Колко свързана е нашата икономика с гръцката?

Освен банки, гръцки фирми управляват и индустриални компании
29 юни 2015 13:42,
26
Колко свързана е нашата икономика с гръцката?
Снимка: БТА

В българския банков сектор оперират няколко големи гръцки банки и това е известно на повечето хора. БНБ вече гарантира тази сутрин, че банковата ваканция в южната ни съседка няма да окаже сериозно влияние върху работата на банките у нас.

Доколко обвързана обаче е реалната икономика на България с тази на Гърция и как последните акорди от гръцката драма ще се отразят и у нас?

Справка в сайта на икономическото министерство показва, че водещите гръцки инвеститори у нас от най-различни области – освен на банки, гръцки са собствениците на пивоварната "Загорка", на производители на цимент, стъкло и преработката на метали.

Като цяло гръцките инвестиции у нас от 1996 до 2014 година възлизат на 3,58 млрд. евро. Общо за периода чуждите инвестиции в страната ни са 43,7 млрд. евро и по показател обем на инвестициите Гърция заема трето място – след Холандия и Австрия. В последната година обаче нетните плащания към Гърция надвишават притока на инвестиции с 30 млн. евро.

Подобно е положението и през 2012 година, когато нетните плащания надхвърляха преките инвестиции с почти 126 млн. лева.

Данните за търговският обмен между двете държави през 2014 година показват, че той надхвърля 2,8 млрд. евро, като износът ни е на стойност 1,48 млрд. евро, а вносът – 1,33 млрд. евро. Или в отношенията ни с южната ни съседка има излишък в размер на 144 млн. евро.

Трудно може да бъде определена българската стока, която е най-продавана в Гърция. Водеща е електрическата енергия, но тя заема дял от 5,21% от общия износ. На второ място са зърнените култури – пшеница и смес от пшеница и ръж (4,23%), а на трето - рафинирани растителни масла (3,13%).

В последните две години се увеличава износът на текстилни продукти, но като цяло доминиращи са стоките с ниска степен на обработка. През последните две години слабо се повишава не само износът на текстил, но и на храни – млечни и местни продукти, става ясно от статистиката.

Водещите продукти при вноса от Гърция към България са нефтените масла (18,5% от общия внос) и необработения алуминий (3,2%).

Най-тежко кризата в съседната ни държава обаче може да се отрази на туризма. Данните на икономическото министерство са категорични – през 2014 година малко над 1 млн. гърци са посетили България, като ръстът спрямо 2013 година е от 10,3 на сто.

Всичко за кризата в Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
4
 
! Отговори
Коментатор преди 8 години
Гърция и ЦСКА - в А окръжна на чисто!
22
8
 
3
 
! Отговори
gtf преди 8 години
то пък голямото чудо да си в ЕС, пропит от корупция с двойни-тройни стандатри според тва, колко си склонен да платиш, изкривена толерантност и пропаганда на морален упадък. Гърците не ги мислете, те си имат икономика, производство - не като нас, разграден двор, развуха, заробени и бедни. В криза или не - пак са и ще бъдат по-добре от нас финансово.
21
7
 
4
 
! Отговори
майорски преди 8 години
абе ще си патят Гърците ...ама ако излезнат от ЕС за 2-5 години ще си върнат нивото от преди 5 години ...ако останат в ЕС ги чака дълга бавна и мъжителна рецесия и след 10 гони ще са по зле от сега ! Решението да излезнат е добро ...това им дава свобода да взимат решения независимо от ЕС ....а не винаги да летят до бруксел и да се молят ....
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви са тея глупости, които пишете за тегленето на пари от БГ банкомати. Гърците ако искат и на Луната могат да отидат да теглят и пак нищо няма да изтеглят ако банката издател на картата е гръцка. Нали оторизацията на тегленето се дава от гръцката банка, а тя е затворена. Както и обратното. Отиваш с БГ карта в Гърция и си теглиш свободно, защото твоята банка е българска.
19
6
 
8
 
! Отговори
Cleo преди 8 години
Greece prydna, Bai Ganq se *sra!
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
бтв, някой знае ли кой са гръцките банки които имат дъщерни банки тук,но такива че БНБ не гарантира за тях?Имаше 2-3 такива, които са гарантирани уж от ЕЦБ
17
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който е крал - требе да си плати.Когато гърците работят честно, тогава ще ги подкрепя
16
3
 
12
 
! Отговори
Албански реота преди 8 години
А сега се позамислети защо някои предлагат само пластмасови пари (карти) и пълен отказ от плащания в кеш и кой би имал полза от това!
15
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците вземат високи пенсии и заплати, ще блокират българските банкомати и България ще трябва да тегли нови заеми в евро от ЕС или да затвори банките.
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес в Петрич много гърци висяха по банкоматите, но парите явно бяха изтеглени вече.
13
10
 
20
 
! Отговори
свинаря преди 8 години
Икономиките ни са свързани и то много. Колко много българи работят в Гърция и пращат пари в България? Не се радвайте когато гори къщата на съседа,защото вашата е най-близо до огъня
12
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-висока заплата, влог или пенсия не може да се изтегли кеш а само с банкова карта по 60 евро. Гърците ще се прехвърлят да теглят кеш от банки в България (най-близката страна без ЕС визи), което може да направи опашки както пред КТБ.
11
0
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
До Анонимен 4Нямам наблюдения като качество на услугата защото не съм в БГ. Гледната ми точка беше, че няма да има проблеми със заплати, банкрут и други подобни.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това, че една новина е пусната в 3 сутринта, има ли давност до кога може да се коментира. Баси заядливите .
9
0
 
22
 
! Отговори
swtab преди 8 години
Когато нацистите дойдоха за комунистите, аз мълчах; не бях комунист.Когато дойдоха за социалдемократите, аз мълчах; не бях социалдемократ.Когато дойдоха за тези от профсъюзите, аз мълчах; не членувах в профсъюз.Когато дойдоха за евреите, аз мълчах; не бях евреин.Когато дойдоха за мен - вече нямаше кой да говори.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Greeks can take out only ?60 per day from ATMs as Greece faces a debt default on its ?1.5bn within 48 hourstelegraph.co.uk
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 4 Трябва да си много *** да не разбереш че всеки ден по 60 евро. Ти можеш ли да теглиш всеки ден по 120лв?
6
0
 
12
 
! Отговори
до 2 Калоян преди 8 години
Разпалване на паника с подобни лъжи е наказуемо, лесно можеш да бъдеш открит при нужда.
5
11
 
18
 
! Отговори
Гърция преди 8 години
20 Години ядохме и пихме на гърба на Германия и други страни, крихме, крадахме.. но ни секнаха кранчето. Излизаме от ЕС и се прегръщаме с ***, там ни очаква едно по-светло бъдеще, красота и просперитет, досущ като Беларус, Донецк и Чечня - понеже сме пурвенци по иконимическа мощ и производство, да!
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Алексоткак стана теленор за нищо не става!

Спонсорирани публикации