Турски поток може да не се случи дори и на хартия

Споразумение няма, проектът може да бъде замразен
6 юли 2015 14:27,
139
Турски поток може да не се случи дори и на хартия
Снимка: архив Reuters

"Турски поток" може да не бъде осъщестен дори и на хартия, пише руското издание "Независимая газета", позовавайки се на публикации в международни издания. Причината за това е липсата на подписано споразумение за отстъпки от цената на природния газ между "Газпром“ и турската Botas.

Документът трябваше да бъде подписан на 29 юни, но това така и не стана факт, а коментарите са, че двете страни още не са се разбрали как да бъде приложено намалението от малко над 10 на сто, договорено още през февруари на междуправителствено ниво. Без подобно споразумение пък Турция няма да участва в проекта за нов газопровод.

Нещо повече - Анкара дори може да се обърне към арбитраж за липсата на договореност и това съвсем ще замрази отношенията между Русия и Турция.

"Независимая газета“ обаче подчертава, че публикувана информация за Русия в международните агенции често няма общо с действителността. Изданието припомня, че през май агенция Bloomberg написа, че „Сургутнефтегаз“ се кани да купи дял от 19,5% от „Роснефт“. Тази новина обаче не отговаря на истината, са коментирали представители и на двете компании впоследствие.

От "Сургутнефтегаз“ дори предположиха, че причината за публикацията е желанието да се повлияе на цената на акциите на двете компании. На този фон от "Независимая газета“ коментират, че е възможно последните новини, свързани с "Турски поток“, пък да имат за цел да принудят Москва да прави повече отстъпки.

Идеята за "Турски поток“ беше представена през декември, когато руския президент Владимир Путин съобщи в Анкара, че слага точка на "Южен поток“. Новият газопровод е със същия капацитет – 63 млрд. куб. метра годишно, но 15 млрд. куб. метра ще бъдат насочени директно към потребителите на компанията в Турция, а останалите – за Европа.

Русия планира за строителството на „Турски поток“ да използва част от оборудването и съоръженията, планирани по-рано за „Южен поток“. "Коммерсант" предположи преди месец, че Москва дори може да започне строителство на газопровода и без да го е съгласувала с Анкара, защото губи ежедневно от поддържането в пълна готовност на фирмите, наети за строителството на "Южен поток", а сега - на "Турски поток".  

Още новини от Икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако много ни се помолят може да възобновим Южен. Братушки, кво да ги правиш.
96
4
 
4
 
! Отговори
скърбящ по бг преди 8 години
Турски, мурски! Какво ви вълнува, рая индийска, с вас вече не играят! Вижте своите 240 клоуна индианци и се радвайте как ви предават и продават
95
5
 
3
 
! Отговори
Горо преди 8 години
Да, типичната пропаганда от американските марионетки. Интересно защо по "замразен" проект текат дейности? Не е далеч от акъла да се отиде на терен и да се види, че в Турция и в Русия потокът вече се строи.
94
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Парите свършат ли, свършва и комунизЪма.
93
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уж меморандум подписаха, а то кво стана. И със сибирския пАток нещо се закучи май.Руската работа е мижи да те лъжем, обаче нашите мекерета вярват, някои от тях, другите го правят за парче пица...
92
2
 
10
 
! Отговори
няма за чудене преди 8 години
Нефтът тръгна пак надолу и у росията/путин денги нет , така че и патоци няма да има
91
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците от еврозоната, а руснаците ще ги изгонят от БРИКС и ще стане БИКС, удобно за САЩ, нали са каубои! Важното е да ни снабдяват с евтини прости.... ааааа, рускини де.
90
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Българинщо за нормален чпвек следи "Первии канал"???аман от рубладжии... после идкаме да просперираме
89
2
 
11
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Рублата започна ново пътешествие надоле, па не знам...
88
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
чок гюзел паток -йок ..... Путин ще ухажва ББ да размрази южния... пък и през черната дупка Гърция е рисковано да се минава
87
1
 
11
 
! Отговори
stop преди 8 години
Добре де, ай стига с тоя поток , такова животно няма.
86
5
 
7
 
! Отговори
potok преди 8 години
този поток или потоци вече е безинтересен за нас, ние го загубихме окончателно/не се интересуват от нашето мнение или позиция/, така че всичко друго са празни приказки, още повече че газта е природно богатство/най-екологичното гориво засега/, дали ще се изнася или не тя си остава солиден национален капитал, няма да изчезне...
85
15
 
10
 
! Отговори
БОТАШ преди 8 години
Поток ще има. Той е просто необходим и обратното е невъзможно. Някои се радват и това е странно. Една по яка зима и усмивките ще изчезнат.
84
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Независимая газета обаче подчертава, че публикувана информация за Русия в международните агенции често няма общо с действителността.------------създайте рубрика "Приказки"
83
6
 
21
 
! Отговори
кремълски плъхове преди 8 години
ааааааааххахахахахаххахахахахаххахахахахаххахаха.....смех, смех, смех ....банкрутиралата кремълска хунта само лъже, лъже и става за смях ....
82
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Spoko,bratushki,u Rossii poyavilis' bolee interesni varianti.Ucha vi cetayite ne samo Dnes.bg!
81
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега ще направят лунен поток, ще изнасят газ за луната!!!
80
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Независимая газета беше на Березовски. Сега е на някой друг евреин. Като я цитирате, та какво, да не би нещо да се промени ?!
79
16
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малкото, уплашено диктаторче - другаря путKин ... си мисли, че прави сечено на Запада, но отвсякъде го ритат като краставо псе.
78
13
 
12
 
! Отговори
някой преди 8 години
Руснаците ще се видят принудени или да подпишат неизгоден за тях договор, или да си признаят, че всичко това беше един блъф, целящ да накара ЕС и България да "клекнат", и съответно да изплатят някакви неустойки на Турция за лъжата, което ще бъде най-евтиният за тях вариант.

Спонсорирани публикации