Турски поток може да не се случи дори и на хартия

Споразумение няма, проектът може да бъде замразен
6 юли 2015 14:27,
139
Турски поток може да не се случи дори и на хартия
Снимка: архив Reuters

"Турски поток" може да не бъде осъщестен дори и на хартия, пише руското издание "Независимая газета", позовавайки се на публикации в международни издания. Причината за това е липсата на подписано споразумение за отстъпки от цената на природния газ между "Газпром“ и турската Botas.

Документът трябваше да бъде подписан на 29 юни, но това така и не стана факт, а коментарите са, че двете страни още не са се разбрали как да бъде приложено намалението от малко над 10 на сто, договорено още през февруари на междуправителствено ниво. Без подобно споразумение пък Турция няма да участва в проекта за нов газопровод.

Нещо повече - Анкара дори може да се обърне към арбитраж за липсата на договореност и това съвсем ще замрази отношенията между Русия и Турция.

"Независимая газета“ обаче подчертава, че публикувана информация за Русия в международните агенции често няма общо с действителността. Изданието припомня, че през май агенция Bloomberg написа, че „Сургутнефтегаз“ се кани да купи дял от 19,5% от „Роснефт“. Тази новина обаче не отговаря на истината, са коментирали представители и на двете компании впоследствие.

От "Сургутнефтегаз“ дори предположиха, че причината за публикацията е желанието да се повлияе на цената на акциите на двете компании. На този фон от "Независимая газета“ коментират, че е възможно последните новини, свързани с "Турски поток“, пък да имат за цел да принудят Москва да прави повече отстъпки.

Идеята за "Турски поток“ беше представена през декември, когато руския президент Владимир Путин съобщи в Анкара, че слага точка на "Южен поток“. Новият газопровод е със същия капацитет – 63 млрд. куб. метра годишно, но 15 млрд. куб. метра ще бъдат насочени директно към потребителите на компанията в Турция, а останалите – за Европа.

Русия планира за строителството на „Турски поток“ да използва част от оборудването и съоръженията, планирани по-рано за „Южен поток“. "Коммерсант" предположи преди месец, че Москва дори може да започне строителство на газопровода и без да го е съгласувала с Анкара, защото губи ежедневно от поддържането в пълна готовност на фирмите, наети за строителството на "Южен поток", а сега - на "Турски поток".  

Още новини от Икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ФАКТИТЕ СА СИ ФАКТИ. СТРОЯТ ЕДНАТА ДОГОВОРЕНА ТРЪБА 15 МЛРД.КУБ. М., САМО ЗА ТУРЦИЯ. ТУРСКИ ПОТОК ГРИЗНА ДЪРВОТО. ГОЛЯМ ЗОР ЗА *** РУСКО *** ДА ОПРАВДАЕ ПОРЕДНИЯ ГАФ НА ПУТИН, ЧЕ НИЕ НЕ РАЗБИРАМЕ КАКВО ПИШЕ ПО ВЕСТНИЦИТЕ. НА НЕГО ЗВЕЗДИТЕ МУ ГО ГОВОРЯТ...:))) ***!
36
3
 
6
 
! Отговори
Аха преди 8 години
До До 33Както казах вече, айде да стане ТП, че тогава да се правите на разбирачи! Тогава сам ще си призная, сбърках, *** има сериозни намерения! Само че засега съм ПРАВ! Ха ха!
35
1
 
7
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
У нас се случи ,даже някои още взимат заплати.
34
4
 
5
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Пичове един въпрос към Вас... Защо толкова много спецове по форумите, а живем меко казано зле. Виждам как разбирате нещата , имате хвата и поглед върху абсолютно всичко, но не се връзва някак си с това което става в България... Сигрно сте на запад и там строите огромни компаний :)) Нещо такова ще да е... :)))
33
4
 
3
 
! Отговори
SD преди 8 години
Не знам , но има нов пожар в гората до Чернобил и този път радиационният фон расте .
32
11
 
6
 
! Отговори
сина преди 8 години
кво ми слагате минусчета бе кратуни, при Тодор Живков нямаше ***, ***, убиици, крадци, провали, кавали и други седераси. Кво ми баете, да ви го на...укам. Жадувам за социализма, жадувам за Вълко Червенков - истински достойни Българи и политици, не кът гошо ***, ваньо, фил, сърГей, хасан и другите маскари от шайката. Обявявам партизанско движение - който иска да се включи - утре от 8.00 часа на връх Вола ще записвам.
31
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Опаляяя!Ами ,не знам,какво е написала НГ,но на пристанеще Бургас всеки ден пристигат нови тръби и се отправят в открито море за сглобяване,също така има две супермодерни барджи и няколко обслужващи кораба,последно поколение,така,че много си малък да обсъждаш,ще го има ли,нямали,или какво бил написал някакъв хартиен ***
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преговорите за турски паток са били неуспешни щото едната от преговарящите страни си забравила вазелина.
29
2
 
14
 
! Отговори
sostin преди 8 години
Друг подходящ маршрут е през Китай, Северна Корея и от там директно през центъра на планетата , та право у Албания.
28
10
 
3
 
! Отговори
До 33 преди 8 години
Ама трябва почене да четеш бе тутманик.Оня ден Русия и Германия се разбраха за втора тръба на Северен поток и тя като нищо ще изпревари Турския поток защото турците си искат големи отстъпки ,което е нормално.Сега обаче другаря Путин им каза ,не бъдете толкова нахални защото може и да няма Турски поток ,а да разширим Северен.И турция доста се разбърза сега
27
2
 
1
 
! Отговори
превозвач преди 8 години
Колко ще трябва да платите за превоз на стока:-по въздуха - 100 п.( пари)-по суша - 25 п- по ж.п. - 12 п- по вода - 6 п- по тръбопровод - 2 п
26
4
 
11
 
! Отговори
Опаляяя! преди 8 години
Каква стана тя? Какво ще кажат по въпроса сега русофилските папагали? Като ви казвах преди, чакайте да се построи ТП, че тогава приказвайте, вие плямпате! ТП е толкова вероятен колкото и ЮП! Запомнете го!
25
0
 
4
 
! Отговори
sostin преди 8 години
Апа скапаните германци от Ауди са създали дизел от вода, шайсе другарки и другари
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В очакване сме за следващия, например Средиземноморски паток, изцяло подводен, свързващ Русия и Албания. Рубладжиите могат още отсега да го коментират и пръскат слюнки.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СТИВЪН НИКОЛАСВие и ток щяхте да ни давате,но реално го внасяте от нас.
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Turski proekt beshe delo na Putin ,turcite gledat interesa si prez Turcia shte minat nay malko 3 gazoprovoda i zatova ruskiya ne e planuvano,no ako Putin mnogo nastoyava da se saglasi za cenata na gazta za Turcia i turskiya potok moje da tragne
21
0
 
15
 
! Отговори
sostin преди 8 години
А тига бе..... Путин да копае през Иран, Ливан, Сирия и някък си да стигне до Гърция , от там на там по обратния път и да си завре тръбопроводите у аспуха
20
16
 
8
 
! Отговори
сина преди 8 години
Щастлив съм, че краят на капитализЪма идва, и то все по-бързо, надявам се в моя живот да видя изграждащо се добро, спокойно, младо социалистическо общество. Строеж на държавност, справедливост, труд и благополучие ни трябва и то все повече. Дано Гърция се раздели с ЕС, нас да ни вземат пак руснаците, а ЕС да си ибъва муйката с хамериканците, дъ *** ибъ
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Около 500 предложения за подобряване на работата в общинската администрация в Кюстендил са постъпили след обработката на резултатите от вчерашното обществено допитване в Кюстендил.
18
9
 
14
 
! Отговори
Чексит преди 8 години
Турски поток може да не се случи дори и на хартия - Възможно е, но все пак не става въпрос за България, а за Турция. Все пак "да не се случи" е визитната картичка на България...