуби. Защото продукцията, която директно отиваше на руския пазар от Холандия, Испания, Полша, Италия сега атакува нашия пазар и то със сериозни количества, обяснява експертът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
като не отиват за русия а идват в българия защо не падат цените защото на тазитеритория няма ценообразуване по правилата търговските вериги са надули ценитедо безкрайност а всъщност не плащат данъци както разбрахме върху печалбата
8
3
 
17
 
! Отговори
Ехо преди 8 години
Преди години спряха вноса на плодове и зеленчуци,за да се подкрепи българския производител.Още същия ден цените така скочиха нагоре,че да се смаеш.На пазара се хвърляха огромни количества плодове и зеленчуци.Питах една ПРОИЗВОДИТЕЛКА не е ли по-добре да свалри цената вместо да ги хвърля,а тя ми отговори,че производителите по имат сметка да ги хвърлят,отколкото да ги намалят.Сега за какво реват?!
7
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това значи, че държавата трябва да въведе планова икономика. Защото ако чакаш на частника, ще умреш от глад. Ще отглежда само това, от което печели най-лесно.
6
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прекупвачите са виновни. Прекалено много са и заради тях цената на родната пеодукция скача многократно, докато стигне до крайния клиент.
5
1
 
22
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Не знам, ама земеделските субсидии са 2 млрд годишно средно. Неслучайно почти цялата земеделска техника е последно поколение, а разните му там арендаторчета карат хикс петици и шестици.
4
0
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
А не трябваше ли заради ембаргото с Русия да поевтинеят българските плодове и зеленчуци?У нас се случва точно обратното - поскъпват и то значително.
3
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Амче те и в Дания ядат 80% вносни плодове и зеленчуци, значи доста сме напреднали.
2
2
 
20
 
! Отговори
Иван -чо преди 8 години
Това става така, защото "демократи" налазиха властта, и са наведени и на ЕС, и на краварите, и не ги интересува нашите производители, затриха икономика, армия , здравеопазване, образование.Мога да изреждам още, и още, но няма смисъл, всеки вижда за какво иде реч, но възмездие ще има, и то май наближава по бързо от колкото си мислят те !!!!
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мила родна картинка... Така става когато *** влезе във властта и почне на реже и да коли...Закривай държавата...