Очаква се лоша година за зърнопроизводителите

Добивите в Южна България са по-ниски заради климатичните условия
17 авг 2015 17:00, Надежда Бочева
18
Очаква се лоша година за зърнопроизводителите
Снимка: Архив БТА

Тази година е поредната неблагоприятна за българските земеделски производители. При есенниците - пшеница, ечемик и рапица, се отбелязва 15 – 20% спад при производството. Това се дължи на по-малко засетите площи през влажната есен. Добивите също са редуцирани. Това заяви пред телевизия Bulgaria On Air Наталия Тодорова, изпълнителен директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Силвия Руссо от Асоциацията на земеделските производители обясни, че по принцип добивите в Южна България са по-ниски заради климатичните условия. Тя също припомни, че е имало проблеми със засяването на пшеницата през есента на м. г., а в момента по думите й площите със слънчоглед и царевица са в катастрофално положение.

"Голям процент от царевицата е силажирана, за да не изгори. Ако в Северна България се очаква добивите от слънчоглед да са по 300 кг/дка, в Южна се очакват около 150 кг/дка и това ще се отрази на цените", заяви тя.

"Стопанствата вероятно ще получат 30 – 40% от очакваните добиви. Рентата и разходите вървят само нагоре, затова ще се стопят всички възможни приходи на фермите. Много стопанства ще са на загуба", допълни Силвия Руссо.

Наталия Тодорова коментира, че новите правила в европейската Обща селскостопанска политика (ОСП) съвпадат с лоша в климатично отношение година.

За наложените от финансовото министерство нивомери на резервоарите за гориво в стопанствата, които трябва да бъдат монтирани до 31 октомври, тя каза, че отсрочката не е решение на проблема с разходите – около 15 – 20 хил. лв. на стопанство. Силвия Руссо също се обяви против тези разходи.

На въпрос за Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 и изключително големия интерес към мярката за инвестиции Наталия Тодорова каза, че фермерите са инвестиционно настроени и искат да оборудват  стопанствата си с нови земеделски машини. Поради повишения интерес само 20% от подадените проекти ще бъдат одобрени, припомни тя.

"От няколко години настояваме в България да бъде създаден гаранционен фонд, подобно на САЩ. Този нов тип застраховане ще реши въпроса с природните катаклизми“, заяви Руссо. Според нея създаването на този инструмент ще повиши интереса на фермерите към застраховки.

Наталия Тодорова посочи като проблем, че сега една и съща компания оценява щетите и изплаща обезщетението. Оттук идвало и недоверието към застрахователната система.

Тя настоява да се покриват щети не само от климатични и природни бедствия, но да може да се покрива и рискът от спад в доходите на земеделските производители.

Тя прогнозира, че годината е трудна и ще има редукция в добивите на слънчогледа и царевицата.

Чуйте целия разговор във видеото на bgonair.bg

Четете още икономически новини в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еха, па че ни дигнат лебо. А после и токо. А най-после - Мутрата през бордо. Като по-лани.
13
0
 
7
 
! Отговори
Стари песнички... преди 8 години
ЗА АРЕНДАТОРИТЕ ---ВСЯКА ГОДИНА Е ЛОША:--ако се роди много жито---пада цената ...и няма купувачи...!--ако се роди малко жито ---нема продукция.....Номера е да се "съхрани печалбата "....а , собственика да пие една студена водица...
12
2
 
3
 
! Отговори
до 13 преди 8 години
Поинтересувай се какви субсидий и как, вземат земеделците в Германия и тогава пиши.
11
0
 
6
 
! Отговори
до 13 преди 8 години
Какви данъци плащат земеделците?
10
4
 
3
 
! Отговори
земеделец преди 8 години
Българския земеделец получава 25% от субсидията която получават в другите страни. Още не са дали 40% от обещания акциз. Няма държавна помощ, но плащаме данъци и за получените субсидии. Да не говорим за бюрокрацията в държавните институции. Земеделието е най рисково производство. Трябва да се уважава тези хора.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тююю, язък! Тая година нема да сменят джиповете...
8
0
 
6
 
! Отговори
земеделец преди 8 години
До gtfОстават около 1,5-2 милиона тона , всичко друго се изнася , т.е. 3-3,5 млн. Положението със слънчогледа и царевицата не е по-различно , защото хубавите ни управници направиха така , че животновъдите да не знаят за какво работят.
7
1
 
3
 
! Отговори
gtf преди 8 години
Няма ли да отговорите колко от това зърно остава на българският пазар ? хубава или добра година, цените все на горе. Нямат наядане алчните душици, че изказвания в медиите правят.
6
0
 
10
 
! Отговори
земеделец преди 8 години
Като човек , който се занимава от много години със земеделие , мога да кажа , че винаги годините са лоши за новоизлюпените арендатори , които в рамките на няколко години започнаха да обработват по няколко десетки хиляди декара. Може би не съм бил оправен колкото тях , за да направя толкова голямо стопанство , може би нещо друго ми куца , но знам , че преди да има субсидии бях земеделец , в момента съм пак такъв , а след спирането им през 2020 ще съм си отново същият.
5
0
 
14
 
! Отговори
фермер преди 8 години
Не престанаха да се оплакват тия зърнопроизводители, все лоша реколта, а беден производител няма, все по екзотични екскурзийки ходят, с по два-три мощни джипа, осигуряват до "девето коляно" семействата си, нека имат и нека ходят, но да престанат да реват, че все годината лоша за реколтата, срамота е ...
4
0
 
12
 
! Отговори
123 преди 8 години
Оправдания. Искат пари без да работят. Измамници мързеливи и крадливи. Като вали- лошо, като не вали пак лошо. И коя година е хубава за тях.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак ли искате да вдигате цената на хляба? защото сигурно са ви малко парите за почивката или за джипове да си купувате ваща мамка долна
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Усещам тънък намек че ще има тренд на цените нагоре. Колко да е лоша?! Субсидиите взехте ли? Взехте. Безакцизно гориво ползвате ли? Ползвате. Сега и годината лоша.
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да им се отпуснат двойни субсидии за да не закъса земеделието.Хахахаха