Гръцките банки-майки не могат да източат родните клонове

Еврозоната ще издържи, смята Хампарцумян
Обновена: 30 юни 2015 09:58 | 30 юни 2015 09:58,
35
Гръцките банки-майки не могат да източат родните клонове
Снимка: Булфото

Няма как гръцките банки-майки да източат бълграските клонове, коментира банкерът Левон Хампарцумян в ефира на "Нова телевизия". Той посочи, че тези банки реално са български, регулират се по българските правила и отдавна вече не зависят от притока на пари от своите банки-майки.

Обратният поток също е невъзможен, каза още банкерът.

"Това са банки с гръцки капитал, който е използван да се създаде тези банки”, каза Хампарцумян и допълни, че БНБ следи да няма източване на тези клонове.

Левон Хампарцумян посочи, че реално Европейската централна банка (ЕЦБ) е индиректен собственик на гръцките банки, защото е наляла поне 80 млрд. евро в банковата система на страната.

Какво ще се случи след като свърши банковата ваканция в южната ни съседка ще зависи от това, което ще се случи на референдума, допълни още банкерът. Ако гърците отново подкрепят СИРИЗА, те ще продължат "да се търкалят по нанадолнището".

Според Хампарцумян управляващите Гърция са безотговорни и обещават неща, които не могат да извършат. Те не са постигнали целите, с които са дошли на власт, а сега се опитват да прехвърлят решението за реформи на гърба на народа.

"Ципрас и Варуфакис са доста безотговорни хора, които се опитваха да изнудват Европа”, каза още Хампарцумян. Той е сигурен, че еврозоната ще издържи, дори и Гърция да излезе от съюза. Естествено е да се понижат цените на облигациите на съседните страни, но измененията в момента са слаби, обясни още той.

Хампарцумян категорично обясни, че валутният борд в България също ще издържи излизането на Гърция от еврозоната.

Що се отнася до кризата в КТБ, банкерът е сигурен, че ще стане ясно „кои са крадците”. Хампарцумян потвърди, че на извънредните заседания, на които участваха експерти и политици на различни нива относно ситуацията през миналото лято, е било обсъждана банкова ваканция и у нас.

Той допълни, че сегашният финансов министър е бил против такива мерки в България, но отказа да коментира кой е предложил банкова ваканция и кой е подкрепял такава идея.

Всичко около кризата в Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 10Аз съм изгарял с пари в пирамида. Набутах ги заради високата лихва тогава преди години. Трябва наистина да съм мега *** за да не разбера, че банка която има двойно по голяма лихва по депозитите от всички други банки, че е пирамида и кой каквото и да ми казва няма как да ме убеди в обратното. Само като разбрах че КТБ предлага 8 % лихва и още 2010 си казах че в тази банка има нещо мнооого гнило. Няма как всички банки да имат 4% лихва, а КТБ 8%. Оказах се прав!
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боли ме ютията...имам некви смешни 3 бона в гръцка банка. С тях и без тях същият к.р.
6
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом бнб следи какво става, вече съм спокоен. То и с ктб така беше.
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BALGARSKITE ZENNI KNIGA SE KOTIRAT S AAA+,I TO BLAGODARENIE NA HAMBURZUMIAN.
4
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига с това КТБ, бре първи. КТБ си беше чиста пирамида и въпрос на време беше да фалира. 8% лихва на депозитите в КТБ, а във всички други банки най-много 4%. Много ясно, че е това си беше пирамида.
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и допълни, че БНБ следи да няма източване на тези клонове.""След като няма възможост, защо БНБ следи???
2
6
 
6
 
! Отговори
бай стамат преди 8 години
най добре е за гърците да кажат не на ес,защо ли,защото ако бяха толкова добри нямаше цяла южна европа да е пред фалит
1
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
те и за ктб така говореха че няма проблем, ама нали помнителлл

Спонсорирани публикации