90 млн. ще струва отстъпката за бизнеса заради високия ток

85% ще е намалението на таксата "задължения към обществото"
17 юни 2015 14:21,
6
90 млн. ще струва отстъпката за бизнеса заради високия ток
Снимка: Reuters, архив

Общо 90 млн. лева ще струва облекчението за бизнеса заради по-скъпия ток, съобщи на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Припомняме, че вчера Министерството на енергетиката публикува проект на наредба, с която предлага предприятията с годишна консумация на енергия над 30 гигаватчаса да ползват 85% отстъпка от "зелената" компонента на таксата "задължения към обществото" за потребената енергия над тази граница.

Въпросната наредба трябваше да бъде готова още в началото на тази година. Енергийното министерство се разбърза с написването ѝ заради напрежението около предложението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за новите цени на тока за регулаторния период от 1 юли.

На днешния брифинг Петкова обясни, че от подкрепата ще могат да се възползват около 30 големи индустриални предприятия oт 65 сектора.

Енергийният министър допълни, че наредбата е изготвена изцяло в съзвучие с насоките на Европейската комисия за отпускане на държавна помощ, но въпреки това тя трябва да бъде нотифицирана от Брюксел, преди да влезе в сила.

Ако отговорът от ЕК се забави, големите енергийни консуматори ще плащат такса "задължение към обществото" в размер на 40,21 лева за мегаватчас. Когато наредбата влезе в сила обаче, събраните в повече средства ще им бъдат възстановени, коментира министър Теменужка Петкова.

Според изчисленията на Министерството на енергетиката с отстъпката големите индустриални предприятия ще плащат около 21 лева за мгвтч такса "задължения към обществото".

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Такса "задължения към обществото" ми звучи баш като някогашния "ергенски данък".
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно защо щом ГЕРБ дойде на власт и веднага започва да се говори за повишение не само на цените на тока, а на всичко. Къде отиват тези пари. Дали не отиват в сметката на милиардерката Цветелинка с многото прякори. А пък на кой е подставено лице ТЯ, мисля че знаят всички името МУ.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За бизнеса отстъпки, за ромите съвсем, само за нас не.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ще вдигаме цената но ще даваме помощи на едните.Звучи като болен здрав носи?
1
1
 
6
 
! Отговори
аман преди 8 години
ясно... за кокошка няма прошка, за милиони няма закони...

Спонсорирани публикации