Увеличението на тока – справедливо или...?

Бизнесът предупреждава: Стоките ще поскъпнат!
10 юни 2015 12:13,
24
Увеличението на тока – справедливо или...?
Снимка: Булфото, ахрив

С новото си предложение за цената на тока от 1 юли Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) разбуни духовете и повдигна въпросите кой всъщност трябва да плати сметката за дефицита в системата. Председателят на регулатора Иван Иванов обяви преди дни, че никое енергийно дружество не е поискало да отстъпи в интерес на потребителите. 

Представители на различни индустрии вече предупреждават за поскъпване на цените на крайните продукти и фалити на компании. Ценовото предложение на Комисията за енергийно и водно регулиране обаче отразява интересите и на производителите на електроенергия, и на потребителите, категоричен е обаче председателят на регулатора Иван Иванов.

Пред bTV той припомни, че клиентите на ЧЕЗ България ще плащат с 1,53% повече или при сметка от около 30 лева увеличението ще бъде под 0,50 лева. За клиентите на EVN България поскъпването ще е дори още по-малко – с 1,22%, но за абонатите на Енерго Про токът поскъпва с 3,64%, допълни още Иванов.

Той обясни, че причината за това по-високо увеличение е заради характера на мрежата и намалялото население в Североизточна България.

Иванов мотивира предложението на КЕВР и съответно по-значителното увеличение на цената на тока за бизнеса с възстановяване на справедливостта по отношение на таксата „Задължение към обществото", нуждата от финансово оздравяване на Националната електрическа компания (НЕК) и подготовката за либерализацията на енергийния пазар.
Иванов беше категоричен, че потребителите на свободния пазар в момента плащат такса в размер на малко под 19 лева, а потребителите на регулирания пазар – 52 лева. Затова и се въвежда добавка в размер на 40,21 лева за мегаватчас за всички български потребители.

"Ако оставим 19 лева за бизнеса, за гражданите токът ще трябва да поскъпне със 17%“, допълни още Иванов и допълни, че след 1 януари 2016 година, когато се либерализира енергийния пазар, добавката реално ще бъде еднаква за всички.

Именно срещу въвеждането на единната такса обаче са най-големите критики за новото ръководство на КЕВР. От бизнеса са категорични, че това решение ще повиши цените на стоките, ще направи бедните още по-бедни и ще ограничи износа.

"Когато беше намалена цената (на електроенергията – бел. ред.) се получи дефлация. Няма как сега при този скок да не поскъпнат редица стоки“, обясни в ефира на "Нова телевизия" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Той предложи да се разшири кръга на помощите за енергийно бедните, а не с подобни ценови решения всъщност да се субсидират богатите, защото те потребяват повече електроенергия.

Василев смята, че в момента потребителите на регулирания пазар реално не плащат добавката за задължение към обществото. Припомняме, че в досегашните ценови решения от енергийния регулатор не дават точна сума за добавката, а тя е включена в общия ценови микс, по който НЕК продава електроенергия на крайните снабдители.
Цената му е малко над 125 лева за мегаватчас. Изчисленията на Иванов за размера на добавката за регулирания пазар се базират на разликата между цената на електроенергията, достигната на свободния пазар, която се движи между 70 и 80 лева за мегаватчас, и на микса.

"В момента спорът е кой трябва да плати сметката", каза Велев и допълни, че има неизчерпани ресурси, които могат намалят цената на електроенергията. На първо място той посочи, че може да се търси още намаление по отношение на преференциалните цени на фотоволтаичните централи и тяхната енергия да се изкупува на пазарни цени.

Продължението на темата четете тук!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Слава на Обама и Путин, че намалиха цената на бензина. Вечна слава на героите.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бензинът падна, стоките не поевтиняха. Не може евтин бензин и евтин ток едновременно.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
къде са патриотите и техните условия,едното беше да не се увеличава тока,къде симеоновци,каракачановци,къде,вашта кожа лъжлива
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички само си чешем езиците тука. Но керванът си върви.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глупакът трябва да бъде изстискван и мачкан до момента, в който не му дойде акълът.
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 8И без да дигат тока черешите "бизнес" ги продава по 3.5-4лв а производителите по 60ст
11
0
 
5
 
! Отговори
Ники преди 8 години
Мислеха да вдигат минималната заплата от 1 юли, но сега се оказа, че ще вдигнат и тока, за да има баланс предполагам.
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледам и слушам от сутринта, еквалибристика на речта, защо и как, трябва защото НЕК е във фалит и т.н. Обикновените ли хора трябва да плащат наглите кражби? Кой даде тези преференции на ВЕИ централи, кой разписа договорите с Амер.централи, кой, кой, кой??? Икономика няма, няма кой да купува тока. Бедността с идването на Рапонов и сие се настанява трайно у нас и води до намаляване на патреблунието. Кой ще изчисли колко милиарда са откраднати от нас и от кого? Нали има един бидон който играе Гл.п
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цялата врътканя на този регулатор прилича малко на ония виц за Радио Еревен и изнесените компютри, дето се оказали контифюри и не били изнесени, а върнати. Защото не отразява, а изразява най-вече интереса на износителите. За да могат те да продават евтин ток навън. Поне печалбата им да се връщаше у нас под някаква форма, а то и това си е само врътка и кауза пердута.И най-обичам да ми говорят за неизчерпани ресурси за намаление на цената, които в крайна сметка се оказват поредното увеличение.
8
2
 
21
 
! Отговори
е каква става тя преди 8 години
Поредното ограбване на клетия ни и изнемощял народ от ГЕРБ наречен българи.След вдигането на тока,ще последва верижна реакция на вдигане цените на всички стоки и услуги.Вместо да коригират цените на ВЕИ и частните ТЕЦ,пак струпват неволите върху гърба на отчаяния ни народ.Без протести няма да мине...
7
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен3% за теб, ама за бизнеса около около 20% и нали се сещаш, че после хлябът ти нагоре, млякото ти нагоре...всичко ти е на горе защото за производството му са използвали ток.
6
2
 
23
 
! Отговори
жоро с. преди 8 години
хайде, бокич, прибирай ножиците и вади химикалката малко да потренираш как се боравеше с туй сечиво, че оставка ще пишеш отново, мутро проста.
5
2
 
27
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 8 години
Всички ЕРПета трябва да бъдат глобени с по 10млрд. и да им се отнемат лицензиите !Разните му там ВЕИ и американските марици трябва да бъдат внимателно разследвани а след това също да бъдат заличени от регистрите и глобени !
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се карайте - колко му 3%. Лошото е че ще има и следизборно увеличение поне 10% както миналата година
3
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама как лъже тоя! Това било в интерес на гражданите...да, бе да! А после като ида в магазина и всичко ми е по-скъпо пак ли ще е в мой интерес, бе наглец? Нали всичко се произвежда с ток и като вдигнете тока на бизнеса, все едно вдигате автоматично цената на всичко. Включително и на стоките от първа необходимост.
2
1
 
22
 
! Отговори
Нарин преди 8 години
Ранобудните къде сте протестна мрежа а вие на границата ли ви опънаха а НаРОД имали таз държава ще чакаме зимата да ни опре ножа кокала ли
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой пак му е малко откраднатото и се чуди какво да измисли за да открадне още. Тия действат на принципа :След мен, потоп!" и хич не ги е грижа, че съсипват цяла държава. Важното е да имат пари за тиймбилдинги, за нови коли и за всякакви луксове.

Спонсорирани публикации