Съдът премести датата на фалита на КТБ на 20 юни 2014 г.

САС отмени решението, с което фалитът бе обявен за 6 ноември 2014 г.
3 юли 2015 16:45, Надежда Бочева
7
Съдът премести датата на фалита на КТБ на 20 юни 2014 г.
Снимка: архив Ройтерс

Софийският апелативен съд (САС) определи датата 20 юни 2014 г. за начална дата на неплатежоспособност на КТБ, съобщиха от пресцентъра на съда.

С решението си от днес САС отменя решение на Софийския градски съд (СГС) от 22 април 2015 г., с което за начална дата на неплатежоспособността на „Корпоративна търговска банка” АД е определена датата 6 ноември 2014 г. По решението на СГС е имало осем жалби, уточняват от САС.

Решението на съда в тази част подлежи на вписване в търговския регистър при Агенцията по вписвания.
С решението си САС оставя без разглеждане част от подадените жалби по делото и прекратява производството по тях. В тази му част решението подлежи на обжалване пред ВКС. В останалата част също може да бъде обжалвано пред ВКС при наличие на основания в ГПК и след вписването му в търговския регистър.

Още по темата
Делото е гледано от тричленен състав на Софийския апелативен съд с председател Светла Божкова и членове Светла Чорбаджиева и Теодора Кръстева.

Припомняме, че БНБ отне лиценза на КТБ на 6 ноември 2014 г., след като не се намери пазарно решение или друг вариант за оздравяването на кредитната институция.

Срещу датата 6 ноември 2014 г. възразиха Прокуратурата и БНБ, които настояваха, че неплатежоспособността е настъпила на 30 септември същата година, след като одиторски доклад установи отрицателен капитал на КТБ.

Междувременно синдиците на КТБ съобщиха, че ще се възползват от предвидения в закона удължен период от 30 дни за обработка и произнасяне по предявените вземания към банката.

Решението е във връзка с обнародваните в "Държавен вестник" днес промени в Закона за банковата несъстоятелност, с които се удължава срокът за изготвяне на списъка на приетите вземания в производството по несъстоятелност на банка от 14 на 30 дни, както и заради огромния обем получени и продължаващи ежедневно да пристигат по пощата молби.

Удължаването на времето за анализиране на постъпилата информация има за цел да даде възможност на синдиците да разгледат по-обстойно всяко едно от предявените вземания и да прецизират становището си по признаването му или не. По-детайлният преглед на исканията неминуемо ще създаде предпоставки и за по-малък брой кредитори, които биха подали възражения срещу решенията на синдиците за приетите и отхвърлени вземания към банката, се посочва в съобщението.

Още по темата четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ц. Василев ще ви спука от съдебни дела..иде видов ден
4
1
 
2
 
! Отговори
banka Antinari преди 8 години
popitali radio Erevan-Koga bulgarina e nai-shtastliv Radioto otgovorilo;; Bulgarina e nai-shtastliv kogato qde,pie I ***
3
0
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 8 години
Е той нали каза,че кръв повръща, пари не връща.
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички цесии са невалидни ли? Студена вода за Лостов, Лалександров и др. медийни звезди с цесии ли???? А Веждю Рашев?
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега остава Лихвата да върне парите и да бъде осъден!

Спонсорирани публикации