Обявяването на цената на тока не трябва да се отлага

КЕВР: Още не е ясно как мерките ще й се отразят
Обновена: 9 юли 2015 19:13 | 9 юли 2015 19:07,
5
Обявяването на цената на тока не трябва да се отлага
Снимка: архив, БулФото

Трудно може да се оцени как ще се отразят последните действия на правителството върху цената на електроенергията, коментира по време на дискусия в Народното събрание за ценовия модел за електроенергията председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.

Още по темата
"Всяко мое предварително изявление може да се тълкува като крайно и не мога да си го позволя", каза той.

Иванов посочи, че влияние върху цената ще окаже наредбата, която трябва да облекчи енергоинтензивните производства, която обаче трябва да бъде нотифицирана от Европейската комисия.

Друга мярка е предложеният с последните промени в Закона за енергетиката Фонд за сигурност на електроенергийната система, в който ще бъдат събирани 5% от приходите от продажби на производителите на електроенергия. Според Иванов вносителите на последните промени трябва да посочат дали тези 5% ще влязат в себестойността на цената на тока.

Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов посочи, че те няма да влязат в цената, а според зам.-министъра на енергетиката Николай Николов само регулаторът може да прецени какви разходи да бъдат признати и влизат в цената на тока на регулирания пазар.

По искане на депутатите от парламентарната комисия по енергетика и тази за наблюдение на дейността на Комисията за енергийно и водно регулиране Иванов даде информация какви са изчисленията на регулатора как ще бъде финансиран предложеният Фонд за стабилизиране на електроенергетиката.

През новия регулаторен период, тоест до 30 юни 2016 години, във Фонда ще влязат общо 437 млн. лева, в които са включени 226 млн. лева от продажбите на въглеродни емисии. Производителите ще внесат общо 211 млн. лева, от които 63 млн. лева ще внесе Националната електрическа компания (НЕК). ВЕИ секторът ще внесе 48,6 млн. лева, а АЕЦ „Козлодуй“ - към 40 млн. лева. Почти 26 млн. лева ще са вноските във Фонда от когенерациите и 25 млн. лева от ТЕЦ „Марица Изток“ 2, сочат изчисленията.

Иванов беше категоричен, че не трябва да се отлага повече обявяването на цената на тока за новия регулаторен период и призова всички законодателни промени да бъдат приети до 24 юли, за да могат да влязат в ценовото решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Гражданин преди 8 години
Внимавайте, защото вече търпението на българина е изчерапано! Внимавайте защото този път не само индустриалците ще скочат, но и битовите потребилте! Внимавайте защото идват избори, *** такива, режите си клона на който стоите! Внимавайте защото този път ще стане по страшно от 2013 г. Февруари... не е далеч денят в който българина ще влезе с тояга в парламента!!! Не си играйте със запалката около фитила! Предупредени сте!
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само още се бавят да обявят кога ще е окончателното ни изтребване
2
0
 
5
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
айде вдигайде цената на тока, че бактиса ми да слушам как българина не можел да върже двата края с 380 лв минимална заплата
1
1
 
6
 
! Отговори
непукист преди 8 години
С една дума увеличаването на цената не трябва да се бави май и тези на хранилка при енергийните кожодери.

Спонсорирани публикации