Moody’s потвърди стабилна перспектива за България

Решението на агенцията се базира на ниското ниво на държавния дълг
6 юни 2015 09:15,
5
 Moody’s потвърди стабилна перспектива за България
Снимка: архив Reuters

Международната рейтингова агенция Moody’s потвърди рейтинга по държавните облигации на България от Baa2 със стабилна перспектива, информират от Министерството на финансите.

Решението на компанията отразява баланса между стабилната бюджетна позиция, устойчивото икономическо възстановяване и инициираните реформи спрямо рисковете от появата на външни шокове, като негативни ефекти от ситуацията в Гърция или политически рискове, аргументират се от Moody’s.

Един от основните фактори за решението на агенцията е по-ниското ниво на държавния дълг в сравнение с останалите страни, притежаващи същия кредитен рейтинг като на България.

Moody’s оценява като стабилно текущото ниво на дълга, измерено като процент от брутния вътрешен продукт (БВП), отчитайки ангажимента на българското правителство за провеждане на фискална консолидация, която да не възпрепятства икономическия растеж. Припомняме, че към края на април делът на дълга към БВП остава на нивото от март, а именно - 28,7%.

От агенцията определят дълговата позиция на страната като източник на значителна финансова гъвкавост и потенциал за противодействие на шокове по отношение на бюджетния баланс. Въпреки рисковете, свързани с осъществяването на фискалната консолидация, предприетите вече и анонсирани от правителството мерки, показват намерение за ограничаване на разходите и задържане на нивото на дълга чрез постепенно намаление на фискалните дисбаланси, добавят от финансовото ведомство в съобщението си до медиите.
 

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как няма да е стабилно с 13 процента лихви по кредитите.Стабилно ,че и отатък стабилността.Сигурно ако ги направят 23% ще ни дадат Нобелова награда за търпимост и издръжливост.
3
0
 
2
 
! Отговори
Нермин преди 8 години
Бат модис како е туи реитинг ва бате То и бат боко има такова и некаква кристалинка обаче фаида йок
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Психопатите от третия пол от Мъдис бяха дали рейтинг на банката Лемън брадърс ААА и тя на другия ден фалира. Абе докога ще ни занимавате с тези международни престъпници и мошенници. Всички банки от родшилдов тип, са финансови пирамиди.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То и Гърция имаше висок рейтинг преди години, а сега какъв е нейния рейтинг?

Спонсорирани публикации