Свалянето на цените в туризма е грешка, криза няма да има

"Цените лесно се свалят, трудно се качват нагоре", коментира експерт
24 май 2015 10:39,
94
Свалянето на цените в туризма е грешка, криза няма да има
Снимка: архив, Булфото

"Прогнозираната тежката криза в туризма през това лято няма да се случи. Ето защо драстичното понижаване на цените на услугите не беше правилен ход”. Това заяви в ефира Нова телевизия в предаването "Събуди се” председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

"Цените лесно се свалят, трудно се качват нагоре”, коментира експертът. И обясни понижението на цените по Черноморието тази година с поевтиняването на горивата, а от там и на транспортните услуги. По думите му хотелиери са намалили цените за предстоящия сезон заради икономически причини, а не толкова заради очакван спад на руски туристи, както се коментира.

По-ниските цени означават и по-ниско качество на услугите, напомни Драганов. Това ще се отрази най-вече по отношение на храната и общото обслужване, смята експертът.

Той беше категоричен, че няма да има отлив на руски туристи и цялостната картина в туризма през предстоящия сезон ще изглежда доста добре на фона на миналогодишната.

Около 8,5 милиона туристи ще бъдат посрещнати тази година по Българското Черноморие, над 3 милиона души ще пристигнат по въздух, където цените също паднаха, каза Драганов.

"Сривът на еврото прави България много атрактивна дестинация”, коментира още Драганов. Този срив направи още по-евтин туристическият продукт в дестинации като Турция, Израел.

Дори луксозните бази на първа линия са свили цените, стана ясно преди дни.

На "Златни пясъци" цените на почивките са понижени, потвърди председателят на Съюза на хотелиерите в курорта Георги Щерев. "В различните обекти поевтиняването е различно, но най-общо варира от 10 до 20%. На "Слънчев бряг" отстъпките са само за оферти last minute. Те стигат до 25% от редовната цена на пакетите.

"Още от зимата някои колеги рязко смъкнаха цените, а и вече масово увеличават възрастта за безплатно настаняване на деца от 11-12 до 14-15 г., за да са конкурентни на офертите от Гърция и Турция, коментира Илко Запрянов, търговски директор на "Св. Св. Константин и Елена" АД.

Лято с достатъчно туристи, но с минимум или нулева печалба очакват хотелиерите по Северното Черноморие.

Още икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Живея на 300 метра от морето и не ходя на плаж. Причината е гнус и страх от зарази. В момента водата е кристална, но по плажа е пълно с кучета и гарантирано ще хвана я бълхи, я кърлеж. По някое време ще напръскат плажа, ще го поизчистят пясъка, но само л*йната от близките заведения и магазинчета са достатъчни да ме откажат да си топна краката във водата. Идете през сезона надвечер на който и да е плаж и ще видите как собственици на кучета ги разхождат по плажа. Не остава чадър непрепикан.
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До смешната статияТе добре, че са на "нулева" печалба! Можеха да бъдат на балансова загуба като лукоил който от 15 години данъци не плаща!
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По Българското Черноморие могат да Ти Лепнат Джапанките, Хавлията че и Кюспетите И после върви гони Михаля
31
0
 
22
 
! Отговори
смешната статия преди 8 години
САМО НЕ МОЖАХ ДА РАЗБЕРА КАТО СА НА НУЛЕВА ПЕЧАЛБА , ЗАЩО ЩЕ РАБОТЯТ !!! АМИ ДА СИ ЗАКЛЩЧАТ ХОТЕЛИТЕ И ДА СИ ЧАКАТ ДРУГОТО ЛЯТО ЗА ПО-ВИСОКА ПЕЧАЛБА.МОЛЯ ВИ СЕ ХОРА НЕ ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ. В ТУРИЗМА НИКОГА НЕ СИ НА ЗАГУБА, ВИНАГИ СИ НА ПЕЧАЛБА, САМО ЧЕ НАШИТЕ "ХОТЕЛИЕРИ" МНОГО СЕ НАЯДОХА И ПЕЧАЛБА ОТ 100% НЕ ГИ ЗАДОВОЛЯВА. ТЕ ИСКАТ ВИНАГИ ДА СА НА 150-200% МИНИМУМ...
30
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя не знам що си мисли, че в момента качеството е супер.....Затова народът бяга в Гърция и Турция, защото за малко повече пари може да получи в пъти по-добро обслужване.Ама това ***, дето само разчитат на пияниците и ниските цени няма скоро да го разберат.....
29
3
 
11
 
! Отговори
асен преди 8 години
само да вметна че общите ми разходи бяха 350 евро заедно с таверните
28
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Свалянето на цените в туризма е грешка, криза няма да има"-Цялото мутро-море е грешка цени като за германци,французи и англичани ,а заплати за персонала по 500 лв. ай сиктер дано никой да им не стъпи в хотелите.
27
3
 
22
 
! Отговори
асен преди 8 години
миналото лято на о.Тасос за 5 нощувки с пътните с кола и ферибот ми излезна 350 евро всяка вечер си пиех узо с пресни калмари и гръцка салата в крайбрежните таверни
26
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако искате ги дигайте, ако искате ги сваляте - кой нормален човек почива в хотелите на назначените хотелиери?
25
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква стана тя уж ДДС-то падна от 20 на 9% за туристическите услуги а желаещи да почиват трудно се намират.И тъй като нашите псевдо бизнесмени продължават да си купуват коли за стотици хиляди а в същото време плащат на персонала си по 500 лева, е най резонно ДДС-то да се върне на 20%.Така ще влизат малко повече пари в държавата а цените ще останат същите.
24
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига ревали бе, стига бе... бас ловя че тези мърлячи от измисленият институт са спуснати отгоре и дори и си почиват в чужбина... Българският туризъм получава безплатна реклама за десетки милиони от нашите данъци, пътна инфраструктура, пречиствателни станции и ел мрежи, които се обсужват с нашите данъци, както и преференциални данъци и какво получаваме-не чукат на касовите, не регистрират туристи, превъртат електромери, леглова база мизерия, обсужване отврат, хараната стара, цените високи и т.н.
23
4
 
9
 
! Отговори
До 22 преди 8 години
Ххххххххх щото Българският турист по Черноморието не излиза от Ресторантите, Баровете, и Дискотеките Българският турист в България не знае какво е това Магазин
22
0
 
16
 
! Отговори
методи преди 8 години
щяло да се влоши качеството на храната, че то от това по зле на къде
21
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На всякъде новините отразяват мнението на бизнесмените досега не прочетох една новина за морските курорти отразяваща мнението на хората.
20
3
 
12
 
! Отговори
факт преди 8 години
Някои недоволстват, че нашето Черноморие било бетонирано и асфалтирано. Това могат да го твърдят само хора, които не са излизали от БГ. Например Ница, Маями, Монако са далеч повече бетонирани и асфалтирани от Черномонието. Но, тук започва ното - там качеството на обслужването е далеч по-високо, и е скъпо, разбира се. Нашето Черноморие е оринтирано към най-бедните туристи. Ато тук дойде турист с високи изисквания, и пари, разбира се - то той веднага ще избяга.
19
20
 
7
 
! Отговори
до 17 преди 8 години
Истината е че в Гърция излиза като цена същото като в България-Но искаш да прекараш като бял човек в Гърция, там е ужасно скъпо - хотелите са скъпи, да не говорим за кафенетата, ресторантите и таверните. Цените са безбожни. По селата има разни селски капанчета на по ниски цени, но това е за пълни бедняци. За да излезе евтино храната българите си пазаруват в магазините... абе, мизерия.
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
по-малко чуждестранни туристи=по-ниски цени
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А накъде по-ниско качество на услугите? А цени да са свалили не ми се верва, пак ще те одерат отнякъде
16
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименКато си близо до границата с Гърция ходи там. Аз съм далеч и не ми се пътува с кола.
15
0
 
37
 
! Отговори
Анонимният преди 8 години
Българският туризъм: развалена кайма, шум, пот, алчни погледи от всички страни, чалга, сервитьорки с цици и без мозък, клаксони и надута музика, идваща от колите, дебели собственици на хотели с джапанки и ланци, тротоари задръстени от паркирали коли...Но си има "Институт за анализи и оценки в туризма"!Чудя се, гърците например, дали имат подобен институт?