Рози за милиони

Отглеждаме над 1300 вида етерично-маслени култури
0
Рози за милиони
Снимка: архив, БулФото

40 фирми за преработка и износ на етерично-маслени култури работят за 25 години в бранша.

Разпокъсаното отглеждане и несигурната доставка на качествена суровина са принудили по-големите износители сами да садят градини и така да затварят цикъла на производство.

"Над 1300 са видовете, които могат да се отглеждат от българските стопани, голяма част от тях могат и да се субсидират, като освен това има огромна търговска ниша и търсене на пазара", коментира пред БТА доц.д-р Георги Чаушев, директор на единствения у нас Научно-изследователски институт за розата и етерично-маслените култури.

Продажбите и износът от тях е над 20 млн. лева годишно.

Непременно трябва да отбележим, че цифрите са приблизителни, уточнява доц. Чаушев. Според него приблизителни са и данните за декарите, върху които се отглеждат етерично-маслените култури.

Интересът към бизнеса с етерично-маслени култури нараства и за тази година казанлъшкият институт вече е продал произведения разсад за 2015 година. Традиционно най-голям е интересът към маслодайната роза и лавандулата, произведени в България, но през тази пролет изключително високо е търсенето на световните пазари на листа от мента, обясни доц. Георги Чаушев.

Според него това растение е определено от специалистите като мързеливо, защото изисква само разсаждане, поливане и косене.

Подобна е пазарната ситуация и с липата, лайката, шипката и жълтият кантарион, за който след 10 годишно прекъсване отново се отваря американският пазар. С шансове за добра пазарна реализация са и белият риган, жълтият мак, розмаринът, белият равнец и шафранът. Последните две култури са алтернатива за земеделските стопани, отглеждащи тютюн, подчерта доц. Чаушев.

Той припомни, че субсидиите за тютюнопроизводителите ще се отпускат до 2021 година и това е крайният срок за преориентиране към отглеждането на друг вид култура.

Намесата на нелицензирани търговци на разсад е причина за влошаване на качествата на лавандулата. Директорът на казанлъшкия институт призова земеделските стопани да внимават какви резници за лавандула купуват и засаждат, защото така има реален шанс да загубим позициите си на пазарите, завоювани през последните години.

И през тази година най-големият проблем пред производителите на етерично-маслени култури е системният недостиг на работна ръка. Ромското население не иска да работи по договори и когато набере по 10 кг на ден, прекратява работа.

Останалите наети за розобера, сред които и ученици, достигат средно до 25 кг на ден, разказа пред БТА Иванка Маринова, която е розопроизводител и от години търси вариант да се справи с проблема с работната ръка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: Казанлъкрози
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации