КЕВР не отстъпва, чака ни по-скъп ток от 1 юли

Комисията потвърди предложението си за ръста на цените
8 юни 2015 20:20,
75
КЕВР не отстъпва, чака ни по-скъп ток от 1 юли

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) потвърди предложението си за цената на електроенергията от 1 юли 2015 година. Докладът на работната група беше гледан на закрито заседание днес.

Предложението на експертите на регулатора беше за средно повишение на цената на тока с почти 2% за регулирания пазар. Така за абонатите на Енерго Про цената ще бъде със средно 3,64% по-висока, на EVN България – с 1,22%, а на ЧЕЗ България – с 1,53 на сто.

Още по темата
Комисията потвърждава разчетите на експертната група, въпреки сериозните възражения от страна на енергийните дружества и от представителите на бизнеса. Припомняме, че на откритото заседание, провело се на 4 юни, от Националната електрическа компания (НЕК) и АЕЦ „Козлодуй“ се оплакаха, че продават електрическата енергия под себестойността й.

Днес НЕК публикува и официалното си становище до КЕВР във връзка с ценовото предложение. В него се посочва, че принципите на ценообразуване са в нарушение на законодателството.

Решението на КЕВР да повиши таксата „Задължение към обществото“ за присъединените на свободния пазар клиенти, тоест основно небитовите абонатите, пък разгневи бизнеса. Досега те плащаха такса в размер на 18,93 лева за мегаватчас, а от 1 юли ще трябва да плащат 40,21 лева за мегаватчас.

Същата ще е таксата и за битовите абонати. Досега те плащаха повече, макар и да не беше ясно каква точно е таксата, защото беше част от енергийния микс на НЕК. По изчисленията на председателя на енергийния регулатор Иван Иванов обаче става въпрос за около 50 лева на мегаватчас, като той се основава на разликата в цената на микса и на свободния пазар.

Електроразпределителните дружества имаха възражения срещу непризнати разходи за новия регулаторен период, сред които разходи за балансиране на пазара и амортизации.

Решението на КЕВР ще бъде подложено на обществено обсъждане в сряда (10 юни), а окончателните цени на електроенергията ще станат ясни на 30 юни.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: енергетикакевр
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 34 *** Бг е ***, благодарение на такива като тебе... Аее
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 46 браво , така е , много си прав ... Ама то ми генетично заложено да си мрънкаме и бъркаме в носовете...
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малеее много умни , способни , работливи , но за съжаление недооценени хора има тука... От всичко разбират. Браво, бе, като чета само какви сте ни умни тая държава ще дръпне много ...
49
0
 
3
 
! Отговори
тими77 преди 8 години
за заплатите в българия да са ниски имат вина и самите собственици на фирми дето само се оплакват4е много разходи правят а инче трябва да се научат че трябва да пройзвеждат качествено и да продават своята продукция но в еропиския саюз са много фирми на едно клончеа и държавата трябва да има прозводство а не косомираща икономика каквато е в българия в момента
48
0
 
2
 
! Отговори
тими77 преди 8 години
в европа производството и мрежите за разпределение са изключително държавна собственост най голямата фирма е държавната така е в целия европеиски саюз не говоирме за доставчиците там може да имате за един квартал 50 доставчика а за пройзводство и разределение и не само в телекомомникаците е същото най големите телекомоникациони фирми са държавни и печелят както фирмите така и държавите а това че там е само частно е пълна заблуда
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мaлко хорa осъзнaвaт, че реaлно зaплaтите в Бългaрия последните 25 години нaмaлявaт!Докaзaтелство сa всички "мързеливи и излежaвaщи се бaтaкисти, които емигрирaт"
46
0
 
3
 
! Отговори
timi77 преди 8 години
тези глупости за ефтин ток в бълграия знае само човек който е живял навън че тока в европа не скъп а напротив евтин защото направете си сметка като си наемете жилище там в цената на наема се вклучва и консомативите например ако наема е 400 евро то реалния наем е 350 евро а 50 евро са за ток и вода направте си сами сметка колко е тока навън като се вклучва и вода не само ток
45
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България е единствената страна, в която токът е толкова евтин. Не може заради разни червени търтеи той изкуствено да е нисък!
44
0
 
3
 
! Отговори
Е - Ник преди 8 години
Още е много рано и не мога да псувам, да псувам...
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вчера минах през Дупница и в една градинка в центъра беше пълно с къркащи роми. А жените бяха бременни както винаги.
42
3
 
11
 
! Отговори
колио преди 8 години
Защо европа иска газпром да дели неговата трьба а наще ерп та не делят наще кабели с никои маи пак двоини стандарти а.
41
2
 
26
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Предлагам да обвините Лукойл или Путин... След това кажете, че това е крачка към демокрацията и че за всичко са виновни предните и най-вече Бай Тодор... Тоз компот от номера вече 25 години минава... и този път ще мине...А да забравих... Честито! Да живее демокрацията и европейските ценности!
40
4
 
10
 
! Отговори
до48 преди 8 години
СЛУГА И ТИ ШЕ РЕВЕШ....
39
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бай *** ходи всяка седмица на плаж в Гърция, не излиза от ресторантите и баровете, бръмчи с колата си и до ***, купува си гъзарски дрешки от молчето, има последен модел смартфонче, всякакви кабелни телевизии пакети, мобилен и не знам какъв си още интерент, златни ланци на вратлето, обаче като му дойде сметката с 50 лв (25 е) ток за целия месец и оревава орталъка.
38
3
 
12
 
! Отговори
ДО 46 преди 8 години
ЕЛА АЗ ШЕ ТИ ДАМ 30 ЛЕВА ЗА ТОК ЕЛА,БОРИСОВ ШЕ РЕВЕ НА КРАЯ АМА АЗ МНОГО ШЕ СА СМЕЯ ВИНАГИ СЪМ ПРАВ ТОЗ ШЕ РЕВЕ С КРОКОДИЛСКИ СЪЛЗИ ИШЕ СЕ КРИЕ ПО БОЛНИЦИ И С ИНФАРКТ ИЛИ ИНСУЛТ САМО ГЛЕДАЙТЕ .46 ТИ СЪЩО ШЕ РЕВЕШ ПОМНИ МЕ!
37
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде стига сте ревали бе, лицемери. Плащате по 80 лв всеки месец за смартфони, приложения, мобилен интеренет и не знам си какво, а нямате 30 лв да си платите тока.
36
1
 
24
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
Гърч за българския народ,цената на тока трябва да скача всеки месец,защото това са западноевропейски изисвания,а пък вие мизерници трябва да бачкате за 360 лв брутна заплата или 300лв чиста европейска заплата на месец.
35
5
 
13
 
! Отговори
пиарки преди 8 години
Малей колко гърбави в този сайт
34
4
 
30
 
! Отговори
хак преди 8 години
Гласувахте за тиквите. Сига риветииииии....
33
18
 
4
 
! Отговори
избирател-безпартиен преди 8 години
В северозападналия район все още тъгуват и мизеруват за държавните фабрики и ТКЗС-тата от където крадяха денонощтно . Да ама свърши и сега с вашите крадливи кметове от БСП ви чака само мизерия .