МЗХ обмисля да закрие Националната служба по зърното

Функциите на службата се обезсмислят, смятат от ведомството
Обновена: 16 май 2015 13:27 | 16 май 2015 13:17, Миглена Иванова
6
МЗХ обмисля да закрие Националната служба по зърното
Снимка, архив Булфото

Министерството на земеделието и храните предлага да се закрие Националната служба по зърното и да се отмени Закона за съхранение и търговия със зърно от 1998 г. Предложението е публикувано за обществено обсъждане на портала за обществени консултации.

Предвижда се Централната лаборатория за окачествяване на зърно, зърнени продукти и фуражи да премине към Българската агенция за безопасност на храните, както и да се прекратят издадените лицензии на публични складове и удостоверения за регистрация на зърнохранилища. Лицензираните лица ще могат да си получат обратно документите за банковата гаранция.

Предлага се и да се прекрати гаранционният зърнен фонд, а ликвидацията на имуществото му се извършва по реда на Търговския закон.

В доклада на земеделския министър се посочва, че зърнопроизводството се е развило силно през последните години и производството и предлагането на пазара на зърно в България значително се променят.

Особено след присъединяването на страната ни към Европейския съюз (ЕС) площите, заети със зърнени култури, добивите и обемите на производство се увеличават, подкрепени и от Схемата за единно плащане на площ като основна форма на директно плащане.

“В резултат на това България се превърна в сравнително голям производител на зърно в ЕС, като едновременно с това бяха утвърдени нейните позиции в търговията със зърно в световен мащаб. Страната е нетен износител на зърно, като повече от половината от произведената продукция е обект на износ или на вътрешнообщностни доставки. Това прави напълно излишно съществуването и прилагането на механизми за гарантиране на наличностите на зърно в страната и на зърнения баланс”, пише в доклада.

“Производството на зърно в Съюза напълно задоволява неговите вътрешни нужди и осигурява голяма част от експорта на земеделски продукти за трети страни. Временният спад на производството в отделни държави или региони на ЕС във всички случаи се компенсират, както от цялостното производство в Съюза, така и от съществуващите запаси и вноса на зърно. На практика не може да възникне ситуация на недостиг на зърно на пазара на ЕС. В тази връзка прилагането от Националната служба по зърното регулации в България не оказват никакво влияние върху единния европейски пазар на зърно”, пише още в доклада.

Според агроминистерството прилаганите от службата лицензионни и регистрационни режими все повече се превръщат в пречка за производителите, съхранителите и търговците на зърно и се затруднява дейността на бизнеса. Въведените от администрацията такси са допълнително финансово бреме за фирмите, подчертава се в доклада.

В доклада се припомня, че Националната служба по зърното е създадена със Закона за съхранение и търговия със зърно заради “зърнената криза” от края на 90-те години. Пазарът обаче се стабилизира бързо и функциите на службата са изгубили смисъл, според министерството.

Още за икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
WTF преди 8 години
Последният да изгаси лампите
4
0
 
5
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
Такава лишперска държавна работа тия чиновници де ще си намерят?
3
1
 
6
 
! Отговори
Държава без запаси преди 8 години
от храни и лекарства - кучета я яли!"Закон за съхранение и търговия със зърно" - не знам какъв точно му е текстът, но се питам, ако стане някоя голяма война или много тежка природна катастрофа, страните от Европейския съюз,които имат много зърно и брашно, ще го поделят ли с нас или ще си го запазят, за да изхранят собствените си народи дотогава,докато нещата се нормализират и стане възможно отново да се добиват нормални реколти?Сега все пак изнасяме зърно - и тези пазари ли искат да ни вземат?
2
1
 
9
 
! Отговори
Много съм далеч от преди 8 години
селскостопанските науки, но това предложение хич не ми харесва. Ама никак!Ние трябва да си организираме земеделие - да произвеждаме това, което става най-добре при нашите климатични условия, и да е екологично чисто. Хем ще имаме вкусни храни, хем ще можем да изнасяме такива плодове и зеленчуци, които струват луди пари по света.В България не бива да има дори и педя неразработена земеделска земя. Това ще даде работа на много хора, които нямат нито професия, нито образование.
1
5
 
2
 
! Отговори
БРАВО! преди 8 години
БРАВО!