Потребителските стоки и услуги - най-евтини у нас през 2014 г.

Родните цени на алкохол, цигари, хотели и ресторанти - най-ниски в ЕС
19 юни 2015 20:55, Анисия Иванова
18
Потребителските стоки и услуги - най-евтини у нас през 2014 г.
Снимка: Reuters, архив

Цените на потребителските стоки и услуги в България са били най-ниските в Европейския съюз (ЕС) през 2014 г., сочат данни на Евростат, разпространени днес. Ценовите нива у нас са 48% от средните стойности за ЕС. В Румъния цените са малко по-високи (54% от средното за ЕС). Сравнително по-ниски са цените също в Полша (56%) и Унгария (57%).

Извън ЕС потребителските стоки и услуги са по-евтини в Македония (47%), сочат още данните. Най-скъпо пък е в Дания, където цените са 138% от средните за Евросъюза.

През миналата година ценовите нива на потребителските стоки и услуги са варирали в широки граници в страните от Европейския съюз.

Храните и потребителската електроника са най-евтини в Полша, докато в България са най-евтини алкохолът и цигарите, както и ресторантите и хотелите. Цените на облеклата са най-ниски в Унгария, докато в Чехия най-евтини са потребителската електроника и личните превозни средства.

Цените на храните са най-високи в Дания и най-ниски в Полша

Цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки през 2014 г. варират от 61% от средната за ЕС стойност в Полша до 139% в Дания. Различията между ценовите нива в страните членки на ЕС са по-слабо изразени в тази продуктова група, отколкото общо за всички стоки и услуги.

Цените на алкохолните напитки и тютюневите изделия са най-ниски в България (58% от средната стойност) и Унгария (65%) и най-високи в Ирландия (170%) и Великобритания (165%). От Евростат отбелязват, че големите различия тук се дължат основно на различното облагане на тези продукти в страните членки.

Дрехите са най-скъпи в Швеция, най-евтини – в Унгария

Облеклото също е сред групите с по-малки ценови различия сред държавите, като най-евтино е в Унгария (70% от средната за ЕС стойност), а най-скъпо в Швеция (121%). Потребителската електроника е друга група продукти, в която цените са различават по-слабо, като варират от 85% в Чехия и Полша до 116% в Малта.

Като се изключи Дания (151% от средната стойност), ценовите разлики между страните членки за личните превозни средства са ограничени – от 75% в Чехия до 114% в Португалия и 117% в Холандия.

За разлика от тях обаче в групата на ресторантските и хотелските услуги различията са по-изразени, като варират от 46% от средната стойност в България до 147% в Дания.

Още за икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
8 преди 8 години
В БЪЛГАРИЯ СА НАЙ-НИСКИТЕ ЦЕНИ НА СТОКИТЕ И УСЛУГИТЕ В ЕС И НАЙ-ВИСОКИТЕ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ-В 2115 ГОДИНА.А ЩЕ ИМА ЛИ ТОГАВА ЕС?!
15
0
 
4
 
! Отговори
Боно преди 8 години
Сравнение с кои заплати е евтино в България:Българска заплата в лева, която е 340 лв минимална заплата или Европейска която е между 4-6 пъти по голяма?
14
0
 
5
 
! Отговори
Луд с Мотика преди 8 години
"Цените на потребителските стоки и услуги в България са били най-ниските в Европейския съюз (ЕС) през 2014 г., сочат данни на Евростат, разпространени днес."Моля? Знаете ли че в Холандия бутилка олио струва 80 цента и там всичкото е внос, защото нямат полета и не отглеждат слънчоглед. А тук го отглеждаме и плащаме бутилка олио на 1,50 евро - 2 пъти по скъпо при положение че го отглеждаме и рафинираме. Една нощувка във Виена е 40 евро а тук в българия по хубавите места е 100 лева. Евтино нали???
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
другарко анисия ти с каква заплатка си че ти е евтино? значи цените ни най ниски в ес обаче за заплати нито ред няма. 150 лв. само за ток му трябват на човек на месец. при заплата от 500 лв. колко ще издържи с тези ниски цени другарко анисия? знаеш ли какви са им заплатките в европа? ами такива каквито неможеш и да ги сънуваш другарко. когато пишеш някаква такава статия първо се допитай до тези със високите заплатки от по 500 лв. на месец
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е вие пък сега -цените в Бг гетото са най -ниски в ЕС за немски пенсионери ,английски туристи и други хора със ЗАПАДНИ заплати,доходи в евро ,ся някой с по 3000 -4000 евро доход на месец /може и с 2000 айде да не сме лакоми/ ще дойде в Бг да пее песни.За местните *** -това не важи/''ай ти'' спИциалисти да не се обаждат /:))
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A що не кажете за кашкавала, сиренето, шоколада и плодовете че са много по-скъпи отколкото в Европа!
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ура връщам се в България.
9
1
 
19
 
! Отговори
Ted преди 8 години
Не знам как са цените в Европа но в САЩ повечето хранителни стоки са на същите цени като в БГ, тока също, бензина е по-евтин както всички знаем. Заплатите им са с толкова пъти по-високи че не ми се и смята в момента и не само на хората с образоание, а и на всички останали защото всеки заслужава трудът му да се заплаща достойно!
8
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Анисия, преди да започнеш да пишеш глупости прочети малко икономическа литература. Цени се сравняват спрямо доходите.
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мама ви ***.... Ка, заплатите кога ще сравните прости хора
6
5
 
0
 
! Отговори
лара преди 8 години
Сливова луканка лукчета вафли наденица постоянно ми доставят с карго. Останалото е менте. Цената не ме интересува. Надявам се да не променят качеството на гореспоменатите. Чао.
5
2
 
18
 
! Отговори
Желев преди 8 години
Не се ли срамувате да правите сравнене.
4
1
 
19
 
! Отговори
Желев преди 8 години
Вярно е. С една надница си вземам три кутии цигари. Немеца ряра да ядн .
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ZAPLATITE KAK SA BE
2
1
 
22
 
! Отговори
AZ преди 8 години
Като лъжете хората, поне не давайте възможност на тези които са в чужбина да коментират....
1
1
 
27
 
! Отговори
ss преди 8 години
ОТ не кажат и за заплатите и пенсиите???

Спонсорирани публикации