Турски поток може да не се случи дори и на хартия

Споразумение няма, проектът може да бъде замразен
6 юли 2015 14:27,
139
Турски поток може да не се случи дори и на хартия
Снимка: архив Reuters

"Турски поток" може да не бъде осъщестен дори и на хартия, пише руското издание "Независимая газета", позовавайки се на публикации в международни издания. Причината за това е липсата на подписано споразумение за отстъпки от цената на природния газ между "Газпром“ и турската Botas.

Документът трябваше да бъде подписан на 29 юни, но това така и не стана факт, а коментарите са, че двете страни още не са се разбрали как да бъде приложено намалението от малко над 10 на сто, договорено още през февруари на междуправителствено ниво. Без подобно споразумение пък Турция няма да участва в проекта за нов газопровод.

Нещо повече - Анкара дори може да се обърне към арбитраж за липсата на договореност и това съвсем ще замрази отношенията между Русия и Турция.

"Независимая газета“ обаче подчертава, че публикувана информация за Русия в международните агенции често няма общо с действителността. Изданието припомня, че през май агенция Bloomberg написа, че „Сургутнефтегаз“ се кани да купи дял от 19,5% от „Роснефт“. Тази новина обаче не отговаря на истината, са коментирали представители и на двете компании впоследствие.

От "Сургутнефтегаз“ дори предположиха, че причината за публикацията е желанието да се повлияе на цената на акциите на двете компании. На този фон от "Независимая газета“ коментират, че е възможно последните новини, свързани с "Турски поток“, пък да имат за цел да принудят Москва да прави повече отстъпки.

Идеята за "Турски поток“ беше представена през декември, когато руския президент Владимир Путин съобщи в Анкара, че слага точка на "Южен поток“. Новият газопровод е със същия капацитет – 63 млрд. куб. метра годишно, но 15 млрд. куб. метра ще бъдат насочени директно към потребителите на компанията в Турция, а останалите – за Европа.

Русия планира за строителството на „Турски поток“ да използва част от оборудването и съоръженията, планирани по-рано за „Южен поток“. "Коммерсант" предположи преди месец, че Москва дори може да започне строителство на газопровода и без да го е съгласувала с Анкара, защото губи ежедневно от поддържането в пълна готовност на фирмите, наети за строителството на "Южен поток", а сега - на "Турски поток".  

Още новини от Икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Китайски и индийски поток.
56
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съвсем скоро, в близките 3-4 години Турция ще изпревари Русия по обем на БВП!Руската икономика е в процес на безтегловност упадъка е страхотен!
55
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Джуджагин май ще *** "турският поток"?Турците да не са предатели като нашите ду.едавци-комунистите?Те си отстояват интересите и не се хвърлят по корем пред алкохолиците.
54
2
 
16
 
! Отговори
Anonymouzzz преди 8 години
Руснаците първо да си построят сами газопровода, второ-да платят земята по която минава , трето -да платят транзитни такси и да направят отстъпка на турците... Както се казва и турците си ги бива А руснаците обичат да извиват ръце. Честно казано, радвам се че това вече не се случва на нашата държава. Прашчай, Григорий...
53
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И сега какво прави Русия без да може да си продава газа? Икономика- няма. Пари идват само от нефт и газ. Ами сега?!
52
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който си няма "паток",ще му влезе такъв турски,южно откъм гърба.
51
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турски поток ще има. Ако този проект се провали всички медии ше пишат, не само американското НПО "Независимая Газета". Германия вече подписа за Северен Поток 2 (в противоречие с енергийния пакет на ЕС, но той не важи за Гемания, а само за България). Турция вече не е в толкова изгодна позиция и ще побързат с проекта.
50
6
 
5
 
! Отговори
kuro преди 8 години
kvo vi dreme nie 6te si kupuvame Hamerikanska gaz za 2500 dolara....hahahahah
49
4
 
11
 
! Отговори
Знаех си ! преди 8 години
Всичко е един шантаж и игри на нерви ! По - добър съюзник за ЕС и Русия от България няма! Ние просто сме съгласни на всичко !
48
16
 
15
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Турците искат да прецакат братушките, но няма да мине номера. По-добре да го няма този поток, че турците ще ни продават на по-висока цена. Скоро ще се разпадне ЕС и пак тръбата ще мине през нас
47
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За руснаците е по важно да се приберат комисионните от фирмите които се натискат да участват в изграждането.А реално газопровод дали ще има или не няма значение.Пример:Южен поток
46
22
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Джуджето може единствено да избива украински деца.
45
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Соросоидната седетастия е облъчена от чернобилската радиация в комбинация с наркотицо.
44
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уж, транспорта по газопровод бил най-изгоден, а ние плащаме най-скъпия газ в Европа.
43
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
каквото стана с южния паток това ще стане и с турския , наред е лунния паток наглото джудже става все по неадекватен
42
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още откакто го обявиха тоя "поток" знаехм, че никога няма да се осъществи.Ама многознайковци - бол. Препъваха се един в друг да философстват по форумите как турски поток щял да промени геополитическата карта на света.На ви сега турски поток! От днес може да го прекръстим на "бяло течение" :P
41
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Италианската фирма Saipem, партньор на Газпром, вече е положила над 200 км тръби по дъното на Черно море в строежа на газопровода. Така че тази новина е шит. Или материал за успокоение на сороските, които са с разстройство от референдума в Гърция.
40
6
 
6
 
! Отговори
българин преди 8 години
До сина 41:Лошо синко, лошо, ти най-важното си забравил - при бай ти Тошо немаше от тая трева, дето я шмъркаш и от тия хапове, дето ги гълташ, та такива като тебе ги правеха милиционери, ама без пълнители на пищовите, да не се гръмнат у крака или.
39
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещата отиват много зле за Русия. Китай започна добив на шистов газ и намеренията му са да вдигне производството до 2020 година на 30 милиарда куб.м. колкото щеше да продава Путин на Китай, затова и се отказаха да влагат пари в Силата на Сибир, защото се оказа безсмислено. Номерът го изиграха пак американците като продадоха на Китай най-последният вариант на технологията за добив на шистов газ. Пак американците посъветваха Турция че не хубаво да се връзва по акъла на Русия за турски поток.
38
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин голям го вади но мек.И във всичките области е така дори и във военната.

Спонсорирани публикации