От днес не работим за държавата

Досега си плащахме данъците
2 май 2015 10:03, Екип на Investor.bg
15
От днес не работим за държавата
Снимка: Dnes.bg

През настоящата 2015 г. сме работили до днес, за да си платим данъците към държавата. 2 май е денят, в който гражданите спират да работят за правителството и започват да работят за себе си. Тази дата показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано – ние я наричаме Ден на свобода от правителството, а по-света е известна като Tax Freedom Day, припомнят от Института за пазарна икономика.

През 2014 г. бюджетът на държавата беше сериозно изпуснат, което означава, че всичко, което държавата изземва от гражданите, съвсем не достига, за да бъдат покрити държавните харчове. Ако продължим със символичната сметка, то от 2 до 12 май данъкоплатците ще бъдат наглед „освободени” от работа за държавата, но практически това ще бъдат дни, които рано или късно ще трябва да бъдат отработени в полза на бюджета. Тези 11 дни на своеобразна почивка характеризират бюджетния дефицит за 2015 г.

Методологията за пресмятането на тази символична дата е сравнително проста – съпоставят се приходите в консолидирания бюджет на държавата (без помощите) спрямо БВП на страната. За целта се използват само официални данни или прогнози на правителството. Взимат се приходите, а не разходите, тъй като именно те показват какво се изземва от гражданите и бизнеса през текущата годината. Помощите не се включват, тъй като те не идват директно от джобовете на българските данъкоплатци – основно това са европейски средства.

През 2015 г. българите ще изработят средно по 226 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания БВП (заложен в Бюджет 2015). Следователно, през текущата година са необходими 121 дни, за да се изработят предвидените над 27 млрд. лв. национални приходи в бюджета. Дните за отработване се появяват заради заложения дефицит от близо 2,5 млрд. лв.

Още икономически новини четете на Investor.bg


 


15
Още по темата: държаваданъциработа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
кали преди 6 години
ЗАРОБИХТЕ БЪЛГАРИЯ !!! ИЗМАМИХТЕ БЪЛГАРИТЕ !!! БЪЛГАРИЯ Е ОГРАБЕНА ОТ МОШЕННИЦИ И ИЗМАМНИЦИ !!!! ПОРОБИХТЕ БЪЛГАРИТЕ !!!
6
0
 
1
 
! Отговори
кали преди 6 години
Нагли хора !!! Мошенници и измамници !!!! Не спряха да лъжат българите !!!
5
0
 
5
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Всеки път, когато си купуваме нещо от магазина, особено алкохол и цигари, да не говорим за бензин - работим до към 60% за държавата.. Така, че..
4
0
 
7
 
! Отговори
БГ рай преди 6 години
Румъния от лятото ще мине на 9% ДДС за хранителните стоки.Как ще ги стигнем сега ... Румънците ?
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от днес работим за комунистите олигарси
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Екип на Investor.bg-демек екип от ***
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не работим друг път с тоя дълг от 15 млрд. с лихвите ще бачкаме по 3 длъжности без почивка и пак ще плащаме.Ай честито!