Бизнесът: Разумно е скокът на тока да е след месец!

Американската търговска камара: Отлагането плаши инвеститорите!
23 юни 2015 12:47,
30
Бизнесът: Разумно е скокът на тока да е след месец!
Алекс Нестор Снимка: bgonair.bg

Бизнесът смята за разумно поскъпването на тока да бъде отложено с месец, в който да се търсят резерви в енергийната система, обяви пред Bulgaria On Air Камен Колев от Българската стопанска камара.

Той отново припомни, че евентуален ръст ще блокира конкурентоспособността на предприятията и това ще доведе до сериозни социални проблеми като закриване на работни места и фалит на фирми.

При сегашните разчети на КЕВР цената на тока няма да скочи с 20 %, коментира пък Алекс Нестор от Американската търговска камара. Той обясни, че в Германия например електроенергията е по-скъпа, отколкото у нас, и отново припомни, че голяма част от българската индустрия продължава да е енергийно неефективна. Американските инвеститори у нас са притеснени от намесата в работата на регулатора.

"Притеснени сме, че има натиск върху регулатора и това ценообразуване, което беше предложено от регулатора да влезе в сила от 1 юли, според нас ще балансира приходите и разходите на обществени доставки. Така ще се получи един нетен ефект, някъде от около 300-350 млн. лева, който правителството може да използва, за да подпомогне бизнеса. Така и двете страни ще бъдат задоволени", аргументира се Алекс Нестор.

По думите му дебатът, който се води, и отлагането влияят негативно на инвестиционния климат.

"Инвеститорите наблюдват тези процеси и се чувстват несигурни", добави той.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
0
 
! Отговори
Неудобен преди 8 години
цената на тока за бизнеса се определя на свободния пазар на пазарен принцип - търсене/предлагане, а не от комисия (поне за сериозния бизнес). Така че работодателите (бизнеса) да не се жалват толкова. Работещите да стачкуват за заплати, а не за енергийните проблеми на работодателя си!
18
1
 
0
 
! Отговори
до номер девет преди 8 години
"Тъпия"американец както го наричаш дава много хубав пример с Германия.Там при по -високи цени на тока и при много по-големи разходи за заплата,успяват успешно са се конкурират с нашите бизнесмени.Просто нашите бизнесмени не са склонни да прежалят някой милион било за по-високи заплати или за по-големи сметки за ток.Правителството като заяви за вдигане на минималната заплата с 20 лв. Бизнеса пак скочи,че трябвало да съкращават работници или фалират.А в сметките им милиони....
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Инвеститорите наблюдват тези процеси и се чувстват несигурни"Като са Несигурни да се Пръждосват там от където са дошли
16
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Откакто ГЕРБ са на власт това е второто вдигане. Браво!
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до citizen, или пък някой иска да яде сирене с токсини и после да се лекува в болници без апаратура и при лекари по-болни от пациентите.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
citizen, искаш да ми кажеш, че няма корупция, че за 20 год не са откраднати никакви милиарди и всичките тези пари, събрани от данъците на българина, са инвестирани за просперитета на държавата от изредилите се няколко правителства досега и това си личи, правителства, зад които стоят едни и същи олигарси, на които въобще не им дреме за живота на хората, но и не схващат какви последствия предстоят от начина им на мислене и съответно действане. Сериозен ли си? Все едно някой иска да кара таралясник
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
razumno e vseki biznesmen t.e kradec da bade raztrelian .nikoi niama da vi grabi....
12
9
 
3
 
! Отговори
citizen преди 8 години
Що бе, нещо да не се обидихте селяните?Плащате 15 лева здравна осигуровка (ама само някой) - зле било здравеопазването.Купувате сирене по три лева килото - фалшиво било.Карате двайсет-годишни таралясници, *** били.Ходите на работа на принципа - "аз го лъжа, че работя, той ме лъже, че ми плаща". Не ви стигат парите.Еми, да, няма да ви стигат.
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
citizen, изкарай главата извън софийската панелка, брат :D Едно е да работиш и да си заслужава, да се прави нещо смислено, ти и всички да живеят добре, с кеф да се събуждаш, друго е да работиш и да знаеш, че едвам ще ти стига, докато осъзнаваш, че си губиш от личното време, докато си един *** роб на самоунищожаваща се системата, контролирана от шепа олигарси, на които знанията им, мъдростта им, разбиранията им и въобще нивото им на съзнание е развито до нивото на обикновен атом (материализма).
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди години се тръбеше ,че бг.производството и бг. стоките са неконкуренти. блоковете на АЕЦ -опаснисега сме с неефективна еленергия , нооооам.централи, Марица,работят с лигнитни въглища и са супер ефективни,,със супер скъп ток !!!! не им харесва на американците нещо ами go home!стига вече !!!
9
23
 
3
 
! Отговори
citizen преди 8 години
Българина иска всичко да му е еФтино, ако може безплатно. Само заплатката да му е ГОЛЯМА, и ако може - да не работи.
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Понеже напоследък излязоха данни за понижена безработица, преизпълнение на приходите в бюджета и НОИ, рекорден износ и намаление на лошите кредити..., та се чудя дали целта на това с тока не е да ни дръпне назад отново. Иначе защо дори братята хамериканци толкова настояват за увеличение.
7
2
 
30
 
! Отговори
анти диема преди 8 години
Малоумният американец тръгнал да сравнява цената на тока в Германия и в Бълария. Защото всичко друго ни е еднакво, че и тя да е еднаква. Защо не сравни цената на тока в САЩ и у нас?
6
1
 
23
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Е щом е в името на американските инвестори, може всеки ден да го вдигате...
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мн малко хора са притежавали (по-висш) разум на тази планета. Егоизмът, алчността и жаждата за величие, сила и власт в съзнанието на човечеството е доминирало винаги, и не защото така сме устроени, а защото ние сами така избираме, да си *** в тази реалност е избор, но на тях не им пука, ще се замислят, едва когато бъдат засегнати и въздуха не става за дишане, и храната не става за ядене, колкото по-рано планетата се освободи от такива умове, толкова по-добре за развитието на живота.
4
6
 
2
 
! Отговори
Gost преди 8 години
Интересно мие чез прави профилактика 6 часа ток няма а сигнал на тела има как става това
3
1
 
14
 
! Отговори
Спасението преди 8 години
Р Е В О Л Ю Ц И Я
2
2
 
23
 
! Отговори
доко???? преди 8 години
Абе до гога ще търпим хамериканците да вилнеят из къщичката ни????????????????????
1
1
 
21
 
! Отговори
ььь преди 8 години
Разумно е само ще кажа едно революция

Спонсорирани публикации