Ядем 80% вносни плодове и зеленчуци

Унищожават сектора, алармират производители
Обновена: 23 апр 2015 08:05 | 23 апр 2015 07:50, Веселина Йорданова
39
Ядем 80% вносни плодове и зеленчуци
Снимка: архив, БулФото

Консумираме 80 на сто вносни плодове и зеленчуци заради унищожаването на сектора, коментира в интервю за БТА Мариана Милтенова, член на Управителния съвет на Националния съюз на градинарите в България.

Още по темата
"Основният проблем, който се случва в сектор "Плодове и зеленчуци", е в това, че през последните 15 години той умишлено  се унищожава и количествата произведена продукция стремглаво вървят надолу. Това е една от причините, заради която зеленчуците и плодовете в България са скъпи", каза експертът.

В момента чрез субсидиите се създава дисбаланс между отделните сектори и това преориентира земеделските производители към други производства, предимно на зърно, коментира Мариана Милтенова.

След 2007 г. директното плащане на площ облагодетелства зърнопроизводителите, които получават субсидия - 27-28 на сто относителен дял от себестойността на продукцията си, докато при зеленчуците това е 1,5 процента, а при плодовете - 3-4 процента, посочва тя.

По думите на Милтенова "това е политика, която се води умишлено, за да може да върви вноса и далаверата по границите и митниците, неплащането за вътрешнообщностните доставки на ДДС от 20 процента и т. н.".

Според Мариана Милтенова заради ембаргото с Русия нашите производителите на плодове и зеленчуци търпят допълнителни, и то най-вече индиректни, загуби. Защото продукцията, която директно отиваше на руския пазар от Холандия, Испания, Полша, Италия сега атакува нашия пазар и то със сериозни количества, обяснява експертът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
БГ преди 8 години
КОЙ ДОКАЗА,ЧЕ СА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ,ЯДЕМ НЕЩО,НО ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ЯСНО КАКВО,АКО СЕ ВИДИ КАК СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ,НАДАЛИ НЯКОИ ЩЕ СИ КУПИ.НЕ ТРОВЕТЕ НАРОДА СИ.
28
0
 
1
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 8 години
продължение - те всички са расли в един дол трънки
27
0
 
1
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 8 години
изморих се да живея , на инат ще копам земята па каквото се пръкне , я трън , я бодил , все от полза за народа пък и парламента ще намаже - социалистическото проучване ще отчете прираст на усвояване на пустеещите земи и усвояване "ЕВРА" по земеделските "програми " , магаретата ще се увеличат защото ще има много магарешки бодил и мулета ще има в повече , само овцете не знам какво ще зобат , освен бюлетини - е така се прави земеделие , с политически подход , няма значение партията те всички са ра
26
0
 
9
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 8 години
Едва ли отрасълът се разрушава умишлено, по-скоро от некадърност и безхаберие. За да се развива зеленчукопроизводството трябва да има политика на държавата в тази насока. А България няма политика в никаква насока. Има някакви хаотични кампании от типа - да санираме, да строим магистрали и зали, но това не е политика.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До TS До Анонимен 25 - ДОБАВКА
24
1
 
1
 
! Отговори
TS преди 8 години
До АнонименМалоумни съгражданино и всички които го поддържат, можеш ли да си направиш и телевизор, кола, компютър, хладилник....и т.н..? Това ли според теб е изхода, като в родово общинния строй. Дебилни *** с това мислене си заслужавате участта. Рая!
23
8
 
6
 
! Отговори
"Унищожават сек преди 8 години
Когато българските производители се научат да произвеждат по съвременни технологии - секторът ще си е на место. На мен ми е все едно - българско или каквото и да е друго, стига цената да е мотивирана от качеството. Не може от нивички като носни кърпички, от парници като навеси, да очакваш, че ще са конкурентни.Селякът трябва да разбере, че трябва много да се учи и още повече да работи. А иначе секторът никой не го унищожава, ненужното само си отива.
22
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
туй само евтин *** може да го е написал...американска пропаганда е тва
21
7
 
4
 
! Отговори
Стар комунист преди 8 години
Да багодарим на *** и специално на Филип Димитров който положи извънредни усилия да разруши селското стопанство!
20
0
 
6
 
! Отговори
TS преди 8 години
"Производителите" да вземат да викат "неволята". Но за съжаление от "копане" не са имали време да прочетат тази народна приказка.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е сензация-нормално по това време.Ненормалното ще бъде ако нашите производител;и съвсем се изкалпазанят и почнем да внасяме и през лятото.У нас банани,портокали не растата .
18
6
 
6
 
! Отговори
. преди 8 години
"Унищожават сектора, алармират производители"Че то това си беше целта при влизането ни в ЕС. И не само досежно този сектор.
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди 3 години изорах райграса от двора на вилата и започнах да си отглеждам плодове и зеленчуци. От тогава не купувам и не знам каква е цената им на пазара, нито ме интересува. Правя си зимнина, сладка, натурални сокове, ябълков оцет, ябълкова ракия, вино... Вярно, че е як физически труд, ама по- добре да се потя там отколкото във фитнеса... :D :D...
16
5
 
4
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
Секторът отдавна е бил унищожен.Още във времето,когато от изостанала аграрна страна сме били започнали да се превръщаме във високо развита промишлена държава.
15
2
 
9
 
! Отговори
цеко от крива бар преди 8 години
всеки иска у офисо да работи на стол. тогава ке муа пластмаса от герамания и франция и нема а мрънкя...
14
2
 
19
 
! Отговори
Нищо ново преди 8 години
Преди хората след работа отиваха до лозето , до вилата , неделни дни на село , а сега до мола , на кафе , да похарчат някой леф
13
1
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
bezsramnici nie zahranvahme cqla Rusia sas zelen4uci sega za na6ata malka darjavica li nemojem gadove takiva
12
2
 
24
 
! Отговори
maketo преди 8 години
я кат селянин ке ви кажем 90% от софиянци сте си селяни по рождение секи има по некоя нивадемек събота и неделя вместо да си пиете кафето по халкидики например мое да си скопате по една градинка и те ви зеленчуци ай наздраве пп съвето е безплатен
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как да имаме земеделие като земеделците са ни глупави млади момчета изживяващи се на мутри. Нагълтаха се със субсидии. Сега земеделието е царевица и жито. Общо взето култури които не искат много подръжка а много земя - земята до скоро беше евтина. Трябва да има данък на земята и то обвързан с декарите които има един човек. Имаш ли над 100дка плащаш данък. Имаш ли над 500 още по-голям.. Над 1000 още..
10
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция са по-добре от нас, Румъния са по-добре от нас, Гърция са по-добре от нас... Тия комунисти как успяха да съсипят държавата толкова. Голямо крадене е паднало. То дори не е далавера - чисто и просто, безочливо и безнаказано крадене. До къде я докарахме да разчитаме на пожарникар, ченгета и доносници от ДС да ни управляват. Това са хора без капацитет за постовете си.

Спонсорирани публикации