Не е потвърдено, че ЕЦБ ще отпусне помощ за България

Няма опасност за банковата ни система, категорична е Менда Стоянова
4 юли 2015 17:30, Бойчо Попов
11
Не е потвърдено, че ЕЦБ ще отпусне помощ за България
Снимка: Архив Булфото

Не е потвърдена информацията, че Европейската централна банка (ЕЦБ) е готова да отпусне помощ за България и други държави в региона, за да се предотвратят негативни последствия върху банковите системи от гръцката криза. Това заяви председателят на финансовата комисия към Народното събрание Менда Стоянова пред "Фокус".

Припомняме, че вчера Bloomberg съобщи, позовавайки се на информирани източници, пожелали анонимност, че ЕЦБ е готова да отпусне помощ на България, както и да подпомогне други държави в региона, за да предотврати негативни последствия върху банковите им системи от гръцката криза. Според агенцията ЕЦБ ще осигури достъп до своите операции по рефинансиране, предлагащи евро за банковата система, срещу допустими обезпечения.

Още по темата

Това не е потвърдено нито от Европейската централна банка, нито от нашата централна банка, коментира Стоянова. Според нея, ако това стане, не бива да се счита за лош сигнал, защото е нормално ЕЦБ да следи кризата в Гърция и да търси всякакви възможни последици и рискове, до които може да доведе тя.

"Когато говорим за възможни последици и рискове, винаги трябва да отчитаме и най-малките такива. Въпреки това, засега не бива да приемаме съобщението за помощта на ЕЦБ за потвърдено и вярно", каза още Стоянова.

Същевременно тя поясни, че няма риск за българската финансова и банкова система заради гръцката криза.

"Българските банки, включително и тези с гръцки собственици, са в отлично финансово състояние и имат сериозна ликвидност. Доколкото имам информация, банките с гръцки собственици не притежават държавни и ценни книжа на Република Гърция – такива, които се обезценяват постоянно", каза Стоянова.

Според нея рискът може да дойде само, "ако ние сами направим така, че да се поддадем на някакви внушения и паники, които са без никакви основания". Подобно изказване направи преди дни и премиерът Бойко Борисов. "Ако не създадем от глупост истерия, няма какво да се случи в България", каза в сряда премиерът в парламента.

По думите на Стоянова гръцката криза не е внезапна, от доста време има индикации, че ще се стигне до това ниво, особено след изборите в Гърция. Всичко това е дало достатъчно основания на БНБ и на правителството ни да започнат постепенни превантивни мерки.

Според нея българският бизнес, който има взаимоотношения с гръцки фирми, най-вече износ и внос, сигурно ще бъде засегнат от кризата. По думите ѝ сериозен сигнал за това бе приемането на правила за облагане на целия внос в Гърция с данък от 26 % преди около месец.

"Българското правителство започна борба срещу това и тези правила може би ще отпаднат", добави тя. "Така е записано в предложението на гръцкото правителство за сключване на споразумение", добави Стоянова. Благодарение на това този бизнес вече е успял да преструктурира плащанията и взаимоотношенията си с гръцките партньори. Това дава надежда той да не бъде засегнат силно.

Стоянова обаче смята, че при всички случаи стокообменът с Гърция ще претърпи някакви сътресения.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От кога заемите се наричат помощ.
7
0
 
2
 
! Отговори
trak преди 8 години
Че защо да ни помагат,да не би да сме им съюзници .Кой господар помага на слугата си за ипотеката му
6
0
 
3
 
! Отговори
OlegRU преди 8 години
Бойко Борисов: "Ако не създадем от глупост истерия, няма какво да се случи в България"Много е скучно да живеешь без Бойко в България...
5
0
 
2
 
! Отговори
леле преди 8 години
мента!
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е стандартна операция за ЕЦБ, който има нужда от ликвидност може да я получи срещу залог на активи. По принцип ние нямаме нужда, но това е сигнал към пазарите и спекулантите да не се пробват върху България.
3
2
 
14
 
! Отговори
сокол преди 8 години
Хайде стига с тези помощи, искат да ни направят като Гърция ли. Къде са 16 милиарда които ББ тегли тази зима.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Менда -счетоводителката на цар Киро .
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МЕНДО ТО И ЗА КТБ-то НЯМАШЕ НИКАКВИ ПРОБЛЕМИ. ДАЖЕ ТИКВАТА ГО НАГРАДИ ОНЯ МУСТАКАТИЯ ЗА ДОБЪР ОБИР. НА ПОЧТИ ВСИЧКИ ФИРМИ ОТ ЦЯЛА БГ ПАРИТЕ БЯХА В НЕЯ. ПО ПОРЪЧЕНИЕ НА ВАШЕТО ПРАВИТЕЛСТВО ОТ ТИКВИ. А НАКРАЯТ КАКВО СЕ СЛУЧИ? ПЪЛЕН КРАХ И ОТКРАДНАТИ САМО 4.5 МИЛИАРДА!! НАЛИ НЯМА СТРАШНО?! ЩОМ ГО КАЗВАШ ТИ ВЕРВАМЕ ТИ КАК ДА НЕ ТИ ВЕРВАМЕ!! КАКТО КАЗВАШЕ ЕДИН МАДРИДСКИ ПЪДАР. ВЕРВАЙТЕ МИ ШЕ ВИ ОПРАИМ ЗА 800 ДЕНА. ВЕРВАЙТЕ МИ!! Е ТАКА НИ ОПРАВИ ЧЕ ОЩЕ НИ ДЪРЖИ ВЛАГА ОТ ВИСОКИТЕ ЦЕНИ НА ТОКА.