"Бели сертификати" могат да се търгуват на БФБ

Механизмът е източник на допълнително финансиране за енергийна ефективност
7 май 2015 14:21, Миглена Иванова
0
"Бели сертификати" могат да се търгуват на БФБ
Ивайло Алексиев. Снимка: Личен архив

На Българската фондова борса (БФБ) може да бъде структуриран отделен сегмент, на който да се търгуват т.нар. „бели сертификати“ - документи, които удостоверяват постигната енергийна ефективност на сгради, промишлени предприятия, машини, оборудване и т.н.

Това коментира в интервю за Investor.bg Ивайло Алексиев, изпълнителен директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

Белите сертификати“ са документ, който доказва, че определено количество енергия е спестено на определено място за определен период от време. У нас схемите за задължения са въведени от 2008 г., както и задължените лица, което е основната предпоставка за въвеждането на подобен модел търговия, подчерта Ивайло Алексиев.

Агенцията работи по проект, финансиран от оперативната програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ 2007-2013 г., по който е подготвила проектът на схемата за търговията с бели сертификати. Предложението ще бъде представено и на Министерството на енергетиката, а то ще реши дали да бъде въведено.

Подобен механизъм, с който на практика се осигурява допълнително финансиране на мерки за енергийна ефективност на икономиката, работи успешно в други държави, посочи Алексиев.

България е анализирала няколко модела, приложени по света. Според него най-подходяща за нашите условия е схемата с балансирано участие на държавата в процеса на търговия на сертификатите за енергийна ефективност.

Цялото интервю с Ивайло Алексиев можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: енергийна ефективност
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации