Токът може да поскъпне и през есента

Експерт: Новият състав на регулатора работи по старите методи
9 юни 2015 17:30,
58
Токът може да поскъпне и през есента
Снимка: flickr

Ситуацията в енергетиката напомня много на случилото се през 2014 година и може да се очаква увеличение на цената на електроенергията на два пъти през тази година, коментира пред Investor.bg икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Калоян Стайков.

Още по темата
От 1 юли ще влязат в сила цените на електроенергията за регулаторния период 2015 - 2016 година. Предложението на регулатора е за увеличението им със средно около 2% и прогнозата на експрета е, че до есента може да има и второ увеличение.

Неговите очаквания се основават на фактите, че през лятото на миналата година цената на електроенергията беше леко увеличена (с малко над 1%), в ценовото предложение беше предвидено намаляване на цената по договорите с „американските“ централи, макар и то да не беше договорено, наближаваха избори през есента и в крайна сметка токът поскъпна с почти 10% броени дни преди вота.

Днес ситуацията е подобна – енергийният регулатор предлага увеличение със средно малко под 2%, в ценовото предложение е вписана намалена цена за разполагаемост за AES Гълъбово и КонтурГлобал, която обаче все още не е влязла в сила и договорите не са изменени. А през октомври ще се проведат и местните избори.

Стайков беше категоричен, че и новият състав на Комисията работи по старите методи – търси откъде да бъдат намалени разходи и увеличени приходи, което ще позволи временно балансиране на системата, но няма яснота за следващите години.

„Не е важно с колко расте цената, проблемът е, че няма яснота какво ще се случи през следващите години“, категоричен е икономистът и допълва, че именно това носи напрежение в сектора.

Какво още коментира икономистът четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Траете ли си, трайте си и се мушете като мишки в плявата. Докато сте мишки Рапона ще ви мачка и щави, и ще си пълни сметките в офшорките. Какви хора сме, силни пред компютъра, с влажен поглед и покорство пред Батката. Един уникален *** и наглец натресъл се на един народ с цялата си наглост защото е разбрал, че народа ще го дундурка докато е жив!
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В държавата на рапонитеТиквата е цар.
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
герберастите се оляха с тая алчност .... ама на тая територия има не народ ,а стадо овце което блее по банкянския овчар ....
37
0
 
8
 
! Отговори
ДААА преди 8 години
В НЕК са ви ОГРОМНИ заплатите спрямо другите е напълно вярно ( от 2500 до 30000 х. лв) !. Даже в последното ценово решение си бяхте сложили ОЩЕ 5% увеличение коя фирма си позволява това при положение че е пред Фалит!И защо лъжеш отново не сме толко боси ,П.Илиев миналата година продаде на Ковачки цялата еннергия от ВЕЦ на НЕК за 20 мил. АЕЦ Козлудуй продава с предварително цялата енергия за 2015 г. на правилните фирми. Г. Хризтозов ВИЕ от НЕК му плащахте по 50мил. на година
36
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом имате време да се ровите и пишете коментарчета в интернет , значи, не сте за жалене.
35
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А на ромите със колко процента ще се увеличи безплатния ток
34
11
 
2
 
! Отговори
Горинчо преди 8 години
В вземете и работете и се хващайте в ръце.,стига сте се оплаквали все някой ви е виновен, Аман, значи... Как може да има хора, които са дали 100% всичко от себе си и са добре , а мързелите , дето искат вечер да поркат и плюскат само , вечно негодуват. Марш в чужбина да си покажете капаците тогава
33
7
 
2
 
! Отговори
Луди преди 8 години
Защо при *** по-добре ли ви беше? Нали заради тъпите червени хмери сме *** това дередже... Ама какво да ви обяснявам, то, които си е с промит мозък - няма как.
32
15
 
2
 
! Отговори
Янев преди 8 години
Кво ревете само , да не е дървата да ви излизат по-евтино!? Мрънкащ народ Еййййнццц все едно се вдига със 200 лв... Споко няма да го усетим увеличението.
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ББ не влиза в магазина - магазинът влиза при ББ.
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма как човек да си доставя ток без ЕРП-тата, дори при така наречената либерализация на пазара, с която ви мътят главите. Просто сменя една малка брънка от веригата, с жената на Кадиев да речем (търговец на ток). Всичко останало си е същото. Защото Кадиева прибира кинти, но няма изградена мрежа за пренос и разпределение, нали ?
29
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз ще гласувам за БСП 100% сигурно ......и още поне 10 гласа ще им уредя
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сектор ЕНЕРГЕТИКА е абстракция , а цените са финансов модел , на икономисти.Какво премълчава.Казва как за една година , да 2015 токът е поскъпнал над 10 % и със тези още 2% ще стане поскъпване над 13%.Премълчава обаче с колко е спаднало потреблението , а спада е драстичен.Следователно увеличената цена не пълни финансовата дупка , а я разширява.Премълчава и друго , а то е най важното . Финансовият модел много остро противоречи на технологичният и техническият.Как е професионално обяснение , но изводът е ясен , системата е пред разпад и невъзможност стабилно да работи.
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мисля,че на Боце му беше до тук,а май и той го усеща.Щом и мвр-то ще излиза на протест и ще прави палатков лагер,види му се края.
26
1
 
17
 
! Отговори
Оставка преди 8 години
Когато герб е на власт тока винаги се увеличава 2 пъти годишно,а 4 години замразени заплати и пенсии.2009 г.тези хубостници наследиха от Орешарски 9 млд.+ония млд. дето Дянков прелапа от Нзок.Та..питам:като заплатите,пенсиите,детските и т.н бяха замразени,защо когато го изгониха с камъни бяха останали 3 млд.Къде отидоха тези пари,нали и еврофондовете уж бяха пуснати ,и от бюджета не се пипаше?
25
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименА пич тия работи не ми ги обяснявай, аз ще си гласувам за БСП, само не ми ги обяснявай тия
24
0
 
7
 
! Отговори
намръщен преди 8 години
С 2% или тогава ще е 2 пъти?
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека пак да гласуват за Герб сега зимата ще го натресе до яйцата лека от Виена
22
0
 
15
 
! Отговори
ха-ха преди 8 години
Не, не каква оставка ? Ще си го търпите бе *** вие си го избрахте сега 4 години искам да ви ошмули до шушка !!!!
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека нека, искам да се увеличи цената 200 пъти че да ви дойде акъла в тъпата тиква където за нищо друго освен за да гласувате за Бойко не ви върши работа. Всичко които са гласували за ГЕРБ да се чувстват засегнати от това което съм написал.

Спонсорирани публикации