Местим парите си за втора пенсия с писмо до НАП

Дружества ще правят справка за всяко прехвърляне
5 авг 2015 20:46, Миглена Иванова
32
Местим парите си за втора пенсия с писмо до НАП
Снимка: архив Reuters

Всички осигурени лица, които искат пенсионните им вноски в пълен размер да се превеждат в държавното обществено осигуряване, ще подават заявление в съответната териториална дирекция на Националната агенция за приходите (НАП) по адресна регистрация.

Това става ясно от проект на наредба, в който е регламентирана процедурата по прехвърлянето на осигурителните вноски, публикувана за обществено обсъждане на сайта на Министерството на финансите.

Ако осигурените лица искат отново да се осигуряват и в частен пенсионен фонд, те ще трябва пак да подават заявление пред НАП.

Още по темата
Пенсионните дружества ще трябва да подготвят справка за индивидуалната партида на лицата, които са решили да прехвърлят парите си за втора пенсия към бюджета на общественото осигуряване. Същата справка ще се изготвя и от приходната агенция при обратното прехвърляне – от НАП към пенсионните фондове.

Предвижда се също така дружествата и НАП да обменят информация до 15-то число на месеца, следващ месеца на подаването на заявлението за прехвърлянето на вноските, при заявено прехвърляне на вноските.

Осигурителните вноски за пенсия се предвижда да постъпват в специални сметки на приходната администрация в БНБ, ако осигурените лица са избрали държавното обществено осигуряване. Натрупаните лихви ще се поделят пропорционално между пенсионно-осигурителните дружества и фонд "Пенсии" на Националния осигурителен институт (НОИ).

Припомняме, че в края на миналата година, точно преди Коледа и без дебат, бяха приети текстове в преходните и заключителни разпоредби в Закона за държавното обществено осигуряване, с които осигурените лица се задължаваха да изберат в едногодишен срок дали ще се осигуряват в капиталова схема, или ще внасят пенсионни осигуровки само към държавата.

Заради широкия обществен отзвук и критиките към промените Министерството на финансите смекчи предложението си. Осигурените лица ще имат многократен избор за прехвърляне на вноските за втора пенсия от частните фондове към Сребърния фонд и обратно.

Въпреки че текстовете в закона действат от началото на годината, финансовото министерство се забави с приемането на наредбата, която регламентира реда на прехвърлянето на вноските.

Пенсионните осигуровки на започналите работа през тази година се превеждат по сметки на НАП до избор на пенсионен фонд.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
7
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
ай вкарвайте мангизите за втора пенсия,а пък ние ще ви вдигаме всяка година възраста за пенсиониране, и ще хванете дедовия.
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БПФТе такива като Кофражиста,въпреки че физиономията му на снимката прилича на изсипан маймунски дирник,са тези които източват пенсионната система! Ако е вярно това което казва трябва незабавно да мусе ударят поне 100 тояги на голо-може и по муценат,щото казах на какво прилича вече!
15
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Киро кофражистаКиро,щом за 10 години си направил само 600 лв.значи си голям *** брат-да ме извиняваш ! Или си с килийно образование и работиш сезонна работа-напр.контрольор или пазач на лятно кино или си голям лъжец и мислиш,че пасем трева! Аз напр.за 12 години имам събрани около 8500лв.
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Където и да ги местите ако доживеете до пенция парите вече няма да ги има. Справки КТБ!
13
2
 
16
 
! Отговори
Бари преди 8 години
Гледах "доходността" на най-успешния фонд - ми тя доходността едвам покрива таксите дето взимат и излиза че ако си бях сложил парите на влог в банка щях да имам по добра доходност. *** ти и дохоснотта дето правят, и това не е фонда на ковачки - а там е вече страшно, Държавното е обаче още по-лошо там парите ги губиш на момента заминават в голямата черна дупка :-)
12
3
 
9
 
! Отговори
Бари преди 8 години
Тя една пенсия - ще я вземем на 75 години с тия темпове, най добре намерете начин да си ги взимате парите в момента и да не ги давате на измамници - дали частни или държавни. И като ги вземете си купете недвижимост или ако сте по умни акции но не в българия.
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** тъпата държава ... добре , че терминал 2 ме чака ... продвам всичко в тая *** и адиос :)
10
7
 
5
 
! Отговори
До 10 преди 8 години
Такси има в частните пенсионните фондове, както и в банките, и във всяка друга финансова институция, но важното тук е че парите ти работят, те се инвестират и ти носят доходност, която покрива таксите и остава значителна част за теб.
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Парите за втора пенсия, само в лична партида. Няма ной,мой,ромпой ,или меме виткова, с фонд недоверие, да ми крадат парите. Аз намерих начин,намерете го и вие и неразрешавайте да ви крадат ***.
8
8
 
7
 
! Отговори
До 9 преди 8 години
Айде бе, сигурен ли си че държавата не може да фалира? Пък й това не е държавата, а НОИ. Един ден палачинката може да се обърне така, че държавния бюджет да спре да попълва дефицита на НОИ и тогава няма да вземеш и 20% от това което би взимал от частния пенсионен фонд. А частните пенсионни фондове всъщност също са гарантирани от държавата, имат и гаранционен фонд, а на всичкото отгоре могат да инвестират само в определени инструменти.
7
5
 
9
 
! Отговори
До 6 преди 8 години
Полза няма за теб, ползата е НОИ! Те ти взимат парите, те директно потъват, но пък НОИ се покрива дефицита. Колкото и да е частните пенсионни фондове имаш доходност, там си ги инвестирал, тези пари работят за теб и са си твои, а в НОИ потъват в общия кюп и толкова край с тях.
6
6
 
5
 
! Отговори
До 5 преди 8 години
Приятел ти не се нуждаеш от пенсия, а от лечение. В крайна сметка след като нямаш разум, не е толкова важно какво ще правиш, то винаги ще е глупаво и в твой минус.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕКА НЯКОЙ ДА ОБЯСНИ,КАКВА ЩЕ Е ПОЛЗАТА ОТ ТОВА ПРЕХВЪРЛЯНЕ!
4
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко *** трябва да си, за да извършиш подобна глупост се пита в уравнението? Като си вкараш в НОИ парите за пенсия ти директно ги губиш.
3
4
 
8
 
! Отговори
пенсионер преди 8 години
Същите простотии говориха преди 20 години много непукисти , а сега реват , че нямат пенсия . Има хубава поговорка, будала човек вързано куче го хапе .
2
1
 
15
 
! Отговори
непукист преди 8 години
Ха-ха втора пенсия ,а за втори живот до кой да пишем ?
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а писмото какво да бъде? обяснително или любовно? аз на гажето си не пишем писма на тия ли ше им пишем? да не са ми орали на нивата или свирили на кавало?

Спонсорирани публикации