ВиК операторите стават бенефициенти по ОП "Околна среда"

Инвестициите в сектора са обвързани с реформа във водния сектор
12 май 2015 13:40, Миглена Иванова
8
ВиК операторите стават бенефициенти по ОП "Околна среда"
Снимка: БТА

България е отстъпила пред европейските власти и по новата оперативна програма „Околна среда” за периода 2014-2020 г. ВиК операторите ще са бенефициенти. Общините ще имат партньорска роля в процеса по изграждане и обновяване на ВиК инфраструктурата. Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на четвъртата годишна водна конференция, посветена на механизмите за финансиране на ВиК сектора.

Самата програма ще бъде разгледана днес на Съвет за координация и управление на средствата от Европейския съюз и се очаква утре да бъде одобрена от Министерския съвет, допълни Василева. След това ще бъде изпратена и в Брюксел за финално одобрение.

Бенефициентите по новата оперативна програма бяха един от ключовите отворени въпроси при дебатите с Брюксел по подготовката й. Европейските власти настояваха това да са ВиК операторите, а България – общините, заради изградения капацитет и опит.

Водната реформа

Инвестициите във водния сектор през новия програмен период (2014-2020 г.) са твърдо обвързани с реформата във водния сектор, която започна през 2009 г. и така и още не е завършила. Ако не приключим реформата до края на следващата година, Европейската комисия (ЕК) ще спре финансирането за ВиК инвестициите.

Въпреки съпротивата на местните власти започна процес по окрупняване на ВиК операторите в страната, за да може да се прилага регионалният принцип при инвестициите във водния сектор – друго основно изискване на ЕС.

На днешния форум министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова посочи, че от 28-те обособени водни територии 16 са изпълнили всички изисквания и може да започнат да подготвят необходимите прединвестиционни проучвания. С тях ще се определят приоритетните инвестиции във водния сектор в отделните региони.

Предвижда се и намаляване на прага на социална поносимост на цената на водата от 4 на 2,5% от семейния бюджет на хората с най-ниски доходи, посочи Лиляна Павлова.
Екоминистърът увери, че скоро ще бъде отправена покана към регионалното министерство да кандидатства за финансиране за прединвестиционните проучвания, което също е заложено в новата програма „Околна среда”.

Същевременно регионалното министерство работи съвместно със Световната банка по новите наредби, критерии и изисквания, по които ВиК операторите ще могат да подготвят бизнес плановете си. Те могат да влязат в сила от 2017 г., което означава, че тази и следващата година ще са изцяло „транзитни” към новия период.

Предварителни инвестиции

Заради забавената подготовка на прединвестиционните проучвания България преговаряше с ЕК инвестициите във водния сектор да започнат преди приключването на водната реформа, защото в противен случай се отлагат за най-рано 2017 г.

Министър Василева обясни, че е договорено да стартират проекти за почти 300 млн. лева – на общините Добрич, Пловдив, Асеновград, Плевен и Долна Митрополия, както и пилотният проект на община Смолян.

Ще започне работа и по още пет проекта на стойност до 100 млн. лева, които са с достатъчна техническа готовност за стартиране от 2016 г. Тези проекти ще бъдат уточнени допълнително, каза още Ивелина Василева.

Кога ще изпълним изискванията?

Съгласно европейските правила България трябва да събира, отвежда и пречиства водите в общо 364 агломерации, от които 256 са с население от 2 до 10 хил. еквивалент жители, посочи Василева. Останалите са с население от над 10 хил. еквивалент жители.

По отношение събирането и отвеждането европейските изисквания са изпълнени в само 13 от големите и 14 от малките агломерации, а за пречистване – в съответно 17 и 24.

Досега са изградени 17 пречиствателни станции, в строеж са още 55, като те ще обхванат допълнително около 2,5 млн. души. С новата оперативна програма се очаква пълно съответствие с европейските изисквания за качество на водите да постигнат още 38 агломерации, допълни екоминистърът.

Необходимите инвестиции във водния сектор за постигане на всички изисквания към качеството на водите, заложени в европейските директиви, са в размер на 11,7 млрд. лева, каза още Ивелина Василева. Основният източник на финансиране на водния сектор е оперативната програма, т.е. средствата са крайно недостатъчни.

Министър Павлова допълни, че трябва да се мисли за други механизми за финансиране за водния сектор, защото кредитирането не може да бъде безкрайно.

„Водни облигации”

Регионалният министър обясни, че се проучва механизъм, който се прилага в Италия. Става въпрос за облигации, които се издават от ВиК операторите, търгуват се на борсата и с постъпленията се финансират инвестициите на дружествата. Подобни инструменти може да се емитират и от обединения на ВиК оператори, като общините няма да се ангажират с никакъв дълг, посочи тя.

За реализирането на подобен механизъм у нас обаче са необходими серия от законодателни промени, включително и облекчаването на изискванията за инвестициите на големите институционални инвеститори, каквито са пенсионните фондове.

Отделно трябва да са готови и всички нормативни документи, свързани с промените във водния сектор, т.е. водната реформа да е реализирана напълно, да се преоценят активите на ВиК операторите и те да са готови с бизнес плановете. Това означава, че един такъв механизъм за финансиране не би могъл да бъде реализиран преди 2018 г. 

Повече новини от България можете да прочетете в Investor.bg


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Ура преди 7 години
Айде, едно кранче в далаверата на "нашите" кметове секна. Добре че в Европейската Комисия са разбрали за какви грабежи и некомпетентност става дума. Няма проект в която и да било община, кйто да не е съпроводен с кражби и скандали, а какъв ще е реалния ефект предстои да видим.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе какви облигации? Щом има толчави огромни, невиждани приходи в хазната? Подплатени и "застраховани" с още 16 милиарда заеми? Аз, ако съм на Баце, моиментално щях да стора заплатити над 1000 кинта. Без зникакво забавяне. Ама нали си имаме работа с един пъзльо нещастен, накрая пак ше реве, че някой му е виновен за безпаричието. Бойкооо, *** недодялан, сега ти е моментът да спечелиш доверието и на враговете си. Почни да мислиш и действувай бързо. Намери си свестен финансист и вземи нещата в собствените си ръце. Докато не е станало отново късно. Срещу стотина хилядарки мога да ти посоча какво
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми със сухи облигации що не ми финансираш шпековия...салам например?
5
0
 
0
 
! Отговори
Дедо Мъди преди 7 години
Не е коректно да се наричат < ВиК оператори > по-правно е да се каже ГРАБИТЕЛИТЕ получават нови облаги от 300 млн. лева докато искат да си вдигнат още цените!
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"...Павлова предлага с водни облигации да се финансира ВиК секторът..." Гениално, Павлова...хайде сега и за армията - водни постолети на концесия...
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЛиляноМоме, що не ползвате парите от язовирите дето раздадохте на аренда пък сега не знаете на КОЙ са !!!
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доста е играл Фотошопа на снимката. Поизрязали са около 50 кг сланини от Дебеланката на Баце.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чула тая някво модерна думичка "облигации" ... и решила да блесне пред матряла. Пародия! Явно парите свършиха ( всичко отиде в "саниране" ) и взехме глупости да говорим.

Спонсорирани публикации