Свалянето на цените в туризма е грешка, криза няма да има

"Цените лесно се свалят, трудно се качват нагоре", коментира експерт
24 май 2015 10:39,
94
Свалянето на цените в туризма е грешка, криза няма да има
Снимка: архив, Булфото

"Прогнозираната тежката криза в туризма през това лято няма да се случи. Ето защо драстичното понижаване на цените на услугите не беше правилен ход”. Това заяви в ефира Нова телевизия в предаването "Събуди се” председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

"Цените лесно се свалят, трудно се качват нагоре”, коментира експертът. И обясни понижението на цените по Черноморието тази година с поевтиняването на горивата, а от там и на транспортните услуги. По думите му хотелиери са намалили цените за предстоящия сезон заради икономически причини, а не толкова заради очакван спад на руски туристи, както се коментира.

По-ниските цени означават и по-ниско качество на услугите, напомни Драганов. Това ще се отрази най-вече по отношение на храната и общото обслужване, смята експертът.

Той беше категоричен, че няма да има отлив на руски туристи и цялостната картина в туризма през предстоящия сезон ще изглежда доста добре на фона на миналогодишната.

Около 8,5 милиона туристи ще бъдат посрещнати тази година по Българското Черноморие, над 3 милиона души ще пристигнат по въздух, където цените също паднаха, каза Драганов.

"Сривът на еврото прави България много атрактивна дестинация”, коментира още Драганов. Този срив направи още по-евтин туристическият продукт в дестинации като Турция, Израел.

Дори луксозните бази на първа линия са свили цените, стана ясно преди дни.

На "Златни пясъци" цените на почивките са понижени, потвърди председателят на Съюза на хотелиерите в курорта Георги Щерев. "В различните обекти поевтиняването е различно, но най-общо варира от 10 до 20%. На "Слънчев бряг" отстъпките са само за оферти last minute. Те стигат до 25% от редовната цена на пакетите.

"Още от зимата някои колеги рязко смъкнаха цените, а и вече масово увеличават възрастта за безплатно настаняване на деца от 11-12 до 14-15 г., за да са конкурентни на офертите от Гърция и Турция, коментира Илко Запрянов, търговски директор на "Св. Св. Константин и Елена" АД.

Лято с достатъчно туристи, но с минимум или нулева печалба очакват хотелиерите по Северното Черноморие.

Още икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма да дойдем, НЯМА!!! Колкото и поръчкови статии да напишете. Аз искам да отида на почивка, а не на селяндуро-чалгарска клоака. В морето мръсотия, ол-инклузив с кренвирши и картофи, обслужване и отношение като към животни. Не благодаря!
53
2
 
18
 
! Отговори
ъхъ преди 8 години
Бизнеса в България е в ръцете на комунистите
52
15
 
7
 
! Отговори
до 50 преди 8 години
Морето е чисто, виж колко и какви пречиствателни станции се направиха за последните няколко години. Та за тая година, морето ни поне толкъва чисто, колкото и навсякъде другаде! За качеството на храната и някои от услугите съм съгласен, трябва доста да се подобрят.
51
0
 
8
 
! Отговори
error преди 8 години
Пазар другари,пазар се казва тая работа която бизнес главите ви с подарен и изпран бизнес трудно проумяват.Пазара определя цените,не става с постановление на окръжния комитет или ЦК.Е в България пазара е също толкова абсурден както и всичко останало но в Туррция и Гърция не е.Ех само ако можеше да затворим границите за 4 месеца лятото Ии задължително море за всеки каква жътва ше падне..... Айде стига че ще се разложите.Ааа и другарите Рашъни нещо взе да не ги кефи толкова много...
50
0
 
4
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
При положение че у нас няма пазарна среда,това няма никакво значение.
49
0
 
9
 
! Отговори
Xxx преди 8 години
И обясни понижението на цените по Черноморието тази година с поевтиняването на горивата, а от там и на транспортните услуги. По думите му хотелиери са намалили цените за предстоящия сезон заради икономически причини Не вярвам ,това не е в стила на Бай ***....ако въобще има някакво намаление в цените!
48
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Четейки анализа на "експерта"-оставам с впечатлението,че този човек хал хабер си няма от туризъм,от реалната ситуация в черноморския туризъм последните 15 години.Взима заплата за да стои по някаква роднинска,номенклатурна,партийна или НПО линия в някакъв измислен "институт за кръчмарски анализи и сметки."Черноморието ни е зле като туристическа дестинация за нормално мислещ и възприемащ се турист.Обслужването никак не е евтино-доста скъпо е,но за сметка на това е ужасно,храната също.
47
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да сте виждали на български плаж специализирана машина, на която да има монтирано сито и да отсява *** по плажа, като по този начин ги събира? Ами не сте виждали, защото няма.КОнцесионерите в най-добрия случай разполагат с трактор Беларус, който подравнява пясъка и зарива вместо да отстранява ***.Като добавим това, че хотелите нямат канализация, кртинката е трагична - печеш се върху ***, плуваш в ***
46
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
в българия ниски цени няма това е само празно говоренев българия отгодини действа девиза ден година храни аз изобщо не ходя на морекамо ли на българското
45
0
 
17
 
! Отговори
DUBLIN преди 8 години
Аман от платени мутренски реклами.
44
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Миналата година работех в един хотел. Там след дъжд всичко ставаше в 5 см кал, балнеологията биваше наводнена, а басейнът ставаше черен. Плажът пък се изпозваше само, защото се плащаха яки подкупи да не се проверяват за бактерии и прочие. Храната беше зле, рецепционистките бяха и аниматорки, пиколите-шофьори и хамали, бакахме по 16 часа смени и накрая не ни платиха всичко, щото шефът не бил на кеф. Но иначе хотелът бе 4 звезди, много елитен и реномиран. Какво да и кажа... При нас туризъм няма!
43
2
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Това, за ниските цени на нашето Черномирие е една голяма лъжа, която има за цел де привлече български летовници! Хора, не се хващайте на лъжите на алчните морски хотелиери и търговци!
42
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ден година храни но и глава затрива. Алчнотията няма насищане.
41
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като начало изчистете морето от фекалиите и разкарайте бетона. Научете се от турците и гърците как се прави туризъм. Засега само изпрахте парите чрез бетониране на плажа и презастрояване. В Турция преди строежа на хотел дърветата се номерират и се води отчет за бройката им, едно дърво не можеш да отсечеш, без специално разрешение. А нашите гори, старателно отглеждани при Тато ги бастисахте за нула време. На ви сега свлачища и наводнения!
40
1
 
22
 
! Отговори
Главен експерт преди 8 години
Този "експерт" може да приказва каквото си иска, но да има предвид, че никой не му вярва и с изказването си няма да привлече нито един НОРМАЛЕН турист. За платежоспособни и дума не може да става.
39
2
 
23
 
! Отговори
друг анонимен преди 8 години
За какво черноморие става дума ?Това място стана клоака на цяла Европа. Мутробетон и асфалт, пластмасови и фекални плажове , заливи и поляни, няма ефективно пречистване и канализация и наред с това обслужването се свежда само до това да ти вземат парите -после кучета го яли нашия български "почиващ". Тук - на нашето "море" е пълно със всевъзможна мафия В съседните ни страни отдавна по-ценен е почиващият! и условията са много по-дори!
38
1
 
25
 
! Отговори
Кире бетонджията преди 8 години
С погрома, който спретнаха над Черноморието, разните назначени, прости и брутални "бизнесмени", още дълго време ще "свалят" цените. Да си гостуват сами в хотелите, щом толкова им се кефят. Всеки може да провери къде, какво се предлага и колко струва, така че тоя мухлясал експерт, няма какво да се хаби да говори, че "ниските цени означавали по- ниско качество." И цените им ги знаем и качеството им го знаем, манталитета им знаем, и отдавна сме отвратени от тях.
37
1
 
27
 
! Отговори
жеко преди 8 години
"Цените лесно се свалят, трудно се качват нагоре- Румен Драганов, такова изказване може да направи само пълен профан, защото даже и първолаците знаят че е точно обратното
36
0
 
24
 
! Отговори
Неразбрал преди 8 години
Нищо неразбрах. Уж няма отлив на руски туристи, а пък се налагало свалянето на цените. При пазарната икономика ако една стока или услуга е търсена то обикновенно цената върви нагоре! Как така имаме невероятни плажове и курорти, които нестрадат от отлив на туристи, а пък щяла да пада цената?!Гореописания експерт да не е с купена диплома от продавалника (ако изобщо има икономическо образование) или е партийно назначен?
35
1
 
23
 
! Отговори
Свободен пазар преди 8 години
Другарят "експерт", да поразмишлява над въпроса защо по- голямата част от българите обърнаха гръб на собственото си море и ходят да почиват в чужбина. С тия глупости, които плещи за цени и качество, само ни забвлява, като клоун в цирк.

Спонсорирани публикации