Fitch потвърди кредитния рейтинг на България

Ниската задлъжнялост компенсира структурните слабости в икономиката
20 юни 2015 09:53, Златко Желев
15
Fitch потвърди кредитния рейтинг на България
Снимка: Reuters

Рейтинговата агенция Fitch потвърди кредитния рейтинг на България ВВВ-/ВВВ съответно в чуждестранна и местна валута със стабилна перспектива, съобщават от агенцията.

През този месец другите две водещи международни рейтингови агенции - Standard&Poor's и Moody’s, също потвърдиха оценките си за страната ни съответно BB+/B със стабилна перспектива и Baa2 със стабилна перспектива.

Според Fitch кредитният рейтинг на България в момента е подкрепен от по-ниското ниво на вътрешната и външна задлъжнялост спрямо другите страни с подобна оценка, както и от достатъчното ниво на валутни резерви, които осигуряват стабилност на съществуващия режим на паричен съвет.

“Тези фактори компенсират големите структурни слабости в икономиката, които ограничават по-високия икономически растеж и сближаването на България със западноевропейските стандарти на живот.”, коментират от агенцията.

Според рейтинговата агенция разширяването на бюджетния дефицит през миналата година е увеличило натиска върху правителството да запази публичните финанси в съответствие с правилата на Европейския съюз (ЕС). Това ще бъде предизвикателство предвид отслабената икономическа среда.

За 2015 г. Fitch прогнозира, че дефицитът ще е около референтната граница от 3%, определена от Европейската комисия (ЕК). Дългът - 27,6% от брутния вътрешен продукт (БВП) в края на 2014 г., е под средното съотношение на останалите държави със сходен рейтинг (42,3%), макар и това съотношение да се увеличава. Очакванията са, че към 2022-2023 г. дългът на България ще достигне около 35% от БВП.

Най-големият риск за нивата на дълга е липсата на ангажимент за фискална консолидация и потенциално по-нататъшна подкрепа за банковия сектор, подчертават от агенцията.

Като основен риск за кредитния рейтинг на България от Fitch очертават слабостите в банковия сектор.

“Негативните развития около Корпоративна търговска банка (КТБ) през 2014 г., които не са системни по природа, подчертаха проблемите в корпоративното управление и надзора над банките в страната. Евентуалното прилагане на широк преглед на активите в сектора може а помогне за възстановяване на доверието в сектора”, посочва се в съобщението на рейтинговата агенция.

В краткосрочен план според Fitch рискове за банковия сектор на България има заради кризата в Гърция. Заради ликвидния натиск натиск върху гръцките банки гръцките дъщерни дружества в България не могат да разчитат на получаване на потенциалната подкрепа от банките-майки, което ги прави потенциално задължение за българското правителство, подчертава се в съобщението.

За 2015 г. и 2016 г. Fitch прогнозира растеж на реалния БВП на България от съответно 1,2% и 1,5%, с положителен принос и от вътрешното търсене, и от износа. Растежът на вътрешното търсене обаче се очаква да е по-слаб в сравнение с миналата година заради отслабените перспективи за ръста на заплатите и заетостта. Това ще забави потреблението на домакинствата. Същевременно несигурността в банковия сектор доведе до отлагане на инвестиции в частния сектор, посочват от Fitch.

Нетната позиция на външния дълг на страната отбелязва устойчива низходяща траектория, посочва се още в съобщението. Fitch прогнозира още, че България ще поддържа излишък по текущата сметка през 2015 г. и 2016 г.

Освен повторна поява на нестабилност в банковия сектор, рисков фактор за рейтинга на страната е и фискалната позиция, ако заплаши дългосрочната устойчивост на публичните финанси, както и отрицателен икономически шок, който би довел до низходящата ревизия на БВП.

Основните фактори, които могат да доведат до увеличаване на рейтинга, са фискална консолидация, ускоряване растежа на БВП, постепенното сближаване на доходите с тези в ЕС, подобряване на институционалното управление.

Fitch предполага, че системата на валутен борд в България ще остане в сила и че правителствата ще продължат да следват политики, съвместими с него. Агенцията смята също така, че няма да има ескалация на напрежението в отношенията между Русия и Украйна, които биха довели до значителен външен шок за икономиката на България.

Агенцията очаква и че ще продължи задълбочаването на финансовата и фискална интеграция с еврозоната. Базовият модел предвижда оставане на Гърция във валутния блок.

Още икономически новини четете в Investor.bg


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
BALGAROUBIEZA TEGLI 16 000 000 000,PRAVI DUPKI ZA PO 4 000 000 000 V BEH,UVELICAVA ZENATA NA TOKA S 20% IFITSH DAVA REITING S PERSPEKTIVA NA BALGARIA ,KATO TAZI NA GARZIA.BRAVO NA REITINGOVITE KOMPANII,BRAVO NA BALGAROUBIEZA.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пичове,не са виновни тия от ФИЧ, ПИЧ,МУДИС и т.н. Те правят проучвания и после МВФ-то пускат или не пари. Банкерите не ги е*е дали тук е Швейцария или Гана,Руанда и т.н. Нашите *** на власт просто ги лапат още горе и не остава нищо за народа. Корупция и т.н. Иначе системата не е виновна,ами тия дето само лапат и не правят нищо.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая от ФИТЧ не бяха ли оная дето даваха най-високи рейтинги на американските банки и както знаете една от тях фалира 2008 ***. Да "живее" пропагандата.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОИ СА ФИТЧ,ЧЕ ЩЕ ДАВАТ МНЕНИЯ ЗА ДЪРЖАВИ,ЕДНА ПЛАТЕНА МАСОНСКА ОРГАНИЗАЦИЯКА ЧАСТНА ,ИОТ КЪДЕ НАНКЪДЕ ЩЕ КОЛЯТ И ЩЕ БЕСЯТ СЪС РЕЙТИНГИ,В КОЯ ДЪРЖАВА Е РЕГИСТРИРАНА ФИРМАТА ФИТЧ?КОЙ Е СОБСТВЕНИКА НА ФИТЧ?И БЪРЗО ЩЕ ВИ СТАНЕ ЯСНО ,ЧЕ ЧАСТНО ДРУЖЕСТВО НЕ МОЖЕ ДА ДАВА РЕЙТИНГИ НА СТРАНИ КАТО КИТАЙ И РУСИЯ,ЗАЩОТО РУСИЯ ИМАМНАЙ ГОЛЕМИЯ ЗАПАСН НА ДИАМАНТИ И ЗЛАТО ,МАСОНСКИ ОРГАНИЗАЦИИКИ ФАТЧ,А СЛЕПЦИТЕ СЕ РАДВАТ И ПОВТАРЯТ ЕЙ ФИТЧ ДАЛ РЕЙТИНГ ХА ЙА ХА.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РЕЙТИНГА Е ОЩЕ ВИСОК ЩОТО БУДА ТОКУ ЩО ВЗЕ ПАРИТЕ!!!!ДА ВИДИМ СЛЕД ГОДИНИ КАТО ПОЧНАТ ДА ИДВАТ ПАДЕЖИТЕ ПО ЗАЕМИТЕ НА БУДА ДЕТО ЦЕЛИЯ НАРОД ЩЕ ГИ ПЛАЩА ЩОТО ПРЕДИМНО НЕ ОТИДЕ ДА ГЛАСУВА СРЕЩУ НЕГО А ОСТАВИ 1 МИЛИОН *** ДА РЕШАВАТ СЪДБАТА НА НАРОДА!
2
0
 
6
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 6 години
МЕНТА СТОЯНОВА Е НАЙ-ГОЛЯМАТА КРАДЛА В ПРАВИТЕЛСТВОТО И ЗАД НЕЯ СТОЙ ФАМИЛИЯ СТОЯНОВИ ,ТЯ ПЪК СТОЙ ЗАД КМЕТА НА ПЛОВДИВ И ТОЙ КРАДЕ КАТО ЗА СВЕТОВНО ПОД НЕЙНО КОМАНДВАНЕ.МЕНТА Е ИЗГОНЕНА ОТ НАП ПЛОВДИВ ЗА УКРИВАНЕ НА ДАНЪЦИ НА ЦАР КИРО ТЯ МУ Е ВОДИЛА И СЧЕТОВОДСТВОТО И МУ Е УКРИВАЛА ПАРИТЕ,СКОРО МУ ВЪРНАХА И ХОТЕЛА НА ЦАР КИРО НА ЦЕНТЪРА НА ПЛОВДИВ.МЕНТА Е ВИНОВНА И ЗА ФАЛИТА НА КТБ И ЗА ТЕГЛЕНЕТО НА 16МИЛИАРДНИЯ ЗАЕМ ТЯ ЩЕ ВЗЕМЕ ЕДИН ПРОЦЕНТ КОМИСИОННА.МЕНТА Е ЗАД СКРИТОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ С ДПС,ТОВА МНОГО ЯСНО СЕ ВИЖДА В ПЛОВДИВ НО И В ДЪРЖАВАТА Е СЪЩОТО,ФАМИЛИЯ СТОЯНОВИ ТРЯБВА ДА ИЗЛЯЗАТ
1
0
 
0
 
! Отговори
fenix преди 6 години
platza ne e miasto da rastej - samo za kontrol i transit